Cheltuielile de judecata se platesc asa cum stabileste instanta de judecata, respectiv daca aceasta stabileste cheltuielile pe fiecare parat in parte sau ii obliga in solidar.
Dca stabileste cheltuielile pe fiecare parat atunci fiecare plateste partea stabilita. Daca ii obliga in solidar, fara a stabili suma pe fiecare, atunci fiecare va plati partea ce-i revine, in cazul expus de 1/3 din 1.200 lei, respectiv fiecare cate 400 lei. Suma poate fi platita si la intelegerea paratilor, respectiv sa o plateasca pe toata unul singur, doi dintre ei sau toti trei dar in cuantum diferit.
Suma trebuie platita dupa ramanerea definitiva a hotararii si pana la executarea silita. Daca nu se plateste pana la inceperea executarii silite paratii o sa plateasca in plus, respectiv la suma se pot adauga dobanzi si se adauga si cheltuielile de executare.
În sentința scrie "obliga paratii la plata către reclamat a sumei de 1200 lei cu titlul de cheltuieli de judecată "
Banii cum se plătesc către reclamant? În cont sau printr-un notariat? Sa existe o dovadă a plății
Se pot plati direct reclamantului, contra unei chitante prin care atesta primirea sumei reprezentand cheltuieli de judecata, prin depunerea/virarea in cont bancar si prin mandat postal. Nu este necesara plata prin notar, de altfel aceasta s-ar putea face doar daca reclamantul da o declaratie notariala autentificata.
Multumesc frumos pentru raspuns
sabin89 întreabă: