| GeorgeSemanca a întrebat:

Salut...cum e legea?
Daca lucrez suplimentar o ora..angajatorul ma poate plati sau poate sa mi dea ore libere.
Intrebarea mea e: cu o ora overtime angajatorul imi da 2 ore libere?
E vreo lege clară?

Răspuns Câştigător
| vmorghulis a răspuns:

Salut! În România, există prevederi legale referitoare la modul în care trebuie plătite orele suplimentare. Conform Codului Muncii, orele suplimentare pot fi plătite cu un procent suplimentar de cel puțin 75% față de salariul orar de bază.

Cu toate acestea, există și posibilitatea ca orele suplimentare să fie compensate prin acordarea de timp liber corespunzător numărului de ore suplimentare prestate. Pentru fiecare oră suplimentară lucrată, angajatorul trebuie să acorde cel puțin o oră de timp liber corespunzătoare.

În cazul în care angajatorul dorește să acorde un număr mai mare de ore libere decât cel corespunzător numărului de ore suplimentare lucrate, acest lucru poate fi convenit prin contractul individual de muncă sau prin acordul încheiat între angajator și salariat sau reprezentanții acestuia.

În concluzie, nu există o prevedere legală clară care să prevadă că angajatorul ar trebui să ofere două ore de timp liber pentru fiecare oră suplimentară lucrată, însă aceasta poate fi stabilită prin acordul părților.

1 răspuns:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Timpul liber se acorda in functie de orele lucrate suplimentar.
Conform Codului muncii, republicat în 2011, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART.122.
(1) Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.
(2) În aceste condiţii salariatul beneficiază de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) În perioadele de reducere a activităţii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere plătite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate în următoarele 12 luni.
ART.123.(1) În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut de art. 122 alin. (1) în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentară, acordat în condiţiile prevăzute la alin. (1), se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.
ART.124. Tinerii în vârstă de până la 18 ani nu pot presta muncă suplimentară."