Testamentul este pentru cauza de moarte si nu poate contine dispozitii in legatura cu intretinerea. Cel mai bine ar fi sa incheiati un contract de intretinere, daca ai posibilitatea s-o intretii.
Un testament autentic, facut la un notar public, costa minim 90 lei (onorariul notarial minim 50 de lei, taxa inscriere in registrul notarial central 15 lei si TVA de 20% la ambele).
La moartea bunicii testamentul poate fi atacat, daca exista si alti mostenitori si daca s-a incalcat rezerva succesorala a acestora.
Trebuie sa stii ca mostenitorii bunicii, in primul rand, sunt fii si fiicele acesteia (daca exista).
Stiu ca mostenitorii sun fii si ficele, cum bunica are o singura fata (mama) ea mosteneste totul dupa ea, dar eu vreau sa obtin macar partea bunicii 5/8 din casa, restul de 3/8 a obtinut mama, dupa moartea bunicului.
Mama ta are dreptul si la partea bunicii, la decesul acesteia.
Daca bunica face testamentul si mama ta nu este de acord va putea obtine jumatate din partea actuala a bunicii, aceasta constituie rezerva succesorala.
Sigur ca, daca mama ta este de acord, bunica poate sa-ti dea partea sa prin testament.
De ce sa te complici cu testamentul?
În primul rând, este supus reductiunii, dacă mai sunt și alte moștenitori rezervatari.
În al doilea rând, testamentul e doar o dispoziție pentru cauza de moarte, nu un act de proprietate. Ceea ce înseamnă că la decesul bunicii trebuie dezbătută moștenirea.
Dacă bunica dorește să îti lase acei 5/8, îti poate face din timpul vieții o donatie pe aceasta cota.