| George_Daniel_1995 a întrebat:

Ce as dori sa stiu este daca se poate schimba permisul de conducere inainte ca acesta sa expire? Mentionez ca pana la expirare mai este 1 an si 2 luni. Si as vrea sa stiu daca dupa schimbare valabiliatea va fi iar de 10 ani? Urgent dau funda.

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Conform OUG 195/2002, rep. in 2006, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"(5) Valabilitatea administrativă a permiselor de conducere, pe categorii de vehicule, este următoarea:
  a) 5 ani pentru permisele de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb şi Tv*);
  b) 10 ani pentru permisele de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile AM, A1, A2, A, B, Bl şi BE.
  (5^1) În cazul pierderii, furtului sau al deteriorării permiselor de conducere ori al schimbării numelui titularului, autorităţile competente eliberează, după caz, un duplicat a cărui valabilitate nu poate depăşi valabilitatea administrativă a documentului înlocuit sau alt permis de conducere.
  (5^2) Eliberarea unui nou permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă se realizează numai după efectuarea examinării medicale prevăzute la art. 22. "
Fata de aceste prevederi rezulta ca nu se elibereaza un nou permis de conducere inainte de expirare.

3 răspunsuri:
| corbulalbrosu a răspuns:

Se poate dar uneori trebuie invocat un motiv plauzibil, cam ceva in genul unei plecari din tara pe un termen mai lung, etc.Noul permis va avea de asemenea un termen de valabilitate tot de 10 ani.

| George_Daniel_1995 explică (pentru corbulalbrosu):

Pai asta e si chestia...ca pot merge in tara doar anul acesta sa rezolv problema..Domnul stie cand ma mai intorc.

| corbulalbrosu a răspuns (pentru George_Daniel_1995):

In acest caz se rezolva fara discutie. Eu am zis ca uneori te intreaba care este motivul, alte ori nu, dar tu ai un motiv bine intemeiat. Succes.