Nu spui daca ati facut procedura succesorala dupa bunici.
Daca ati facut-o si ceilalti mostenitori nu vor sa faca partajul la notar atunci trebuie sa introduci o actiune in partaj la judecatorie.
Taxa judiciara de timbru este, de regula, un anumit procent din valoarea bunurilor ce se partajeaza, conform OUG 80/2013, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART. 5.(1) Cererile în materia partajului judiciar se taxează astfel:
a) stabilirea bunurilor supuse împărţelii - 3% din valoarea acestora;
b) stabilirea calităţii de coproprietar şi stabilirea cotei-părţi ce se cuvine fiecărui coproprietar - 50 lei pentru fiecare coproprietar;
c) creanţe pe care coproprietarii le au unii faţă de alţii, născute din starea de proprietate comună - 3% din valoarea creanţelor a căror recunoaştere se solicită;
d) cererea de raport - 3% din valoarea bunurilor a căror raportare se solicită;
e) cererea de reducţiune a liberalităţilor excesive - 3% din valoarea părţii de rezervă supusă reîntregirii prin reducţiunea liberalităţilor;
f) cererea de partaj propriu-zis, indiferent de modalitatea de realizare a acestuia - 3% din valoarea masei partajabile.
(2) Dacă cererile în materia partajului judiciar prevăzute de alin. (1) se formulează în cadrul aceleiaşi acţiuni, aceasta se taxează cu o singură taxă de 5% din valoarea masei partajabile."
Dacă vă descurcați fără a mai fi nevoie de frate, surori, renunțați. În condițiile normale din trecut, au fost cazuri de peste 10 ani de procese privind o succesiune, partaj, dar acum cu aceste restricții?
Sumele cheltuite pe avocat, termene de judecată întinse pe ani, nu vor putea fi justificate.
Nu există nici o lege clară de obligarea unei părți de a veni la un termen de judecată, decât dacă este în arest. Altfel, prin intermediul avocatului poate invoca o mie și una de motive de amânare, la amânare, la amânare.
Pot cere strămutarea procesului, revocarea completului de judecată, lipsa unei hârtii, etc.