| EdyPn a întrebat:

Salut. Am un var care a luat un permis fals din Turcia și a încercat sa îl schimbe in țara și i-a venit răspuns ca este fals și ca îl cheamă la polițe. Intrebarea mea este. Ce poate sa se întâmple acolo? Va fi reținut, amenda penală etc? Aștept răspunsuri cât mai rapid.

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Se poate intampla sa fie cercetat penal si condamnat pentru uz de fals, conform Codului penal, citez:
"ART.323.Uzul de fals  
  Folosirea unui înscris oficial ori sub semnătură privată, cunoscând că este fals, în vederea producerii unei consecinţe juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă, când înscrisul este oficial, şi cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, când înscrisul este sub semnătură privată."
Ce pedeapsa va primi depinde de instanta de judecata, de faptul ca este infractor primar (n-a mai fost condamnat) sau recidivist si de alte criterii prevazute de Codul penal, citez:
„ART.74.Criteriile generale de individualizare a pedepsei  
(1) Stabilirea duratei ori a cuantumului pedepsei se face în raport cu gravitatea infracţiunii săvârşite şi cu periculozitatea infractorului, care se evaluează după următoarele criterii:  
a) împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, precum şi mijloacele folosite;  
b) starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită;  
c) natura şi gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinţe ale infracţiunii;  
d) motivul săvârşirii infracţiunii şi scopul urmărit;  
e) natura şi frecvenţa infracţiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului;  
f) conduita după săvârşirea infracţiunii şi în cursul procesului penal;  
g) nivelul de educaţie, vârsta, starea de sănătate, situaţia familială şi socială.  
(2) Când pentru infracţiunea săvârşită legea prevede pedepse alternative, se ţine seama de criteriile prevăzute în alin. (1) şi pentru alegerea uneia dintre acestea."  

9 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Dosar penal si mai departe ce hotaraste judecatorul... probabil inchisoare cu suspendare daca nu mai are antecedente...

Trebuie sa fii prost de a dreptul sa incerci sa preschimbi un permis fals. poate il arde judecatorul si pentru asta...

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Legea de utilizare de înscrisuri false.
Folosirea unui înscris oficial ori sub semnătură privată, cunoscând că este fals, în vederea producerii unei consecințe juridice, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă, când înscrisul este oficial, și cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu când înscrisul este sub semnătură privată. Art. 323 Cod Penal.

| DaniTDCI a răspuns:

Pe scurt, risca inchisoare pentru fals in acte oficiale.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Salut,

Este caz penal, risca inchisoare.
Poate poti sa ii bagi mintile in cap la varul asta al tau ca nu il vad bine.

| darrio2007 a răspuns (pentru anonim_4396):

Când mă uit la poza lui, cred că vărul este chiar el.

| EdyPn explică (pentru darrio2007):

Vorbește asta fără poza... alta treaba nu ai?

| darrio2007 a răspuns (pentru EdyPn):

Fără poză? Am 11 ani pe site si am avut dintotdeauna poză.
Deci am avut dreptate.
Vărule!

| EdyPn explică (pentru darrio2007):

Bravo varule. Eu am permis luat pe merit pe data de 17.07. 2019 dacă vrei pot sa îți demonstrez.

| darrio2007 a răspuns (pentru EdyPn):

Nu e nevoie. Eu îl am din 1986 de profesionist.