Nu are rost sa-ti raspund la intrebari fiindca nu poti face nimic din punct de vedere legal, chiar daca ai avea multe dovezi.
In perioada de proba contractul poate fi desfacut, atat de catre angajat (prin demisie), cat si de catre angajator (prin demitere}, chiar fara nici o motivare si fara a fi necesar preavizul.
In acest sens sunt prevederile art.31, alin.(3) din Codul muncii, rep. in 2011, citez:
"(3)Pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisă, fără preaviz, la iniţiativa oricăreia dintre părţi, fără a fi necesară motivarea acesteia."
Salut si multumesc pentru raspuns. Exact asa scrie si in actul oficial primit de mine. Pentru linistea mea sufleteasca, am vorbit cu un avocat, care mi-a zis ca degeaba am dovezi in inregistrarile de pe SKYPE ca am trecut majoritatea testelor (care erau contra cronometru) din prima incercare (uneori erau 90 % sau chiar 100 % corecte) si ca am raspuns corect la majoritatea intrebarilor profesorilor, in timpul orelor inregistrate pe SKYPE, caci se aplica legea pe care ai mentionat-o aici.
Nu i-au placut ochi tai si te a abandonat.
In perioada de incercare, te poate respinge oricand angajatorul sau poti pleca tu, fara nici o motivare sau preaviz.
La tribunal n-ai avea nici un castig de cauza, dimpotriva.
Ai pierde procesul si ai avea de platit cel putin cheltuielile de judecata.
Salut si multumesc pentru raspuns. (Trebuia sa fi raspuns mai repede, dar nu mi-a permis timpul).
Practic, ceva extrem de vag mi-a zis inainte de concediere:
- ca in cazul meu cursul de pregatire dureaza prea mult, desi NU eu am ales cat de des sa faca profesorul orele pe SKYPE cu mine si colega mea, nici cat de lungi sa fie aceste lectii;
(Zilnic aveam parte de o lectie de (aproape) doua ore, inregistrata pe SKYPE).
(Colega care facea toate orele simultan cu mine pe SKYPE, NU a primit deloc critici in aceasta privinta, pentru ca avea alta sefa si, mai ales, fiindca vorbitoare de limba suedeza ca ea se gasesc mai rar, dar, vorbitori de engleza si germana ca mine, sunt destui).
- (mi s-a reprosat) ca am intrebat colegii daca se poate lucra de acasa, cand am vazut pe platforma cu useri online, ca unii colegi beneficiau de aceasta sansa.
Asta a fost vazuta ca o problema, desi era doar o intrebare din partea mea, referitor la situatia respectiva.
Dar, nu s-a pomenit NIMIC despre abilitatile mele la locul de munca, pe care nu am avut sansa sa le dovedesc, nu mi-a fost acordata aceasta oportunitate, caci nu am primit nici macar un e-mail pe care sa-l rezolv singura, de la un capat la altul, fiindca m-au concediat imediat ce am terminat cursul de pregatire.
Am renuntat la ideea cu un proces la tribunal.
Pentru linistea mea sufleteasca, am vorbit cu un avocat, care mi-a zis ca degeaba am dovezi in inregistrarile de pe SKYPE ca am trecut majoritatea testelor (care erau contra cronometru) din prima incercare (uneori erau 90 % sau chiar 100 % corecte) si ca am raspuns corect la majoritatea intrebarilor profesorilor, in timpul orelor inregistrate pe SKYPE, caci se aplica prevederile art.31, alin.(3) din Codul muncii, rep. in 2011, citez:
"(3)Pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisă, fără preaviz, la iniţiativa oricăreia dintre părţi, fără a fi necesară motivarea acesteia."
Exact asa scrie si in actul oficial primit de mine la incetarea contractului de munca.
Sigur vrei sa o iei pe acest drum cu judecata? Ai nu ai mare lucru de castigat avand in vedere ca erai in perioada de proba
Salut si multumesc pentru raspuns. Am renuntat la aceasta idee. Pentru linistea mea sufleteasca, am vorbit cu un avocat, care mi-a zis ca degeaba am dovezi in inregistrarile de pe SKYPE ca am trecut majoritatea testelor (care erau contra cronometru) din prima incercare (uneori erau 90 % sau chiar 100 % corecte) si ca am raspuns corect la majoritatea intrebarilor profesorilor, in timpul orelor inregistrate pe SKYPE, caci se aplica prevederile art.31, alin.(3) din Codul muncii, rep. in 2011, citez:
"(3)Pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisă, fără preaviz, la iniţiativa oricăreia dintre părţi, fără a fi necesară motivarea acesteia."
