Este gresit cum a procedat angajatorul. Sanctiunile sunt individuale si nu poate fi sanctionat un intreg compartiment pentru greselile unui sau a doi functionari.
In acest caz prietenul tau poate contesta sanctiunea printr-o actiune in instanta.
Conform Codului muncii, rep. in 2011, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART. 250.Angajatorul stabileşte sancţiunea disciplinară aplicabilă în raport cu gravitatea abaterii disciplinare săvârşite de salariat, avându-se în vedere următoarele:
a) împrejurările în care fapta a fost săvârşită;
b) gradul de vinovăţie a salariatului;
c) consecinţele abaterii disciplinare;
d) comportarea generală în serviciu a salariatului;
e) eventualele sancţiuni disciplinare suferite anterior de către acesta.
ART. 251.(1) Sub sancţiunea nulităţii absolute, nicio măsură, cu excepţia celei prevăzute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusă mai înainte de efectuarea unei cercetări disciplinare prealabile.
(1^1) Pentru efectuarea cercetării disciplinare, angajatorul va desemna o persoană sau va stabili o comisie ori va apela la serviciile unui consultant extern specializat în legislaţia muncii, pe care o/îl va împuternici în acest sens.
(2) În vederea desfăşurării cercetării disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat în scris de către persoana desemnată, de către preşedintele comisiei sau de către consultantul extern, împuterniciţi potrivit alin. (1^1), precizându-se obiectul, data, ora şi locul întrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea făcută în condiţiile prevăzute la alin. (2) fără un motiv obiectiv dă dreptul angajatorului să dispună sancţionarea, fără efectuarea cercetării disciplinare prealabile.
(4) În cursul cercetării disciplinare prealabile salariatul are dreptul să formuleze şi să susţină toate apărările în favoarea sa şi să ofere comisiei sau persoanei împuternicite să realizeze cercetarea toate probele şi motivaţiile pe care le consideră necesare, precum şi dreptul să fie asistat, la cererea sa, de către un consultant extern specializat în legislaţia muncii sau de către un reprezentant al sindicatului al cărui membru este.
ART. 252.(1) Angajatorul dispune aplicarea sancţiunii disciplinare printr-o decizie emisă în formă scrisă, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luării la cunoştinţă despre săvârşirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârşirii faptei.
(2) Sub sancţiunea nulităţii absolute, în decizie se cuprind în mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinară;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil care au fost încălcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost înlăturate apărările formulate de salariat în timpul cercetării disciplinare prealabile sau motivele pentru care, în condiţiile prevăzute la art. 251 alin. (3), nu a fost efectuată cercetarea;
d) temeiul de drept în baza căruia sancţiunea disciplinară se aplică;
e) termenul în care sancţiunea poate fi contestată;
f) instanţa competentă la care sancţiunea poate fi contestată.
(3) Decizia de sancţionare se comunică salariatului în cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii şi produce efecte de la data comunicării.
(4) Comunicarea se predă personal salariatului, cu semnătură de primire, ori, în caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandată, la domiciliul sau reşedinţa comunicată de acesta.
(5) Decizia de sancţionare poate fi contestată de salariat la instanţele judecătoreşti competente în termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicării."
Acea sanctiune a fost data intern, conform cu contractul colectiv de munca si cu regulamentul intern. Deci aceste 2 documente trebuie citite ca sa vada daca sanctiunea e corecta sau nu. Codul muncii prevede acest lucru.
Raspunde utilizatorului ce a pus intrebarea, eu n-am nevoie de raspunsul tau.
Si raspunde la ce a intrebat utilizatorul, nu la chestiuni colaterale.
Regulamentele interne nu pot contraveni Codului muncii.
Si tu raspunzi altora. Nici altii nu au nevoie de raspunsurile tale. Dar lasa asta. Suntem aici intr-o comunitate sociabila. Regulamentele si contractul colectiv sunt facute conform codului muncii, normal, si sunt decise de comun acord cu angajatii. Ele se iau in calcul cand se iau decizii interne, aia e ideea
Nu am gasit in codul muncii acest lucru, dar multumesc pentru raspuns, am sa ma interesez.
In contracte si regulament nu se poate prevedea asa ceva: sanctiune pentru un colectiv.
Sigur ca in urma unei cercetari disciplinare se pot sanctiona toti membri unui departament daca intregul departament este vinovat pentru o anumita situatie
La contractul colectiv si la regulament au acces toti angajatii asa ca doar sa intrebi unde il gasesti. Si vezi ce scrie acolo. Oricum sa ai in vedere ca o sanctiune se da doar dupa ce se face cercetarea disciplinara. Dar tot acolo o sa citesti ce si cum, ca nu toate firmele au aceleasi reguli interne. Poti intreba si detalii despre cercetare. Sa ti se spuna cine a facut-o, cum s-a luat decizia, angajatorul sa prezinte documentele etc.
Este foarte putin posibil. Ti-o spune un om care a condus si conduce coective intre 50 si 400 de oameni. Macar ca vinovatia poate fi mai mica pentru unii si mai mare pentru altii.
Da, are sens ce zici si tu. Ca o paranteza, si eu ma pricep un pic la subiect pentru ca am elaborat contractul colectiv de munca si regulamentul pentru 2 firme la care am lucrat. Nu avem de unde stii despre ce firma e vorba, poate departamentul are 5 membri si daca persoana zice ca au fost sanctionati toti, asa o fi. Sigur ca daca sunt 50 de oameni in departament sansele sa fie sanctionati toti sunt minime. Oricum, ideea mea era sa se informeze si sa citeasca ce scrie in acele documente si sa vada daca s-a facut procedura cercetarii disciplinare.
Chiar daca sunt 5 oameni in colectiv, responsabilitatea nu este a tuturor.
Sunt 4 oameni pe departament, doar 2 au gresit, nu s-a facut procedura cercetarii disciplinare, azi s-a aflat situatia, "maine" le-a si oprit din salariu. Iar 20% din salariu este mult, nu a incercat macar sa le retina treptat din salariu. Plus ca legea zice maxim 10% din salariu de baza pe luna...
Se poate face contestatie in instanta, respectandu-se procedura prealabila, adica sa se conteste prima data la conducerea firmei.
Poprirea din salariu pentru pagube, fara o cercetare a faptei este ilegala.
Dar contestatia trebuie facuta in termen, altfel se respinge pe motiv de depasire a termenului.
El poate, dar asta nu înseamnă că este legal. Orice sancțiune administrativă poate fi contestată.
Pai sanctiunile de genul trebuiesc date in scris. Legalitatea e asa si-asa... depinde de caz si detalii.
Multumesc frumos
Fiind în preaviz, să fie cuminte și să accepte orice decizie a patronului! Restul salariaților vor face cum cred ei de cuviință!
Chiar daca nu este corect? un om traieste cu banii aia, nu poti sa faci asta asa dintr-o data, fara nici un act, si dupa o zi pe alta, dupa parerea mea. Acum nu stiu ce zice legea exact in acest caz.
Legea este pentru fraieri, nu pentru patroni. Am trecut prin astfel de situații, iar persoanele care au făcut reclamație la ITM, au fost ulterior dați afară. De ce? Pentru că sunt mână în mână și nu ieși bine din biroul de reclamații și patronul a aflat!
Iar, el fiind în preaviz, poate ca să nu mai primească nimic.