anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Salut!
Am și eu o întrebare care doresc sa fie tratata cu seriozitate!
Ieri, după 16 ani de condus în care nu a primit decât o amenda pentru viteza, tata, din cauza traficului imens în care a stat în București, la un moment dat într-o localitate (Cislău) a depășit pe linie continua o începătoare, ulterior suspendandui-se permisul pentru 30 de zile, putând sa conducă din ce am înțeles încă 15 zile.
Teoretic poate conduce până pe 5 septembrie.
Noi de pe 1 pana pe 4 aveam o excursie la Bulgaria.
Poate conduce acolo?
Cum putem face sa scape (dacă se poate) de prostia asta pentru ca efectiv știu ca suna ciudat, dar se vede ca de 16 ani nu a făcut nimic și Cislău nu e o zona prea populata.
Mulțumesc!

Răspuns Câştigător
Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Dovada inlocuitoare a permisului de conducere este valabila doar pe teritoriul Romaniei. Nu are elemente de siguranta si asa ca nu este reconoscuta pe teritoriul altei tari. Poate, insa, merge urgent sa conteste suspendarea in instanta. E o sansa.

18 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

I-a fost suspendat dreptul de a conduce. Poate mai conduce legal doar daca a primit adeverinta cu dreptul de a conduce.

| darrio2007 a răspuns:

Nu poate conduce in alta tara cu acea dovada. Daca a depasit pe linie continua, nu este absolvit de vină. Asta e.

| ROB3RT89 a răspuns:

Salut,
Nu se poate face nimic.
Eu as pune 3 luni pentru asa ceva, prea multi bombardieri in trafic care fac pe smecherii si dupa plang...
Daca zici ca are dovada de 15 zile, te incadrezi de pe 1 pana pe 4!

suntserios
| suntserios a răspuns:

Poate conduce inca 15 zile pe baza dovezii date de politist care e valabila doar pe teritoriul Romaniei. Deci nu poate iesi din tara. Asa ca va cautati sofer.

E fix irelevant unde e Cislau si cat de populat e. A incalcat legea, aia e.

| mihai69 a răspuns:

Nu poate să conducă decât în România și doar pe perioada de valabilitate a dovezii.

| GabiDumitrescu a răspuns:

A, da, pentru desteptii care ar putea sa comenteze la mine ca bah, da' ce tu nu faci nimic, da, recunosc, uneori fac. Chestia e ca atunci cand traversez ca vita sau calatoresc fara bilet pe tramvai/autobuz, sau - uite, fix aseara - consum alcool in locuri publice, IMI ASUM RISCUL si daca vine un politist la mine sa ma legitimeze/amendeze nu ma smiorcai ca o mimoza sau ma apuc sa il intreb de ordinul de serviciu. Am gresit constient ca pot fi pedepsit, platesc. Imi cer scuze sincer si promit ca nu o sa mai repet, iar daca vrea sa ma lase scapat doar cu avertisment, ii multumesc mult si toate cele. Daca ma amendeaza, aia e, invat lectia, ii multumesc mult pentru ea si toate cele, fara sa am ceva personal cu omul cum o fac multi si faze de genul "Da' ce, numai pe mine ma vezi?" Greselile sunt individuale. Daca traversezi aiurea alaturi de alti 99 si tu esti singurul amendat, nu ai ce comenta legat de modul in care a fost aplicata amenda, fiindca oricum erai vinovat. Poate doar daca te tineai de mina cu ailalti 99. . big grin

| dinaprilie a răspuns:

Esti ingrijorata pentru tata/l tau ca ce? Ca 15 zile poate sa bea linistit? Mai mult fun pentru el. Poate sa conduca linistit in Bulgaria.

| darrio2007 a răspuns (pentru dinaprilie):

Mai bine tăceai.

| dinaprilie a răspuns (pentru darrio2007):

laughing

| Digikey a răspuns:

Poate sa faca contestatie in 15 zile si primeste inapoi permisul pana cand decide instanta. Practic amana perioada de pieton cu 6 luni sau mai mult.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Retinerea permisului e valabila doar pe teritoriul Romaniei.
In Bulgaria poate conduce.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru anonim_4396):

Cu care permis? Adeverinta aia e valabila... unde?

| anonim_4396 explică (pentru GabiDumitrescu):

Se poate depune o cerere la politie si declari ca vei folosi permisul in altă tara.
Si il vor da inapoi.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru anonim_4396):

Mi se pare normal. Ca sa poti sa o comiti si pe acolo...

| suntserios a răspuns (pentru anonim_4396):

Nu suntem in Germania, stai calm. La noi se suspenda dreptul de a conduce, drept oferit tot de statul roman.

| anonim_4396 explică (pentru suntserios):

Eu am raspuns cu cea mai mare exactitate.
In anul 2020 am trecut prin situatia asta si asa mi-au spus cei de la politie.
Ca sa fac cerere, dar să scriu ca folosesc permisul doar in afara României.

| isemilia a răspuns:

Nu poti face sa scape. Eu una zic sa mai verificati inca o data de chestia cu 15 zile (nu zic ca nu e asa, insa ca sa fiti siguri intrebati la politie din nou, atunci puteti intreba si de Bulgaria - din moment ce nu va mai avea permis eu una nu cred ca mai poate conduce, insa poate sa fie diferit -), iar dupa astea 15 zile (daca asa e) zii sa stea potolit, ca daca il mai prinde politia intra in probleme. (ar conduce practic fara permis) Hai, ca 30 de zile nu e atat de rau. Bravo lui ca a stat cuminte 16 ani, insa chiar nu conteaza asta. A facut ceva ilegal, a fost prins, asta e, macar nu va mai face pe viitor. Vacanta placuta!

| hacktek a răspuns:

Ce a făcut a făcut, este contravenție și nu se poate trece cu vederea invocând faptul că de 16 ani nu a avut nici o infracțiune la regimul circulației.
. Din fericire, Legiuitorul a prevăzut o rezolvare legală a situației în care se află;
Ce se poate face:
Contravenientul (adică tatăl tău) va trebui să se ducă la Judecătoria de care aparține teritoriul unde s-a constatat contravenția. Acolo va depune o contestație împotriva procesului verbal în cauză. Odată depusă contestația, i se va elibera, la cerere, un document numit "certificat de grefă", din care să reiasă că procesul verbal a fost contestat.
Cu acest certificat de grefă va trebui să se prezinte la sediul Poliției Rutiere care i-a eliberat permisul de conducere, unde i se va elibera deîndată permisul de conducere.
Ulterior, va primi citație acasă cu data procesului, care va fi undeva prin octombrie.
Chiar dacă la final va pierde procesul, va putea să conducă legal atât în țară cât și în străinătate până la o hotărâre definitivă a Instanței, hotărâre ce va fi dată undeva prin martie anul viitor.