Exact asa scrie si in actul oficial primit de mine cand mi s-a desfacut contractul de munca.
Buna.Eu nu ma pricep sa raspund, insa iti sugerez sa postezi intrebarea ta si aici. https://www.reddit.com/r/Romania/
E mult mai multa lume care te poate ajuta, spre deosebire de TPU.
Convorbirile telefonice rămân salvate de către operatorul de telefonie timp de 6 luni, după care se șterg automat.
Acces la ele poți avea doar printr-un procuror.
Tu ești victima de profesie, sau?
Te uiți la prea multe filme de acțiune. Sa interceptezi telefoanele? Crezi că o să fie James Bond asignat cazului tau?
"nu as avea CUM DOVEDI faptul ca mi s-a luat acest drept"
Care drept? Că toți bați moneda pe "drepturile" tale. Să muncești la o firma nu e un drept draga mea, e ceva ce se întâmplă celor care sunt capabili și compatibili cu acel job, cu sarcinile ce le implică, și cu colectivul de acolo. Probabil au detectat genul asta de atitudine pe care o afișezi aici și au constatat că mai bine se lipsesc. Maximum entitlement, zero accountability.
De asta exista perioada de proba. Cu siguranță alte persoane s-au descurcat mai bine și de asta tu nu ai fost angajată. Și au luat decizia corectă. Te cheamă cumva Karen?
1) Nu vreau sa intru in polemici, dar, m-ai judecat gresit. Nu am avut deloc probleme cu fostii colegi de munca, m-am inteles bine cu toti (inclusiv cu sefa de birou) si mai ales, mi-am vazut de invatat, caci eram in perioada de training. Nu am avut deloc probleme de atitudine, nu sunt agresiva verbal sau fizic, (m-am comportat cat de bine posibil, caci un loc de munca e necesar) si chiar mi-a placut atmosfera de acolo. Nu urmaresc aproape niciodata filme de actiune, (prefer comediile). Nu ma cheama Karen si nici nu am cunoscut vreo persoana cu acest nume.
DETALIILE FAC DIFERENTA
2) Am cerut fostei sefe de departament in e-mail, pentru luna care urma (cand instruirea mea ar fi fost deja terminata) o zi de concediu (vineri), explicandu-i ca aveam nevoie pentru o excursie gasita la un pret bun (de vineri pana duminica), rezervarea era facuta si aveam o anumita data limita pentru a plati excursia.
Am mentionat si ca gasisem o colega care mi-a raspuns la e-mail, scriindu-mi ca este de acord sa ma inlocuiasca in ziua respectiva.
Dar NU mi-a RASPUNS la CEREREA unei zile de CONCEDIU nimic timp de vreo 2 saptamani, tinandu-ma in suspans. (Aici NU mai poti sa-mi scrii - in batjocura - MAXIMUM ENTITLEMENT (caci dreptul la concediu e reglementat prin lege si stie toata lumea asta), se potrivește doar " zero accountability." (din pacate).
Cand m-a sunat, i-am zis doar ca i-am trimis un e-mail in care-i ceream o zi de concediu, dar m-a intrerupt, fara sa imi raspunda DACA imi acorda acea zi de concediu si a trecut la alt subiect: ca la mine instruirea dureaza prea mult timp.
I-am zis calm si politicos: " nu va suparati, nu vreau sa fiu obraznica, cu tot respectul fata de functia dvs., NU eu am ales cat de des sa aiba loc cursurile si cat de lungi sa fie acestea, ci profesorul hotaraste asta pentru mine si colega mea de curs. Nu depinde deloc de mine. "
Nu mi-a raspuns nimic auzindu-mi replica.
(ZILNIC, timp de mai bine de o luna, participam un curs teoretic impreuna cu colega mea, care dura de fiecare data aproape 2 ore, extrem de rar doar 50 minute si, o singura data 4 ore - fiecare curs avea zeci de pagini (pana la 85 pagini maxim).
