| iflorinn a întrebat:

Salut,
Cine mă poate lămuri ce impozit se plătește pentru chirie.
Este vorbă de o chirie de 400 lei pe lună.
Din câte am înțeles trebuie să platesti la ANAF 16% și CAS 5, 5%.
Impozitul care il platesti la CAS se referă la cei 400 de lei sau la salaru minim, și cum se plătește în fiecare lună sau pe an?
Și să îmi spuneti va rog cât trebuie plătit pe luna în total ANAF+CAS.

Va mulțumesc.

Răspuns Câştigător
| alessia5158 a răspuns:

Pe 1 an ar fi un venit brut din inchiriere de 4800 lei.
In "sistem real" dupa modelul de calcul din link:http://www.avocatnet.ro/......ituri.html rezulta ca ar trebui sa platesti la stat, in cazul in care nu ai de scazut din venitul obtinut nicio cheltuiala facuta" in scopul obtinerii veniturilor":
Baza de calcul ->4800(venit brut daca nu ai cheltuieli in scopul obtinerii venitului)
CASS datorat->264 lei/an
Impozit 16%->725, 76 lei/an(16% din ce ramane dupa ce se scad 264 din baza de calcul)

2 răspunsuri:
| oprescudorin11 a răspuns:

Din cate am inteles de la ANAF, la ei platesti procente din 50% din chirie. Cel mai simplu e sa intrebi la un ghiseu ANAF.Iti dau toate esplicatiile, legile fiind ambigue.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Impozitul pe chirie este un impozit local si se plateste de catre proprietar la compartimentul de impozite si taxe de la primaria unde se afla spatiul inchiriat, proprietarul fiind obligat sa inregistreze aici contractul de inchiriere.
Impozitul este de 16% din valoarea venitului net obtinut din chirie, acesta este stabilit la 75% din valoarea chiriei prevazuta in contract.
In cazul expus proprietarul trebuie sa plateasca, ca impozit, 576 lei pe an. Cum se plateste o stabileste compartimentul de impozite si taxe, prin decizia de impunere, de regula se plateste trimestrial.