| Monkeydluffy033 a întrebat:

Salut. Astazi am gasit un portofel intr-un parc jos pe iarba langa o banca goala si in el erau 300 lei si i-am luat, in afara de bani nu mai era nimic in portofel, acum intrebarea este daca detinatorul isi gaseste portofelul pierdut si vede ca nu mai sunt cei 300 lei se poate duce la politie sa faca sesizare ca bani lui i-au fost furati si dupa sa ma trezesc acasa cu politia la usa? Parintii meu nu stiu ca am luat cei 300 lei din portofel.

15 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Ce ai facut tu este infractiunea de insusire a bunului gasit si, daca nu predai banii la politie si esti descoperit, poti fi pedepsit penal cu inchisoare sau amenda, conform Codului penal, citez:
"ART. 243. Însuşirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor  
  (1) Fapta de a nu preda în termen de 10 zile un bun găsit autorităţilor sau celui care l-a pierdut sau de a dispune de acel bun ca de al său se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.
  (2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi însuşirea pe nedrept a unui bun mobil ce aparţine altuia, ajuns din eroare sau în mod fortuit în posesia făptuitorului, sau nepredarea acestuia în termen de 10 zile din momentul în care a cunoscut că bunul nu îi aparţine.
(3) Împăcarea înlătură răspunderea penală."

| Xena20 a răspuns (pentru Ioandelasal):

Daca gasesti pe strada vreun portofel cu acte, bani etc și îl iei să îl duci la politie e riscant pentru că s-ar putea sa te acuze că l-ai furat! Cel mai sigur e sa îl lași acolo și gata! Daca exista vreo modalitate sa dai de persoana respectiva sa îl returnezi fara sa implici poliția ok, daca nu îl lași acolo și gata pentru că dacă mergi cu el la poliție te riști, sunt mari șanse să te acuze că l-ai furat!

| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Nu doar daca gaseste portofelul. Poate sa reclame pierderea sau furtun acestuia (ca nu stii cum a ajuns acolo), iar politia poate vedea, cu ajutorul camerelor din spatiul public, tot drumul portofelului, inclusiv momentul in care ai furat banii din el.

| Monkeydluffy033 explică (pentru NoTurbinaNoGood):

Si daca in parc nu sunt camere de supraveghere, politia nu poate stie cine a luat bani din portofel.

| NoTurbinaNoGood a răspuns (pentru Monkeydluffy033):

Parc fara camere de supraveghere?
Actiunea se petrece in 1980, cumva?

| lpavel a răspuns:

Binenteles daca afla ca tu ia-i luat!

| Monkeydluffy033 explică (pentru lpavel):

Si daca ii spun ca nu eu am luat bani.

| Konstantinos99 a răspuns:

Frate dui la o biserica si daca spune cineva ce va ii spui sa ii ia de acolo

| Solane a răspuns:

Bineinteles ca poate face sesizare. Chiar fara sa gaseasca portofelul gol.
Si nu miza pe faptul ca nu ar fi camere de supraveghere doar pentru ca nu le stii tu. Toate parcurile sunt supravegheate.

| Xena20 a răspuns:

Normal că poate face plângere. Trebuia sa ii lași acolo și gata! Acum faptul e consumat, nu mai ai ce sa faci. Cele mai mari șanse sunt sa nu pățești nimic pentru că persoana respectivă nu mai știe unde și-a pierdut portofelul și oricum pentru doar 300 de lei s-ar putea sa nu isi bata nimeni capul să facă plângere. Data viitoare sa nu mai faci asta!

| Xena20 a răspuns:

Acum faptul e consumat nu mai ai ce sa faci. Daca te duci la politie e mult mai riscant, abia atunci s-ar putea să zică că i-ai furat. Sa speram că nu se întâmplă nimic și data viitoare retine sa nu mai faci așa ceva.

| AsgaardSephiroth a răspuns:

Bravo. Acum știm că ești infractor de ocazie. Dacă erau 2000 de lei erai hot, la 300 ești doar găinar. Perseverează. Poate așa ajungi sa ai hotel cu all inclusive pentru vreo câțiva ani și nici fratele tău nu va trebui sa îți trimită bani din Anglia nici mama ta nu va mai fi o zgârcită că nu îți ia alt laptop.

| Monkeydluffy033 explică (pentru AsgaardSephiroth):

De parca nu ai fi facut tu la fel ca mine, daca gaseai pe jos un portofel cu bani. Baa in loc sa spuneti bravo lui a gasit un portofel pe jos cu bani in el si a fost ziua lui norocoasa, voi stiti numai sa acuzatii omul ca a luat niste bani care nu sunt ai lui, da e adevarat ca nu erau ai mei cei 300 lei si daca puneam o intrebare de genul ca am gasit pe jos o bacnota de 10 lei ati fi fost in stare sa spuneti ca si asta e un furt.

| AsgaardSephiroth a răspuns (pentru Monkeydluffy033):

Nu, nu as fi făcut. Unii dintre noi mai au principii și valori, care se pare că ție îți lipsesc. Dar știi vorba "roata se întoarce". Poate în curând îți vei pierde tu portofelul și karma va face sa nu-l mai găsești.

| 9PM a răspuns:

Nu se sesizează poliția pentru 300 de lei