| cosmynel14 a întrebat:

Am si eu o foarte mare problema, acum 2 ani de zile am fost prins in casa la cineva si mai inainte se furase niste aur din casa toata vina a cazut pe mine am primit 3 ani cu suspendare si 5 sa parasesc tara.Acum un dosar de-al meu de aproximativ 3 ani a ajuns la procuror in dosaru acesta eram suspectat ca am condus masina fara permis dar eu eram pe camp. Acum ca am suspendarea si daca dosau asta e la procuror si ajunge in instanta ar putea sa imi dea p cei 3 ani + fapta de atunci, tinand cont ca faza cu masina a fost inainde de faza cu casa.

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Politia nu poate da amenda penala ci doar contraventionala. Nici macar Parchetul (procurorii) nu poate da amenda penala ci numai administrativa (facand aplicarea art.18^1 Cod penal). Amenda penala da numai instanta de judecata, in urma unui proces penal. Numai bine!

12 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Daca nu esti vinovat foloseste toate mijloacele legale sa te aperi, inclusiv sa-ti angajezi un avocat foarte bun, in asa fel incat sa fii scos de sub urmarire penala pentru conducerea fara permis. Daca vei fi condamnat pentru aceasta fapta atunci la pedeapsa se va adauga si pedeapsa de 3 ani si va trebui sa faci cca 5 ani de inchisoare. Numai bine!

| cosmynel14 explică (pentru Ioandelasal):

Da dar eu acum cu permisu imi e frica dar eu stiu ca daca tu faci o fapta la 17 ani si cand se afla ai 18 pe tine te ia in considerare ca aveai 17 ani si nu te baga la puscarie nu si in cazu meu ca am 20, si cu permisu, am plecat sa caut un magazin sa iau tigari si am vazut un bar baru ala era privat eu nu am stiut si cand am oprit masina ma omorat in bataie mia rupt maxilaru masina si eu am depus plangere si dabia acum a ajuns la procuror si p mine ma ia ca nu am ajut permis si de asta zic daca eu am 3 ani cu suspendare acum cu permisul poate sa ma bage la puscarie sau sa imi dea o amenda?

| Ioandelasal a răspuns (pentru cosmynel14):

Minorul peste 16 ani raspunde penal, in aceleaasi conditii ca un major, doar ca limita minima si maxima a pedepsei se reduc la jumatate, astfel ca pentru conducere fara permis poti fi condamnat de la 6 luni la 2 ani si 6 luni (pedeapsa pentru majori este de la 1 an la 5 ani), nu este prevazuta amenda la aceasta infractiune. Doar daca procurorul considera ca fapta a fost lipsita de pericol social si face aplicarea art.18^1 din Codul penal atunci iti poate da o amenda administrativa intre 10 lei si 1.000 lei. Daca dosarul ajunge in instanta si te condamna se va intampla, aproape sigur, cum ti-am spus in primul raspuns. Trebuie sa mai stii ca poate fi condamnat, intre 1 an si 5 ani si majorul care ti-a incredintat masina. Numai bine!

Da dar pe mine nu m-a prins politia cu masina sau in masina mie mi-a luat declaratia din spital a 2 zi, mie poate sa imi dea o amenda sau sa nu mai pot da de permis niciodata sau sa ma trrimita in instanta. si asta ma gandesc care din ele o sa le aplice?

