| wizard_cristi a întrebat:

Salut, as dori sa ies din tara cu verisoara mea care este minora (12 ani). Stiu ca trebuie sa am declaratie notariala de la ambii parinti. Vroiam sa stiu daca declaratia poate fi facuta acum dar sa fie folosita abia peste 6 luni? In plus, trebuie sa mai am vreun act? Este necesar cazierul judiciar?

2 răspunsuri:
miruna-apostol
| miruna-apostol a răspuns:

Pentru ca verisoara ta nu are 14 ani (nu are un act de identitate), va trebui sa-si faca pasaport. Pasaportul i se va elibera doar cu acordul ambilor parinti (daca sunt casatoriti iar daca sunt divortati cu acordul parintelui care o are in intretinere si hotararea definitiva prin care este incredintata).
Imputernicirea pe care o vor face parintii la notariat trebuie sa cuprinda perioada in care paraseste tara, tara de destinatie si persoanele care o insotesc pe verisoara ta. Imputernicirea este valabila si peste 6 luni, cu conditia sa nu se fi schimbat nimic intre timp (acte, perioada, nume insotitor).

mlm
| mlm a răspuns:

Declaratia notariala poate fi valabila 6 luni sau 1 an de zile, cand merg parintii la notariat sa specifice data in care va fi insotit copilul in strainatate, iar valabilitatea imputernicirii sa fie valabila 1 an de zile, iti mai este necesar certificatul fetei de nastere, sint cazuri cand se cere certificatul minorului la frontiera, repet nu tot timpul se cere certif de nastere.