Și apoi, după ce se eliberează certificatul de moștenitor. Moștenitorul are drepturi depline asupra bunurilor?
Primul pas este sa solicite deschiderea procedurii succesorale, prezentandu-se la un notar public de la ultimul domiciliu al defunctului, cu actul de deces si acte de proprietate privind bunurile ramase dupa defunct, respectiv bunurile imobile (terenuri si constructii) si unele mobile (masina, conturi in banci, etc). Notarul ii va spune de ce mai are nevoie si va stabili o data si ora pentru dezbaterea succesiunii, la care va trebui sa prezinti si 2 martori care stiu despre defunct si proprietatea lui.
Dupa terminarea dezbaterii notarul public va emite certificatul de mostenitor, data de la care devii proprietar ale tuturor bunurile foste proprietatea defunctului si va solicita inscrierea in CF a bunurilor imobile pe numele tau. Dupa aceasta esti deplin proprietar si poti sa vinzi ce vrei.
Am înțeles. Mulțumesc pentru răspuns.
Da, va fi singurul mostenitor. Trebuie sa mearga la notar cu toate actele necesare.
Si prin testament, tot legala e mostenirea.
Numai copiii si eventualul sot supravietuitor vin la mostenire. Nu si nepotii!
In cazul tau, fiind unicul copil, esti singurul mostenitor. Dar tot trebuie sa te prezinti la un notar pentru dezbaterea mostenirii. Notarul iti va spune ce acte trebuie sa-i prezinti.
Moștenirea legală este moștenirea succesorală. Moștenirea prin testament, diferă pentru că proprietarul, prin acel testament poate da bunurile oricui vrea el, chiar și unei persoane care nu face parte din familie.
Corect, poate lasa bunurile sale oricui. Dar tu nu stapanesti termenii. Si pentru ambele forme trebuie facuta succesiunea!
Documentează te și o să vezi că există două tipuri de moștenire. 1. Moștenire legală, unde rudele în funcție de gradul de rudenie moștenesc.
2. Moștenire prin testament.
"Transmiterea moștenirii în prezent este reglementată de Codul Civil al României la articolele 1100-1134 și există două tipuri de transmitere a moștenirii, prin moștenire legală respectând cote de moștenire legală stabilite prin lege sau moștenire testamentară (legatară) prin care testatorul stabilește cui lasă moștenirea și ce părți din ea. " moștenirea pe wikipedia.
Eu nu am spus ca nu ar fi doua tipuri. Ci ca ambele sunt legale! Ti-am spus, tu nu intelegi termenii.
Altfel, la mintea gainii, daca cel testamentar nu ar fi legal, de ce s-ar mai face?
Da eu știu ce zici. Ambele sunt legale pentru că se fac pe cale legală la notar. Dar că tot vorbim de termenii din acest domeniu. Moștenirea legală este aceea prin care bunurile revin noilor proprietari în funcție de gradele de rudenie pe care le au cu defunctul. Iar moștenirea prin testament este legatară, proprietarul poate lega pe cineva din afara familiei de bunurile sale. Da este adevărat ce zici că ambele se fac pe cale legală, dar vorbind în terminologia din domeniu, așa sunt definite aceste două concepte ca Moștenire Legală și Moștenire prin Testament.
Nu cunosti termenii juridici si te hazardezi sa dai lectii unor juristi.
Ambele transmiteri sunt legale, doar ca la mostenire impartirea se face conform legii, iar la testament conform vointei testatorului.
Nu scrie nicaieri ce ai spus tu. Scre asa cum am spus mai sus: Ambele transmiteri sunt legale, doar ca la mostenire impartirea se face conform legii, iar la testament conform vointei testatorului.
Este o mica -mare diferenta intre mostenirea legala si impartirea mostenirii conform legii sau vointei testatorului.
Serios? Da eu ce am zis mai sus? Și tu de unde știi că sunt toți notați aici?
Eu m-am exprimat în termenii pe care i-am găsit pe internet despre acest subiect. Că nu au fost 100% corecți asta nu e problema mea.
