| Cosmin1803 a întrebat:

Salut, anul acesta am intrat la Litere si am fost foarte convins de alegerea mea si de pasiunile mele. Insa, am realizat apoi ca, de fapt, nu ma pasioneaza, m-am schimbat radical. Inainte sa intru la liceu, eram extrem de pasionat de informatica, pana si de matemtica si, chiar daca am fost la profil uman, ceva din mine incerca sa nege asta, totusi aceste 2 materii imi atrageau atentia in special. Acum, nu stiu, m-am tot gandit ca ar fi potrivit sa ma transfer la o facultate de informatica, anul urmator. Ar fi o idee buna? M-ar ajuta un an pauza de la facultate? Bineinteles, in acel an sa incerc sa ma descopar in domeniul informaticii, sa invat si sa cercetez.

Si mai am o nelamurire, eu fiind la buget, daca am de gand sa intru la o alta facultate anul viitor, renuntand la actuala. Va trebui sa platesc anul acesta?

1 răspuns:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

N-ai ales bine si aceasta te costa un an pierdut.
Da, va trebui sa platesti cheltuielile cu acest an, daca intri tot pe loc bugetat la noua facultate.
Conform art.142, alin.(6) si urm. din L.1/2011, a educatiei nationale, cu md. si compl. ulterioare, citez:
„(6) O persoană poate beneficia de finanţare de la buget pentru un singur program de licenţă, pentru un singur program de master şi pentru un singur program de doctorat.
  (6^1) Persoana care a beneficiat gratuit de şcolarizare în cadrul unui program de studii universitare finanţate de la bugetul de stat are, în condiţiile legii, dreptul de a urma un alt program de studii universitare în cadrul aceluiaşi ciclu de studii universitare:
a) în regim cu taxă, dacă instituţia de învăţământ superior de stat organizează programul şi în acest mod;  
  b) în regim gratuit, cu finanţare de la bugetul de stat, în condiţiile în care persoana achită contravaloarea serviciilor de şcolarizare de care a beneficiat anterior cu finanţare de la bugetul de stat, integral sau parţial, în cazurile în care programul de studii la care a fost admis este organizat doar cu finanţare integrală de la buget.
  (6^2) Încasarea sumei reprezentând contravaloarea serviciilor de şcolarizare se realizează de către instituţia de învăţământ superior de stat care a asigurat şcolarizarea, aceasta având totodată dreptul de a stabili ca plata efectivă a sumei să se realizeze şi în tranşe/rate. Sumele încasate se fac venit la bugetul de stat.
  (6^3) Cu ocazia înmatriculării persoana prevăzută la alin. (6^1) prezintă dovada că a efectuat/efectuează plata prevăzută la alin. (6^2)."