| curiozitati a întrebat:

Salut.Am 15 ani, daca imi cumpar un spray paralizant/piper in scopul autoapararii este legal sau ilegal? Daca ma prinde politia cu el, ce risc?

12 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Este legala cumpararea si nu-ti face nimic politia, daca nu-l folosesti, folosirea constituie contraventie, prevazuta si pedepsita de L.61/1991, republicata in anul 2011, citez:
"ART.3.Constituie contravenţie sãvârşirea oricãreia dintre urmãtoarele fapte, dacã nu sunt comise în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, sã fie considerate infracţiuni:
4) aruncarea asupra unei persoane, construcţii sau asupra unui mijloc de transport cu obiecte de orice fel, cu substanţe inflamante, iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, corosive sau care murdãresc, dacã nu s-au produs vãtãmãri ale integritãţii corporale sau sãnãtãţii, ori pagube materiale;"
Amenda este de la 100 lei la 500 lei.
Daca s-a produs vreuna din urmarile indicate atunci fapta constituie infractiune, poate fi vatamare corporala.
Daca ai folosit spray-ul fiind in legitima aparare, fara a depasi limitele, atunci fapta nu va constitui infractiune. Numai bine!

| alinutzu_6299 a răspuns (pentru Ioandelasal):

Am si eu o intrebare... Daca am la mine un spray cu piper si ma ia unu la bataie si il folosesc si sa zicem ca vine si poliia pot pati ceva... l-am folosit ca autoaparare

| Ioandelasal a răspuns (pentru alinutzu_6299):

Nu mi-ai citit raspunsul pana la capat, spuneam: "Daca ai folosit spray-ul fiind in legitima aparare, fara a depasi limitele, atunci fapta nu va constitui infractiune." Nu va fi nici contraventie. numai bine!

| Conjur a răspuns:

Salut.

Dacă îl deţii ca pe o măsură preventivă, cu scopul auto-apărării, nu ţi se va întâmpla nimic.
Conform L.61/1991, art. 3, constituie infracţiune,, aruncarea asupra unei persoane, construcţii sau asupra unui mijloc de transport cu obiecte de orice fel, cu substanţe inflamante, iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, corosive sau care murdăresc, dacă nu s-au produs vatamari ale integritaţii corporale sau sănătăţii ori pagube materiale."

Succes.

| mihai1997 a răspuns:

Pai dragul meu e foarte bine ca umblii cu spray paralziant dupa tine pentru ca in Romania sunt foarte multe nenorocirii adica m ref l violuri batai sad si politia e posibil s risti o amenda pentru ca umbli cu arme albe dupa tinewinking

| vladmR a răspuns:

Nu cred ca risti nimic, si eu am avut colegi care au avut vipera si spray la varsta de 15, 16 ani si nu au avut probleme cu politia

Răspuns utilizator avertizat
| pisicuta13 a răspuns:

Daca iti iei un spray cu piper nu risti cu nimic numai in scoala sa nu il folosesti ca sa nu fi exmatriculat. in rest il poti folosi pentru autoaparare este legal si il gasesti in magazine speciale.

| Satana a răspuns:

Le spui ca il folosesti impotriva tiganilor. NEAPARAT sa spui ca impotriva tiganilor.

| ricki2 a răspuns:

Vei risca o amwenda oti nu iti ori te ascunzi de politie