Https://ro.wikipedia.org/wiki/Mo%C8%99tenire
La rubrica Mostenirea in Romania scrie ce am citat eu.
Enciclopedia judecatorilor este Codul civil. Citeste si ai sa vezi ca nu scrie ce spui tu nicaieri. Ce spui despre mostenirea legala se refera la modul de aplicare a legii, nu ca este legala sau nelegala. Lasa juristii sa interpreteze, ca de aceea au invatat.
Pe internet scrie mule, dar nu toate sunt corecte.
Nu am inteles ce ai vrut sa zici si la ce te referi cand spui: "Serios? Da eu ce am zis mai sus? Și tu de unde știi că sunt toți notați aici?"
Păi eu ce am zis mai sus? Una se numește legală și cealaltă testamentară. Ambele se aplică legal. Dar ce să fac eu dacă așa sunt definite conceptele "Moștenire legală" și Moștenire prin Testament"? Uite îți iau alt paragraf din lege: "(3) În lipsa [moştenitorilor legali] sau [testamentari], patrimoniul defunctului se transmite comunei, oraşului sau, după caz, municipiului în a cărui rază teritorială se aflau bunurile la data deschiderii moştenirii".
Vezi? Moștenitori Legali sau Testamentari.
Am înțeles că și testamentul se face pe cale legală la notar, este logic. Și este mai ușor de făcut împărțeala bunurilor dacă există un testament lăsat.
Testamentul nu este obligatoriu, prin urmare dacă nu există, se aplică moștenirea Legală (așa se numește), unde fiecare obține partea ce i se cuvine. Sau dacă există doar un moștenitor de gradul 1, toate bunurile îi revin.
Ție ți se pare că e altcumva față de ce am scris mai sus?
*Tu de unde știi că sunt toți notari aici? (Notari în loc de notați) asta am vrut să scriu acolo unde nu ai înțeles.
Sau tu ești notar? Zi să vin unde ești să îmi faci tu actele.
Bună, domnul bate câmpii aiurea mereu, observ că folosește și două conturi să-și spună prostiile. Ce dorește să spună e că și moștenirea testamentară e reglementată de lege, dar nu are nicio relevanță, doar îi place să facă pe interesantul.
Și tratatele de drept succesoral folosesc terminologia moștenire legală/moștenire testamentară.
Salut! Da a fost un schimb inutil de replici.
Vezi, exact ceea ce am spus: amesteci notiunile. E una mostenirea si alta mostentorii. Transmiterea mostenirii se face intotdeauna pe cale legala, altfel este infractiune. Mostenitorii sunt: mostennitori legali - cei care au vocatie succesorala si mostenitori legatari - testament.
Si cu asta am terminat.
Ce ai fumat prietene de te-ai prăjit în halul ăsta? . Ce ai zis tu am repetat de o grămadă de ori mai sus. Ai prea mult timp liber. Mergi de tunde oaia, capra, berbecul da nu mă mai pistona cu lucrurile astea. Am înțeles că ai un orgoliu de hrănit da mai pune punct. Dacă studiezi în domeniu, doar așa îmi explic agitația ta, ești pâmpânt de flori prietene, mergi și căută altceva sau mai învață.
Bună, mai precis ce infracțiune este?)
Chiar nu te-ai plictisit să bați câmpii și să încurci toți utilizatorii?
Oare mi25 e Johnny?
Am înțeles mulțumesc. Și după ce se face succesiunea, copilul proprietar, are drepturi depline asupra bunurilor? Adică poate vinde din ele spre exemplu?
Buna.
Trebuie sa mearga la notar sa dezbata succesiunea.
Notarul va va spune de ce acte aveti nevoie pentru dezbaterea succesiunii, cat costa dezbaterea mostenirii si cat costa onorariile noratului bineinteles.
Daca dezbateti succesiunea la mai mult de 2 ani de la decesul persoanei, se va achita si un impozit catre stat de 1% din valoarea bunurilor mostenite, separat de onorariul notarial.
Lacatusw2005 întreabă: