| Daniel2906 a întrebat:

Salut. Dacă ai dreptul la 21 zile de concediu pe an, poți să le iei pe toate până la jumate de an "în avans"? Dacă nu greșesc, Legislația muncii spune la art. 146: "Doar in cadrul anului calendaristic se pot acorda anticipat toate zilele de concediu de odihna aferente respectivului an calendaristic. Astfel, spre exemplu, in luna ianuarie 2025 se pot acorda toate zilele de CO aferente anului 2025. "

Unde lucrez eu, nu mă lasă să iau multe zile acum la început de an pe motiv că nu am lucrat suficient, adică facem 1.66 zile de concediu pe lună. Eu vreau să iau toate zilele acum până la vară. Pare că îmi dă dreptate codul muncii, ce spuneți?
Mulțumesc mult!

3 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Conform Codului muncii, rep. in 2011, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART.146.
(1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.  
(2)În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parţial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual.
(3)Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă."
Codul muncii mai prevede ca perioada de efectuare a CO se stabileste prin intelegerea dintre angajator si angajat si ca se poate lua si fractionat, asa ca intelege-te cu angajatorul sa ti-l dea in vara, daca nu integral atunci macar 10 zile.

| Daniel2906 explică (pentru Ioandelasal):

Am încercat să iau 9 zile acum în Martie, nu se poate pentru că am avut deja în Februarie...sunt prea multe. Ce are dacă vreau să le epuizez repede, nu e dreptul meu? Întreb

| eliancodrut a răspuns:

Nu prevede nicaieri o asemenea restrictie, dar angajatorul poate sa impuna asa ceva, deoarece concediul de odihna se prevede pentru perioada lucrata. Majoritatea angajatorilor privati fac acest lucru pentru ca sa fie feriti de acele manifestari care s-au mai intamplat, ca s-a dat concediu si pentru timpul din an nelucrat, apoi au umblat sa recupereze pierderile.