In teorie e democratie pentru ca PSD-ul primeste numarul de voturi care il aduc la putere
chiar daca voturile sunt date NUMAI DE PROSTIMEA DE LA SATE (manipulata cu "premii" aberante (marim salariile si pensiile ca cifra, si dupa aia scadem valoarea "reala" dar sunteti prea prosti sa intelegeti un concept atat de complex) sau pur si simplu mancare si alte tampenii pentru cei care se duc la vot in ziua aia
chiar daca voturile SUNT LA LIMITA MINIMA DE VALIDARE... 30% DIN ELECTORAT SAU CAT BALARII E
ASA CA DACA SUNT VALIDATI AU DREPTUL SA SE RAHATEASCA PE MINUMUL DE DECENTA IN JUSTITIE, nici nu vreau sa incep sa descriu incompetenta in toate domeniile de guvernare... WHATSOVER!
DECI... MAI BINE EMIGRAM!
Pentru ca de multe ori sunt incalcate drepturile fundamentale ale omului de catre institutiile statului si multinationale.
đă-mi niște exemple concrete
fără ''de multe ori''
eu știu câteva exemple foarte grave, dar sunt 99% sigur că în mintea ta nu se află niciunul din ele
Sunt foarte multe, google e plin, mai ales de cand e psd la putere au fost cateva cazuri, plus ca vorbesc si de cazuri izolate care nu ajung la tv
Deci nu știi niciunul, am înțeles
Chiar daca intr-un stat s-ar incalca drepturi fundamentale ale omului, asta nu ar insemna ca statul e comunist; nu numai in comunism se incalca drepturile omului.
Ai, dom'le... cati din cei care l-au injurat pe Dragnea pe Facebook au fost dusi in Gulag?
Nu au fost dusi nici unii, doar ca tara s-a transformat in dragnistan...
Democratie e atunci cand cei ce iau decizii in numele tau au datoria sa iti ceara acordul mai intii. Republicile actuale sunt de fapt oligarhii moderne în care grupurile de interese ale celor bogati sunt arbitrate de către popor, adică poți alege de la ce masa a bogatilor vei primi firimituri.
"Oboseala" democratiei survine atunci cand exista o mare diferenta intre interesele celor alesi și alegători, astfel oamenii isi pierd increderea in modul de functionare a societatii. Ca urmare cetatenii saraciti și disperati vor vota cu oricine le va promite un colac de salvare, adică cu populistii sau demagogii.
Aspectul democratic este un efect colateral in societățile în care economia are un puternic aspect concurențial, adică interesele celor ce detin puterea economica în societate sunt divergente. Astfel cei cu bani, și implicit cu putere politica în societate, se supraveghează între ei ca nici unul sa nu aibe avantaje nemeritate datorita politicului. Din aceasta cauza tarile în care resursele minerale au o pondere importanta în PIB nu sunt democratice (Rusia, Venezuela etc.), pentru ca un grup mic de oameni poate exploata aceste resurse în interes propriu. În tările sarace (Romania, Bulgaria, Grecia etc.) resursa principala exploatata poate fi chiar bugetul statului, ei avand interese convergente în a beneficia, în interes propriu, de aceasta resursa. E simplu sa vezi dacă e oligarhie pentru ca intr-o democratie adevărată nu ar trece legi care nu ar fi în interesul celor mulți.
Prima oligarhie moderna a aparut in Anglia pe la sfirsitul secolului 17. După ce revoluția burgheza condusa Cromwell a reușit, grupurile de interese ale celor bogati nu au fost in stare sa se puna de acord cum sa își împartă puterea politica pentru a nu se ajunge la dictatura uneia. Soluția a fost numirea unui rege care sa fie arbitru. În republici poporul este arbitru, dar sa nu confundam posibilitatea de a alege ce grupare te va guverna cu democratia, adică cu posibilitatea de a decide cetatenii ce legi sa treacă si ce nu.
Soluția este democratia directa moderna în care fiecare cetățean poate vota, atunci cand dorește, peste capul parlamentarului ce îl reprezinta. Ba chiar îl poate demite dacă majoritatea alegătorilor lui considera ca nu le reprezinta corect interesele.
E ca atunci cand ai de construit o casa și alegi șeful de șantier si arhitectul, dar aceștia nu au datoria de a se consulta cu tine. În mod sigur casa nu va arata asa cum iti dorești tu, ci cum doresc aceștia, ba mai sigur e ca vei ramane și cu banii dați și fără casa. E ciudat ca in afara sferei politice, nicăieri nu vei găsi, în nici o activitate economica sau sportiva, pe cineva ales intr-o funcție de conducere și care are eșec după eșec și sa nu fie dat afara decat după 4 ani. Noi, alegătorii, trebuie sa fim consultați în privința deciziilor și dacă acestea au efecte negative sa ii putem demite oricind, nu sa așteptăm să se îndeplinească sorocul, pentru ca noi plătim, nu ei. În orice companie echipa de conducere vine cu un plan aprobat de actionari. Orice schimbare în acest plan trebuie reaprobat de către acționari și este normal asa pentru ca acționarii plătesc.
AlexDorinel întreabă:
Atcose77 întreabă: