Daca nu o platesti in termen se trimite la compartimentul de impozite si taxe de la primarie si acestia vor incerca incasarea, inclusiv prin executare silita.
Daca nu izbutesc nici executarea silita pot sesiza judecatoria, pentru transformarea amenzii in ore de munca in folosul comunitatii, se pot da pana la 50 de ore.
Daca vei avea nevoie de vreun act va trebui sa platesti intreaga amenda, desi nu este prevazut nicaieri aceasta, se practica pe marginea legii. Doar in cazul unui certificat de atestare fiscala, necesar pentru incheierea unui act juridic la notar, pentru participare la licitatii, etc este necesar sa n-ai datorii la stat.
Si. daca o platesc la o luna, doua dupa termen?
Se poate plati si asa, oricum nu se misca prea repede cu executarea silita.
De altfel termenul dupa care se trimite p.v. de contraventie la organul fiscal este de 45 de zile. Conform OG 2/2001, privind regimul juridic al contraventiilor, citez:
"ART.39.(1) Punerea în executare a sancţiunii amenzii contravenţionale se face astfel:
a) de către organul din care face parte agentul constatator, ori de câte ori nu se exercită calea de atac împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei în termenul prevăzut de lege;
b) de către instanţa judecătorească, în celelalte cazuri.
(2) În vederea executării amenzii, organele prevăzute la alin. (1) vor comunica din oficiu procesul-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii, neatacat cu plângere în termenul legal, în termen de 30 de zile de la data expirării acestui termen, ori, după caz, dispozitivul hotărârii judecătoreşti irevocabile prin care s-a soluţionat plângerea, în termen de 30 de zile de la data la care hotărârea a devenit irevocabilă, astfel:
a) pentru sumele care se fac venit integral la bugetele locale, organelor de specialitate ale unităţilor administrativ-teritoriale în a căror rază teritorială domiciliază contravenientul persoană fizică sau, după caz, îşi are domiciliul fiscal contravenientul persoană juridică;
b) pentru sumele care se fac venit integral la bugetul de stat, organelor de specialitate ale unităţilor subordonate Ministerului Finanţelor Publice - Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, în a căror rază teritorială îşi are domiciliul fiscal contravenientul persoană juridică.
(3) Executarea se face în condiţiile prevăzute de dispoziţiile legale privind executarea silită a creanţelor fiscale.
(4) Împotriva actelor de executare se poate face contestaţie la executare, în condiţiile legii.
ART.39^1.(1) În cazul în care contravenientul nu a achitat amenda în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a sancţiunii şi nu există posibilitatea executării silite, acesta va sesiza instanţa în circumscripţia căreia s-a săvârşit contravenţia, în vederea înlocuirii amenzii cu sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii, ţinându-se seama, după caz, şi de partea din amendă care a fost achitată.
(2) În cazul în care contravenientul, citat de instanţă, nu a achitat amenda în termenul prevăzut la alin. (1), instanţa procedează la înlocuirea amenzii cu sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii pe o durată maximă de 50 de ore, iar pentru minori începând cu vârsta de 16 ani, de 25 de ore."
In primul rand, sa stabilim clar faptul ca nu poti plati o amenda in rate. In al doilea rand, daca nu ai platit'o pana la termen poti astepta pana anul viitor si atunci cand vei achita impozitul acesta va cuprinde si amenda aceasta.