Spirala infernala descrisa de Paul Lafargue in cartea sa "Dreptul la lene" prefigureaza mecanismul crizei actuale. Interesant este ca, Lafargue a scris cartea acum 130 de ani(1880! )
Etapele SPIRALAEI INFERNALE :
1.Muncim tot mai multe ore si producem tot mai mult ca sa castigam tot mai mult – asa ni se cere « ideologic » de catre societatea capitalista – ca doar marii industriasi/ patroni au nevoie de oameni « motivati » care sa le produca mai mult, sa se imbogateasca ei mai mult; lenea nu e buna, din punctul lor de vedere caci nu muncim pentru ei si nu ne inregimentam sa le fie lor bine….
2. Produsele, la un moment dat, nu se mai vand, caci sunt prea multe, piata e saturata, iar oamenii nu mai au bani – salariile oferite de industriasi/ patroni nu sunt suficiente pentru a face fata tentatiei generate de produse; intervine publicitatea care ne convinge sa cumparam
3. Suntem tentati de publicitate, vrem sa cumparam. muncim mai mult, sa castigam mai mult, sa ne permitem. Multi ne lasam tentati si facem si credite.
4. La un moment dat sunt atat de multe produse pe piata ca nu mai are cine le cumpare – dar spirala infernala continua : ca doar continuam sa muncim mai mult, ca sa ne platim creditele, si…sa consumam mai mult
5. Daca tot sunt dispusi din ce in ce mai multi oameni sa munceasca tot mai mult, de ce sa angajeze patronii 10 oameni in loc de 7, sau chiar 5, ca doar vor munci suficient cei 5 deja angajati, daca sunt bine prinsi in credite si dorinte de consum. Asa apare somajul! Astfel, tot mai putini oameni muncesc tot mai mult, calitatea produselor/ serviciilor scade, dar nu conteaza pentru patron caci banii vin si asa. In ceea ce priveste somerii – este treaba lor!
6. Creditele sunt din ce in ce mai numeroase si mai mari caci cine intra in cercul lor iese greu
7. La un moment dat piata crapa: locuri de munca, credite, imobiliarul, totul pica.
Actuala criza, este o criza financiara determinata de scaderea brusca a lichiditatilor in pietele globale de credit si in sistemele bancare, cauzata de esecul companiilor care au investit in ipotecile cu grad ridicat de risc. Se stie ca inca din august 2007 a inceput aceasta criza financiara mondiala in Statele Unite Ale Americii si in Marea Britanie.
Din cauza lacomiei si nesabuintei unor bancheri, mai ales din SUA. Cateva generalitati poti citi aici: http://ro.wikipedia.org/......80%932009, dar poti da o cautare si gasesti multe articole pe aceasta tema. Numai bine!
Intocmai ca inundatiile.Nu am intrat noi in apa, a venit ea peste noi.In momente de criza nu faci nimic daca vrei sa-i dai de capat, de unde a venit, cum si ce fel. Exact ca atunci cind vine apa peste tine. Daca nu inoti sa iesi te poti intreba cit vrei pe loc, rezultatul nu-i decit unul singur.
Degeaba cautam raspunsuri filozofice. Raspunsul este mult mai simplu si il gasim in noi!
Crizele economice, care au fost si vor mai fi, sint din cauza prostie omenesti, din cauza mentalitatilor gresite ale oamenilor. Ale tuturor oamenilor. Sa explic!
Crizele se datoreaza dorintei prostesti a omenilor sa aiba cea ce nu pot avea, sa traiasca la un nivel care nu este pentru ei. Mai precis inseamna traitul pe credit. Aceasta dorinta, bine speculata de finantisti este cauza perpetua a crizelor mondiale.
Restul sint vorbe goale...( adolf )