| Daniel_Ciutac_1993 a întrebat:

Salut,
Am si eu o intrebare in domeniul Dreptului si al avocaturii, de o saptamana sunt angajat la o pizzerie din oras, angajat este inproproiu spus pentru ca eu nu am semnat nimic doar am adus actele si am vorbit cu angajator iar incepand din acea zi am si inceput munca.Acum euu vreau sa plec de aici, problema este ca angajatorul imi spune ca trebuie sa fac o cerere de preaviz care poate sa imi fie acceptata sau nu si sa vin inca 15 zile la lucru dupa ce am facut cererea, timp in care ei cauta inlocuitor.
Potrivit Codului Muncii in vigoare eu unul nu aveam ce sa caut la lucru:
Art.16(3) Angajatorul este obligat ca ANTERIOR inceperii activitatii sa inmaneze salariatului un exemplar a contractului individual de munca.
Art.17(2) Obligatia de informare a persoanei selectate in vederea angajarii sau a salariatului se considera indeplinita de angajator la momentul semnarii contractului sau a actului aditional.
Art.57(1) Nerespectarea oricareia dintre conditiile legale necesare pentru incheierea valabila a contractului individual de munca atrage nulitatea acestuia.

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Contractul individual de munca trebuia semnat inainte de a incepe munca, inscris in Registrul general de evidenta al salariatilor si comunicat la ITM, nu numai sa existe, desi ma indoiesc ca a existat, altfel te chemau sa-l semnezi.
Nu-l semnezi si atunci nu exista contract, chiar daca ar fi semnat de angajator, asa ca nu-l nici pot desface disciplinar.
Si spune-i sa-si vada de treaba, daca il semneaza administratorul sau altul din firma in locul tau comite infractiunea de fals si depunandu-l cu intarziere pot fi amendati.
Asa ca poti linistit sa nu mai mergi la lucru si nu au ce-ti face.

3 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu trebuie sa faci nimic si nici nu este nevoie de preaviz.
Deoarece n-ai semnat contractul individual de munca nu ai fost angajat legal si poti pleca oricand si fara nici o formalitate.

| Daniel_Ciutac_1993 explică (pentru Ioandelasal):

Administratorul firmei a zis ca imi aduce contractul marti ca sa vad ca e facut straight face si imi spune ca as face bine sa vin luni la lucru ca daca nu dupa 3 zile nelucrate o sa imi treaca indisciplinat pe cartea de munca.
Si daca mie nu imi convine ce scrie in contract eu am voie sa il refuz si sa ma iau sa plec asa-i?

| Ioandelasal a răspuns (pentru Daniel_Ciutac_1993):

Contractul individual de munca trebuia semnat inainte de a incepe munca, inscris in Registrul general de evidenta al salariatilor si comunicat la ITM, nu numai sa existe, desi ma indoiesc ca a existat, altfel te chemau sa-l semnezi.
Nu-l semnezi si atunci nu exista contract, chiar daca ar fi semnat de angajator, asa ca nu-l nici pot desface disciplinar.
Si spune-i sa-si vada de treaba, daca il semneaza administratorul sau altul din firma in locul tau comite infractiunea de fals si depunandu-l cu intarziere pot fi amendati.
Asa ca poti linistit sa nu mai mergi la lucru si nu au ce-ti face.

| Kryptal a răspuns:

Consulta un avocat de dreptul muncii.
www.dreptulmuncii.eu este o varianta.Mai sunt si altii.Cauta pe Google.