(Si colega mea de curs a ramas socata auzind ca nu mi s-a permis sa intru in perioada de practica, la finalul instruirii teoretice, ea a vazut cum ma descurcam la curs).
3) Daca si alti colegi aveau parte de aceeasi ignoranta si indiferenta cand cereau o zi de concediu, nu este deloc de mirare ca ABSOLUT in FIECARE SAPTAMANA pe contul de e-mail primit de la firma, primeam 2 sau 3 e-mail-uri de genul " angajatul X SI-A DAT DEMISIA. Regretam decizia lui, dar ii dorim toate cele bune."
4) Despre compatibilitatea cu locul de munca: sunt flexibila, am invatat lectiile predate la curs, (dactilografiindu-le retineam multe informatii), mi-am facut schite cu partile importante, (metoda asta era folosita si de fostii colegi de acolo), dovada ca sunt capabila e reprezentata de faptul ca am trecut de majoritatea testelor (toate in limba engleza, contra cronometru - cate 10 minute un test - si minim 75 % corect era rata de promovabilitate), uneori testele mele erau 90 % corecte, alteori 100 % corecte si m-am descurcat (bine) si cu temele practice (care erau foarte rare). (Oricum toti colegii spuneau ca fiecare din ei au cazut unele teste).
Profesorul de la training-ul general zicea ca feedback-ul este reprezentat de teste, iar profa de la training-ul de specialitate mi-a zis ca feedback-ul meu era bun.
Dar, CEL MAI BINE s-ar fi vazut compatibilitatea mea cu acest job DACA mi se permitea sa INTRU in perioada de follow up, care urmeaza dupa partea teoretica si in care angajatii primesc e-mail-uri la care LUCREAZA SINGURI si sunt supravegheati de supervisorii lor.
Eu nu am primit NICI macar UN singur e-mail, la care sa lucrez singura, de la un capat la altul.
M-a anuntat la inceputul saptamanii ca vineri va fi ultima mea zi de munca in firma. Datorita SOCULUI, din pacate NU mi-am dat seama sa o INTREB " ce se astepta sa fac la munca in acele 5 zile in care am fost platita, daca partea de instruire era terminata iar mie NU mi s-a PERMIS sa incep partea PRACTICA, in care sa raspund la e-mail-uri sub supravegherea cuiva? "
Sefa a preferat sa ma lase sa fiu PLATITA pentru STAT DEGEABA ultimele 5 ZILE la munca, desi nu avea NIMIC de PIERDUT daca imi permitea sa am parte de cateva zile de practica. Oricum ma putea concedia. Dar, asa macar vedeam si eu daca puteam face fata sau nu.
Merita sa fi facut reclamatie la OPC caci firma VINDEA angajatilor (desi foarte rar) PRODUSE ALIMENTARE EXPIRATE ale companiilor carora le ofera servicii de outsorcing, - fara a li se spune de cat timp erau expirate. (Unele erau expirate de peste 3 ani - dar cand se facea comanda online, pe platforma de internet a firmei, nu avea nimeni cum sa stie asta, caci NU era scrisa DATA de EXPIRARE).
Oricine stie ca aceasta activitate este ilegala, amenzile sunt mari, dar NU am vrut sa-mi fac dusmani, nici sa imi incarc contul karmic, facand rau firmei in mod constient.
NU as fi scris nimic despre asta pe TPU, DACA mi se permitea sa intru in perioada practica, dar aceasta a fost CEA MAI ABSURDA SITUATIE cu care m-am confruntat la locul de munca in intreaga mea viata si am vrut sa aflu parerea altor persoane.
5) M-au sunat pentru interviu dupa ce au trecut 2 luni si jumatate de la depunerea CV-ului la targul de job-uri. (Poate nu a ramas nici persoana selectata inaintea mea).
De luni de zile exista un afis pe usa sediului ca firma angajeaza operatori call-center vorbitori de limbi straine, desi sediul din orasul meu natal e mic, plin de angajati, iar sefa de birou zicea ca nu se vor muta intr-un sediu mai mare - clientul firmei nu si-a extins activitatea, are in continuare tot 4 depozite. Iar acel afis despre angajari, a ramas acolo si dupa concedierea mea, acesta putand fi un semn ca nu au gasit inca inlocuitor pentru mine.
SCUZA-MA te rog, stiu ca plictisesc cu atatea detalii, dar este un defect profesional.
