Conform Codului muncii, rep. in 2011, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART.146.
(1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.
(2)În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parţial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual.
(3)Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă."
Codul muncii mai prevede ca perioada de efectuare a CO se stabileste prin intelegerea dintre angajator si angajat si ca se poate lua si fractionat, asa ca intelege-te cu angajatorul sa ti-l dea in vara, daca nu integral atunci macar 10 zile.
Am încercat să iau 9 zile acum în Martie, nu se poate pentru că am avut deja în Februarie...sunt prea multe. Ce are dacă vreau să le epuizez repede, nu e dreptul meu? Întreb
Nu prevede nicaieri o asemenea restrictie, dar angajatorul poate sa impuna asa ceva, deoarece concediul de odihna se prevede pentru perioada lucrata. Majoritatea angajatorilor privati fac acest lucru pentru ca sa fie feriti de acele manifestari care s-au mai intamplat, ca s-a dat concediu si pentru timpul din an nelucrat, apoi au umblat sa recupereze pierderile.
Nu tocmai, este si dreptul angajatorului sa nu ti le acorde pe toate acum, avand in vedere ca ai lucrat numai 2 luni si jumatate anul acesta.