| ghilusa a întrebat:

Salut, am și eu o nelămurire!
Dețin permis de UK, iar eu am încă 17 ani și vreau sa știu dacă am voie sa conduc pe teritoriul României nefiind încă major. Am înțeles ca trebuie respectata legislația țării respective indiferent dacă permisul pe care îl deții este european etc etc, dar dacă politia ma oprește și sunt in necunoștință de cauza, se face dosar penal?

3 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Depinde de categoria de permis pe care o ai si ce anume conduci.
Daca permisul nu este de categorie corespunzatoare autovehiculului pe care il conduci atunci vei avea dosar penal, conform Codului penal, art.335, alin.2, citez:
"(2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă."
Necunosterea legii romane nu este un motiv de exonerare de pedeapsa.

Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Sigur ca da, nu ai voie sa fii in necunostinta de cauza. Esti obligat sa cunosti legea tarii in care te afli si sa o respecti. Necunoasterea ei este cel mult o circumstanta agravanta.

| KronstadtResurrection a răspuns:

Daca ai inteles ca trebuie respectata legislatia tarii gazda, atunci stii ca NU AI VOIE SA CONDUCI IN ROMANIA.