La judecata se ia in considerare varsta avuta la data savarsirii infractiunii si se poate lua impotriva lui si o masura educativa privativa de libertate, care poate fi executata si in penitenciar, daca asa hotaraste instanta de judecata.
Conform Codului penal, citez:
"ART. 125.Internarea într-un centru de detenţie
(1) Măsura educativă a internării într-un centru de detenţie constă în internarea minorului într-o instituţie specializată în recuperarea minorilor, cu regim de pază şi supraveghere, unde va urma programe intensive de reintegrare socială, precum şi programe de pregătire şcolară şi formare profesională potrivit aptitudinilor sale.
(2) Internarea se dispune pe o perioadă cuprinsă între 2 şi 5 ani, afară de cazul în care pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită este închisoarea de 20 de ani sau mai mare ori detenţiunea pe viaţă, când internarea se ia pe o perioadă cuprinsă între 5 şi 15 ani.
ART.134. Minorul devenit major
(1) Dispoziţiile prezentului titlu se aplică şi majorilor care, la data săvârşirii infracţiunii, aveau vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani.
(2) Când, la data pronunţării hotărârii prin care s-a luat o măsură educativă privativă de libertate, infractorul a împlinit vârsta de 18 ani, instanţa, ţinând seama de posibilităţile sale de îndreptare, de vârsta acestuia, precum şi de celelalte criterii prevăzute în art. 74, poate dispune executarea măsurii educative într-un penitenciar."
Este greu de spus cat dureaza un proces, poate dura cateva luni, daca infractorul incheie un acord de recunoastere a vinovatiei cu procurorul si acest acord este confirmat de instanta de judecata sau poate dura si cativa ani, mai ales in cazul proceselor complexe.
Aprob ce zice Ioandelasal, din pacate un proces penal in Romania dureaza foarte mult, eu am avut noroc ca dupa doar 6 luni sa mi se solutioneze cauza.