Cosmynel14, esti foarte neclar si te contrazici singur, inainte spuneai ca ai condus masina si ai oprit la un bar sa-ti iai tigari, acum spui ca ai dat declaratie in spital, nici macar nu spui ce-ai declarat etc. Ti-am spus ca nu exista amenda pentru conducerea fara permis, OUG 195/2002 (Codul rutier) prevede urmatoarele, citez:
"ART.86.(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de catre o persoana care nu poseda permis de conducere se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.
(2) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de catre o persoana al carei permis de conducere este necorespunzator categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv sau al carei permis i-a fost retras sau anulat ori careia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendata sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule in Romania se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
(3) Cu pedeapsa prevazuta la alin. (2) se sanctioneaza si persoana care incredinteaza cu stiinta un autovehicul sau tramvai, pentru conducerea pe drumurile publice, unei persoane care se afla in una dintre situatiile prevazute la alin. (1) sau (2) sau unei persoane care sufera de o boala psihica ori se afla sub influenta alcoolului sau a unor produse ori substante stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora."
Daca vrei si mai multe detalii, altele decat cele expuse in raspunsurile mele anterioare si in acesta, expune clar si complet situatia de fapt. Oricum, sfatul meu este sa consulti un avocat si sa-l angajezi, acesta poate vedea intreg dosarul si sa te apere in cunostinta de cauza. Numai bine!

Da dar tot n-ai inteles eu am condus masina numai peste camp cca 1 km p sosea la urma am oprit sa imi iau tigari si aia ne-a luat la bataie ca am fost 3 persoane si acolo na venit politia sa vada cine a condus masina sau ce s-a intamplat a venit politia la spital sa vada ce s-a intamplat si dc am ajuns la spital deci nimeni nu a chemat politia.si de asta vroiam sa zic pe mine nu m-a prins politia cu masina dar asta sa intales.

| harciog a răspuns (pentru cosmynel14):

Indiferent ca-i peste camp soseaua este considerata drum public si deci ai gresit.Cu casa aia la fel.Ce mama naibii, vrei sa intri in restaurant sa maninci si sa bei ca un porc si sa plateasca altul? Iti platesti prostiile frate.Nu te pot sfatui decit sa-ti faci o prastie si sa o dai cuiva de incredere pentru ca o sa ai nevoie de ea.Un pachetel de tigari sau de mincare, nu conteaza, prastie sa ai.

Deci ai condus si pe drum public(sosea). Nu te-a prins politia conducand, atunci de unde dosar penal pentru conducere fara permis? Sa inteleg ca asa ai declarat tu, ca ai condus masina fara permis? Si a cui era masina, ti-a dat-o acela ori ai luat-o fara voia lui? Chiar nu poti fi clar si trebuie mereu sa fac ipoteze?

Deci nu ma prind politia conducand am circulat pe sosea cca 1 km masina era lu tataie stia ca am luat-o si politia sa intrebat cine a mers cu masina pana acolo eu ce puteam sa zic. dar politia mi-a zis ca sa stau linistit ca imi da o amenda penala

Politia nu poate da amenda penala ci doar contraventionala. Nici macar Parchetul (procurorii) nu poate da amenda penala ci numai administrativa (facand aplicarea art.18^1 Cod penal). Amenda penala da numai instanta de judecata, in urma unui proces penal. Numai bine!

| harciog a răspuns:

Doamne cit e lumea de nedreapta.Eu imi dau seama ca ai ajuns in casa respectiva ca ai vazut geamul deschis si te-ai gindit sa dai o mina de ajutor sa-l inchizi numai ca s-a nimerit s-o faci pe dinauntru iar masina ai condus-o din exces de spirit umanitar ca ai vrut sa duci pe cineva, care a facut luxatie la un fir de par, la spital.Cruda omenire.

| AlexandraRusu26 a răspuns:

Pai ai nevoie de un avocat si de multe dovezi ca sa ii convingi pe judecatori ca esti nevinovat. minciuna are picioare scurte. politiar ar fi trebuit sa ia amprente de unde a fost furat aurul.deci daca cumva se ajunge cazut in istanta si nu te cred aia ca nu ai facut nimic.macar tu stii ca ai fost nevinovat si asta conteaza, nu ce cred altii

| TheScorpions a răspuns:

Justitia nu e dreapta.deci daca nu indeplinesti termenii vei primi in-jur de 5-4 ani de inchisoare pentru "Furt calificat" si conducerea autotorismului fara permis