| Wordofthat999999 a întrebat:

Daca Ceausescu ar fi trait si in zilele noastre si ar fi si acum regimul comunist, telefoanele, tabletele, televizorul cu multe si diverse programe, internetul, drogurile, site-urile etc, etc ...am fi avut aceste lucruri si in zilele noastre daca inca eram in acel regim?

27 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

In China, comunismul a fost mult mai restrictiv decat la noi, in era Ceausescu.
Dupa "90 si la ei si la noi s-au schimbat conducereile tarilor, precum si mentalitatea noilor tovarasi de partid.
Diferenta s-a intamplat atunci cand s-a retrocedat Homg Kong: toata lumea se astepta sa se puna amprenta maoista pe Hong Kong, unde capitalismul era in floare. Noua conducere al Chinei insa a procedat invers asteptarilor: a integrat in China ideile si experienta capitalismului oreluat din Hong Kong.
Si noi am avut asteptari asemanatoare, dar la noi am distrus aproape intreaga productie industriala si agricola, nu am educat tineretul pe meserii si am vandut aproape orice fabtica pentru ceva spaga la fier vechi.
Inziua de azi avem tineret needucat, cu diplome, care nu vor sa munceasca aici pentru bani marunti, exportam forta de munca sinu reusim sa ne facem nici autostrazi. In acelasi timp, China a ajuns sa construiasca industria cu productia ceea mai larga pentru intreaga lume, sa construiasca zeci de mii de kilometrii de autostrazi anual, etc, noi abia facem cativa kilometrii intr-un an, sau demolam ce se surpa...

| AndreiMarin499 a răspuns (pentru Bula):

Da dar industria de la noii, din țara era una destul de slaba, era ne competitiva cu cea din alte țarii Plus ca sa aduca profit trebuiau investiți banii mulți.

| Bula a răspuns (pentru AndreiMarin499):

Nu as generaliza.
Am lucrat intr-o fabrica, dar se exporta din greu spre Germania si altetari occidentale, diferite masini si echipamente, unele chiar unicate. Au fost foarte bine platite, conducerea negocia preturile direct cu clientii, in valuta, dar baniiaumers la centrala din Bucuresti, iar la fabrica s-au intors doar salariile, mai putin pentru dezvoltare tehnologica. Tot cu clientii s-a negociat sa ne doteze cu utilaje speciale, de tehnologie inalta, deasupra pretului produselor. Cu acele utilaje s-a produs si mai mult export, valuta etc, dar noi tot n-am primit mai mult din banii obtinuti. Totul a ramas la Bucuresti.
Dupa anul "90 a mai continuat asa inca cativaani, pana la "privatizare", cand toate utilajele au fost demontate si trimise la fier vechi. Degeaba au vrut muncitorii sa le cumpere pa mai multi bani decat cel primit de la fiervechi, au fost"lamriti" ca nu sunt "eficace" si banii s-ar pierde. S-au si pierdut, nimeni nu stie cine le-a luat. Cu unele utilaje din cele "topite" se obtinea profit net saptamanal de aproape 100 mii marci germane (cca. 50 mii euro), adica peste un sfert de milion de euro anual, cu o singura masina din fabrica!
Muncitorii care au lucrat in fabrica au fost trimisi la pensie (la 40-50 ani) si/sau auluat calea occidentului.

A fost exemplul cum se poate distruge o economie, o tara intreaga, fara a fi tras nici un glonte de razboi.

Acum nu gasesti un strungar, sudor, dar nici un atelier de sudura sau de tamplarie de lemn, daca ai nevoie.
Cumparam marfa chinezeasca si ne facem mobila din resturi presate, ce ramane din lemnul exportat.

| Bula a răspuns (pentru AndreiMarin499):

Acum investesc firmele straine si iau si profitul dupa industrie.
Ei cum auputut investi profitabil si noi nu?

| doctorandus a răspuns (pentru Bula):

Daca ai avea o gaina care face oua de aur, tu ai taia-o pentru carne?

| Bula a răspuns (pentru doctorandus):

Noi am taiat gaina pentru gainat, iar ouale de aur l-am dat cadou.

| doctorandus a răspuns (pentru Bula):

Ideea capitalista e ca avaritia face bine (Greed is good, greed will save the USA.)

| AndreiMarin499 a răspuns (pentru Bula):

Pai,e simplu în Romania în general nu prea e interes pentru așa ceva, în democrație nu e ca în comuniscm, unde statul deține tot sau peste 50% din companii firmele straine au investit la noii în țara și au adus profit deoarece, au avut interestul și dorința Plus ca la vremea cand acele firme au venit în Romania, salarile erau mult mai mici decat acum.

| AndreiMarin499 a răspuns (pentru doctorandus):

Logic ca nu mai întai o lași sa faca oua pana e pe moarte dupa o tai pentru carne.

| Bula a răspuns (pentru AndreiMarin499):

Gresit.
Industria a fost distrusa cu intentie, sa nu faca concurenta firmelor din occident, asa am devenit tara importatoare in loc de producatoare.
Si in ziua de azi, noi ne vindem resursele naturale (lemnul forestier, gaz, minereuri, iar mai tarziu (sau chiar pe hartie) le importam inapoi cu pret multiplu (vezi gazul si energia electrica, mineralele etc.).

Salariile au fost mai mari, adica valoarea lor de cumparare a fost mai mare de cateva ori decat acum.

Un ou a costat pana la un leu bucata (pe timp de iarna), salariile minime (in mana) au fost la 1500-1600 lei, fata de 1000 lei acum. Cu toate ca nu s-a gasit aproape nimic, totusi nimeni n-a murit de foame, locul de munca pentru asigurarea de venit a fost obligatoriu pentru orice adult major, sanatos.

