| MariusNWM a întrebat:

Bunicul meu a murit in urma cu doua luni.Acum trebuie sa se imparta mostenirea(sau cum îi zice). Aici este problema!
Bunica mea este in viata si toti copiii lui, care sunt 5.

Acum nasul meu si cu sotia lui care este un fel de diavol in piele de om au pretentii sa puna mana pe un loc unde a avut bunicul meu casa inainte sa-i moara parintii la 15 ani si mai tarziua la 22 sa se mute la bunica.

Ca sa vedeti ce jeguri de oameni sunt astia doi!
El avea 75 de ani! In ultimii 15, care sunt putini, astia doi nu au venit deloc sa-l ajute pe bunicul meu cu nimic! Au stat la ei in apartament, apartament pe care tot bunicul meu i l-a dat.Si astia acum vor sa ii dea locul unde a locuit bunicul meu pana la 15 ani la copilul lor care ii vine nepot la bunicul meu.Si jegul asta de nepot in 26 de ani nu l-a ajutat pe bunicul meu cu nimic.

Si tot ei vor sa puna mana pe teren.Macar bunica mea o sa faca testament sa ii ramana la mama mea casa cu locurile ei, ca daca nu face cand se va duce astia vor avea iar pretentii si la casa unde locuim acum si la alte terenuri.

Cui o sa ii ramana terenurile pe care le avea bunicul meu pe numele lui? La bunica mea toate sau o sa se imparta?

2 răspunsuri:
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Moștenirea trebuie revendicată, adică se anunță la notar că cineva o dorește. Alții pot să renunțe. Apoi incepe un proces pe moștenire.
întâi sunt invitați toți la notar pentru o înțelegere. Dacă nu se înțeleg, se merge la judecător.
După ce procesul s-a terminat se face ieșirea din indiviziune.
Astfel bunica moștenește din acel teren 50 % după lege iar restul se împarte la ceilalți. Apoi ca să îl poată folosi, un teren sau o casă, se divide, se împarte intre ei. Ca să se poată impărți, din nou, înțelegere sau proces.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Unul dintre mostenitori trebuie sa solicite unui notar public, de la ultimul domiciliu a bunicului, deschiderea procedurii succesorala si se va face procedura succesorala. La mostenire au dreptul bunica ta, ca sot supravietuitor, in cota de 1/4 si ceilalti 5 fii, care vor imparte, in mod egal, restul cotei de 3/4 din bunurile proprietate a bunicului.
Daca bunicul a fost proprietar exclusiv pe terenuri (au fost obtinute inainte de casatorie, prin mostenire sau donatie exclusiva) atunci aceste terenuri se vor impari in cotele aratate si se vor inscrie in CF cu aceste cote, daca nu se face concomitent si partajul succesoral. Abia dupa aceea mostenitorii pot face partajul, daca se inteleg, si fiecare va primi un teren concret si va deveni proprietar exclusiv pe acel teren. Daca nu se inteleg la partaj acesta poate fi facut doar printr-un proces, caz in care instanta de judecata va hotari terenul concret ce va fi atribuit fiecarui mostenitor.