| xZer0x a întrebat:

Salut, am si eu doua intrebari, in urma cu ceva timp am avut un accident pe trecerea de pietoni. Am lovit o femeie pe care insa nu am ranit-o( doar a cazut) dar a insistat sa mearga la spital asa ca am dus-o la spital.Atunci mi-a fost suspendat permisul de conducere fara proces verbal. La ce articol din codul rutier credeti ca se incadreaza asta? Am fost informat ca permisul este suspendat pentru o luna iar de atunci au trecut aproape 3 luni, pentru cat timp credeti ca va ramane suspendat?

2 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Si de ce n-ai depus cerere pentru restituirea permisului de conducere dupa trecerea a 30 de zile?
Suspendarea dreptului de a conduce, in caz de contraventie, poate fi pe cel mult 90 de zile. Daca a fost pe 30 de zile atunci du-te si depune o cerere de restituire, la seful politiei rutiere si o sa-l reprimesti, dupa ce vei reusi la testul teoretic, conform Regulamentului de aplicare a OUG 195/2002, rep. in 2006, citez:
"ART. 219. (1) Restituirea permisului de conducere se dispune de către seful serviciului politiei rutiere care îl are în evidenta, la cererea titularului, în urmatoarele cazuri:
a) la expirarea termenului de suspendare, când sancţiunea a fost aplicata pentru cumul de puncte;  
  b) la expirarea termenului de suspendare, când sancţiunea a fost aplicata ca urmare a savarsirii unei contraventii pentru care legea prevede suspendarea dreptului de a conduce pentru 30, 60 sau 90 de zile sau, după caz, a fost majorata cu 30 de zile, dacă titularul a promovat testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie;
  c) în baza certificatului medico-legal prin care se confirma ca afectiunile medicale care au determinat declararea persoanei respective ca inapta medical au incetat.
  (2) Restituirea permisului de conducere se dispune de către seful  serviciului politiei rutiere pe raza careia a fost savarsita fapta, la cererea titularului, în baza rezolutiei sau, după caz, a ordonantei procurorului prin care s-a dispus neinceperea urmaririi penale, scoaterea de sub urmarirea penala ori încetarea urmaririi penale, în baza hotărârii judecătorești rămase definitive prin care s-a dispus achitarea inculpatului sau prin care procesul-verbal de constatare a contraventiei a fost anulat ori ca urmare a încetării masurii de siguranţă prevăzute la art. 112 lit. c) din Codul penal, republicat, cu modificările şi completările ulterioare.
  (3) Verificarea cunoasterii regulilor de circulatie de către contravenient se efectueaza de către serviciul politiei rutiere care îl are în evidenta, în cazul în care sancţiunea a fost aplicata ca urmare a savarsirii unei contraventii pentru care legea prevede suspendarea dreptului de a conduce pentru 30, 60 sau 90 de zile sau, după caz, a fost majorata cu 30 de zile.
  (4) Verificarea cunoasterii regulilor de circulatie consta în completarea unui test-grila, ce contine 15 intrebari din legislatia rutiera. Este declarata "promovata" persoana care a formulat răspunsul corect la cel puţin 13 intrebari.
  (5) Contravenientul este obligat sa sustina examenul de verificare a  cunoasterii regulilor de circulatie, în perioada executarii sanctiunii contraventionale complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce, în zilele stabilite, saptamanal, la nivelul serviciului politiei rutiere."

| valentingb a răspuns:

Carnetul tau nu ar mai trebui sa fie suspendat. Mergi si te intereseaza la politie sa vezi cand poti da examenul sau ce demersuri trebuie sa faci pentru a dobandi carnetul inapoi.