Mai avem nevoie de cativa ani pana se ridica salariile la nivelul anului "90, dar deocamdata doar se va devaloriza.

| AndreiMarin499 a răspuns (pentru Bula):

Industria,de la noii era una care nu era facuta pentru economia de piața dupa revoluței cand a venit economia de piața și fabricile nu au mai avut ajutorul statului în mare parte toate fabricile și uzine de la acea vreme toate la un loc nu valorau nici 5 miliarde de dolari, în mare parte tot ce au facut comuniști a fost o prostie.

| Bula a răspuns (pentru AndreiMarin499):

Iarasi gresit.
Tara a fost axat pe auto-sustinere, deasupra s-a mai si exportat din greu (a existat piata cu cumparatori).
A fost o organizare, pe intreaga economie interna, care s-a legat intre elemente ca lantul sau rotile distanta.
Dupa "89 s-a demontat cate un element cheie din acest sistem, care a devenit nefunctional in lipsa, asemanator unui ceas. Nu doar eu am seszizat premeditarea distrugirii econo, iei in acest fel, cand la vecinii yugoslavi s-a distrus prin razboi.

Daca intreaga economie nu valora nici 5 miliarde de dolari (valoare amortizata, de inventar), atunci unde calculezi cei 6.5 miliarde ce trebuia incasate din alte tari, pe care "le am iertat" de acele datorii, nu le-am incasat?
Cum se face ca exportam anual mult peste 5 miliarde de dolari doar lemn forestier si alte materii prime?

Daca nu cunosti detalii, e mai bine sa studiezi in profunzime si sa faci afirmatii doar in cunostinta de cauza, nu dupa emisiunile politice doctrinate de la unele posturi de televiziune!

| AndreiMarin499 a răspuns (pentru Bula):

Stai calm, atunci cand afirm ceva, știu ce zic nu cred ca sunt pe langa subiect, am studiat ceva subiectul, nu doar din emisiuni de la televizor și doctrine cum ai spus tu.

| Bula a răspuns (pentru AndreiMarin499):

Nu stiu ce varsta ai avut atunci, de unde "ai studiat",
dar intamplarea face ca eu am si trait avele vremuri, iar in anii "80 am lucrat chiar in domeniu unde am avut informatii reale, din prima mana. Asa ca eu chiar stiu desore ce- si ce vorbesc.

| AndreiMarin499 a răspuns (pentru Bula):

Am 18 anii probabil ca nu sunt chiar, atat în masur sa vorbesc deoarece nu am apucat acele vremuri, dar pot sa îmi dau cu parerea.

| Bula a răspuns (pentru AndreiMarin499):

In acest caz intreaba-ti parintii, bunicii si alte persoane neutre care au trait acele vremuri si au avut tangenta cu informatiile REALE, inainte sa faci afirmatii nefondate.
Si atubci, si acum s-au facut si se face propaganda politica, dar "cel care mananca stie cel mai bine cat si-a bagat in gura". happy

| RAY a răspuns:

Nu stiu daca el ar fi trait atat de mult si daca ar fi trait era prea batran ca sa aiba vreun rol,daca comunismul era la putere azi poate eram ca china,banuiesc ca asta era traseul la toate tariile comuniste iar cum Romania era in relatii bine cu china cred ca ajungea tehnologie noua in ro la preturi mai mici plus ca petrolul, gazul era mai ieftin, in rest nu puteai pleca dincolo, poate puteai sa pleci in alte tarii comuniste, eu nu am trait acele vremuri, nu toate drogurile sunt rele vezi marijuana

suntserios
| suntserios a răspuns:

Am fi avut ceva tehnologie e clar, insa nu am fi putut nicidecum sa o folosim la adevarata ei valoare.
vezi China care are cenzurat tot ce inseamna social network

| mihai69 a răspuns:

Aveam pe naiba... Da, poate ar fi avut aceiași „aleși" (șefi de partid, securiștii, gestionarii de aprozare, măcelării și cafenele etc.), dar restul lumii (prostimea, deh!) am fi avut tot un penis în anus, să nu ne pice izmenele.

| anonimg a răspuns:

In comunism eram intr-o extrema, acum suntem in cealalta extrema.

Comunismul nu oferea libertate; nu tinea cont de constiinta omului. Daca nu iti calcai constiinta erai pedepsit.
Acum este prea multa libertate; atat de multa incat nu mai tii cont de constiinta.

In comunism se gasea mai usor de lucru, si banii castigati erau suficienti pentru un trai decent pentru majoritatea populatiei.
Astazi, pentru ca nu se prea gaseste de lucru, oamenii se indreapta si spre substante nesanatoase, spre prostitutie si orice forma a acesteia; si spre orice tip infractiune.

In comunism erai obligat sa faci copii, chiar daca nu ti-i doreai -altfel nu primeai apartament si/sau alte beneficii.
Si astazi faci copii chiar daca nu ti-i doresti.

| gelu1970 a răspuns:

Eu cred ca da. cert e ca nu am avea la ora actuala atata incultura, prostie si hotie in Tara Romaneasca.
probabil ca nu am fi avut aceeasi libertate in a utiliza netul insa e chestie de a te mentaliza ca sunt unele limitari.

Răspuns utilizator avertizat
| AndreiMarin499 a răspuns:

Probabil ca am fi avut, dar doar în cazul în care în Romania aveam un comunism mai blan cum e în china altfel nu cred ca am fi avut.

| Dutu311 a răspuns:

Nu finca nu puteam sa plecam din tara

| AndreiMarin499 a răspuns (pentru Dutu311):

De fapt s-ar fi putu și în coreea de nord și în china au oamenii telefane și calculatoare.