Demonul teoriei...
Înțeleg că ești nemulțumită că nu s-a ajuns mai departe, poate chiar că ai fost nedreptățită, dar de aici și până la a avea un caz pentru o sală de judecată e ceva distanță.
Singurul aspect care poate fi adresat oficial ar fi ce ai spus despre produsele expirate, deși nu știu în ce măsură ai putea dovedi concret ce ai povestit.
PS: faptul că nici nu erai încă angajata full time și ai cerut deja o zi de concediu cu siguranță nu a picat bine. Chiar daca ai găsit înlocuitor. E vorba de prioritățile pe care le ai. La un job nou se presupune că îți dai interesul să înveți cat mai repede. Eu lucrez de 13 ani la actualul job. Anul asta e PRIMUL an în care am rămas fără zile de concediu din anul precedent. La un moment dat aveam 60 de zile de concediu neluate. Și asta s-a întâmplat pentru că urmez cursurile celei de-a doua facultăți și mi-am luat concediu de studiu (din zilele personale, deși se pot lua legal și zile de concediu pentru sesiune).
Salut. Am vrut mai demult sa scriu acest mesaj, dar nu mi-a permis timpul.
As vrea sa am si eu sansa sa lucrez multi ani intr-un loc. Din pacate, o firma unde am lucrat a mutat proiectul in Tunisia, urmatoarea firma a falimentat, alta a inchis 3 puncte de lucru si exemplele pot continua. Nu mi-a permis karma proprie sa obtin un loc de munca stabil, unde sa raman o perioada lunga (desi doresc asta) - de regula nu a depins de mine.
Cam la toate firmele unde am lucrat, NU mi-am luat concediu in timpul perioadei lucrate ci, mi-a fost platit la incheierea contractului de munca.
Fratele meu a primit zile de concediu (uneori doar 1 sau 2 zile), de fiecare data cand a cerut. Trebuia doar sa fie cineva in birou in zilele respective. Am crezut ca este la fel la oricare loc de munca.
Cat priveste partea cu reclamația la OPC: Am sunat si mi s-a spus ca singurul mod in care o firma poate fi amendata pentru ca a vandut angajatilor produse expirate este sa aduc chitanțele doveditoare.
Evident ca firma nu a dat chitanta (sau factura) nici unui angajat, ca doar nu se baga nimeni singur in gura leului.
Mi s-a spus ca doar foaia printata, unde apar numele produselor, codul EAN (care apare pe fiecare produs, impreuna cu data de expirare) si numele angajatelor care au platit produsele, nu e suficient pentru a amenda firma, DACA nu am factura.
(Si este logic sa fie asa). Angajatii OPC pot sa creada ca produsele expirate puteau fi cumparate in trecut, la o data anterioara datei de expirare, iar eu acuz respectiva firma ca mi le-a vandut, dupa data de expirare, cu scopul de a le face rau.
Dar Dumnezeu a avut grija ca firma cu pricina sa plateasca bani degeaba in alt mod: unei angajate (in varsta de 21 ani) care este insarcinata, sta in concediu medical de luni de zile, datorita unei sarcini toxice, (a suferit si de sangerari interne, deci nu putea munci de acasa), iar legea nu permite concedierea ei.
In plus, la fiecare 3 sau 4 zile, pe adresa de e-mail trimisa catre toti angajatii, apareau des e-mail-uri de genul: " angajatul cu numele XY (din departamentul...) si-a dat demisia. Regretam decizia lui/ ei, dar ii uram toate cele bune."
(Pe undeva este de inteles, deoarece fiecare curs era alcatuit din 3 parti cu multe lectii, fiecare parte continea lectii de zeci de pagini, fiind in general vorba despre relatii cu clientii, angatilor li se cerea sa rezolve comenzile cu probleme).
Si cum fiecare angajat beneficia de un curs de pregatire la locul de munca, (lucrand pentru o firma din Germania si trebuind sa se plieze pe cerintele si legile tarii respective), nu putea fi placut pentru sefi sa fie parasiti de catre angajati, dupa ce au investit in formarea lor profesionala.
Promit ca este ULTIMA DATA cand mai scriu ceva pe aceasta tematica, pentru ca nu vreau sa te plictisesc si sa iti rapesc din timpul pretios pentru oricare persoana.