anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Salut, daca cineva a mers cu masina si a lovit o (nu a lovit alta masina sau o persoana ) dupa care a luat masina alta persoana si a fost prinsa la volan si cu 0.21 alcool in aerul expirat, i-a fost facut dosar penal, cel ce a mai mers cu masina inainte si cu alt baiat ce a fost in spate sunt martori, daca nu exista probe cum ca acesta a mers si el cu masina i se poate face ceva daca soferul prins declara in continu ca a mers si celalalt? tin sa mentionez ca sunt 2 contra unu ( adica 2 declara ca nu a condus ala si soferul declara ca a condus si el ) stiu ca nu este ok ce se intampla aici, dar daca dosarul a fost deja trimis la procuror sau unde se trimite, nu am idee, mai poate patii ceva si cel ce a mai condus o inainte daca nu exista probe asupra lui? si daca ar exista probe si totusi nu a fost acesta prins la volan ce s-ar putea intampla? daca ar recunoaste fapta ar mai putea sa dea de permis? adica ar fi mai milos procurorul sau cine hotaraste vinovatia fiecaruia si nevinovatia?

Răspuns Câştigător
| Violleta2022 a răspuns:

Propietarul are partea lui de vina si conform legii va avea si el de suferit, fiindca:
- daca minorul a furat masina, atunci i se mai adauga o vina la celelelate acuzatii
- daca minorul a luat masina cu consimtamantul propietarului, atunci si propietarul va avea de platit amenda si va avea dosar penal, fiindca a facut o ilegalitate, oferind masina ilegal, unui minor.

Minorul nu este iertat fiindca a fost inconstient, plateste conform legii, pentru ca avea ochi si gura sa citeasca legea, sau sa sune la Politie si sa intrebe daca are voie ca minor sa sofeze ilegal o masina.
De platit este cert ca vor platii amandoi, atat propietarul masinii care a oferit ilegal autoturismul unui minor, cat si minorul care a sofat-o.

12 răspunsuri:
| Simpatic a răspuns:

Vinovatia nu o stabileste procurorul ci judecatorul, in rest nu am inteles mare lucru din ce s-a intamplat.

| Callxxbbas a răspuns (pentru Simpatic):

Deci, fi atent, scuze daca m-am exprimat gresit, X a condus masina si a lovit o, dupa care Y a luat masina sa o conduca el in alta parte, mai tarziu Y a fost prins la volan de catre politie si cu 0.21 alcool in aerul expirat, i-a facut dosar penal etc, x si cu alta persoana sunt martore in dosarul penal ce i-a fost deschis lui Y. Y acum a declarat la politie ca si X a condus, dar X si martorul din spate au declarat la politie ca nu e asa si ca Y este influentat de catre proprietarul masinii sa faca tot ce ii spune el, daca nu exista probe cum ca ar fi condus si X i se poate face ceva daca Y tot continuia sa le spuna politistilor ca a condus si X?

| Simpatic a răspuns (pentru Callxxbbas):

Habar nu am sincer, dar nu prea cred in lipsa de probe. Masina era tare avariata sau cum.
Tinand cont ca Y a fost sanctionat pentru conducere sub influenta alcoolului, nu vad de ce el trebuie sa parasca si pe altii.
Nu stiam totusi ca 0, 21 mg/litru constituie infractiune ci 0, 80 mg/litru.
Dar poate sunt eu batut in cap acum si nu inteleg toata povestea.
Clar acea alcoolemie constituie contraventie si nu infractiune!

| Callxxbbas a răspuns (pentru Simpatic):

Da, 0.21 constituie contraventie, nu infractiune, am uitat sa mentionez, imi pare rau, e putin avariata masina, a lovit X un gard cu ea dupa care Y a luat o si a condus o mai departe pana cand a fost prins de politie.Tin sa mentionez ca Y e minor, am uitat si de asta

| Violleta2022 a răspuns (pentru Callxxbbas):

Pai se aleg cu amenda si dosar penal atat soferul ebat cat si copilului care a condus ilegal (fara permis si fara vasta legala) o masina.

| Callxxbbas a răspuns (pentru Violleta2022):

Salut, pai daca politia nu afla si de celalalt sofer care a lovit masina, si ramane doar cel ce a fost prins la volan mai tarziu, se mai poate face ceva daca cel prins la volan declara ca a lovit masina altcineva tot fara permis? adica, mai pe scurt, cei 2 care sunt martori in dosar declara ca X nu a condus masina dar Y care a fost prins la volan si beat declara ca X a condus masina si ca el a lovit o, chiar daca nu exista probe.

Plateste doar cel care a fost prins de politie.
Acum depinde si de ce declara ceilalti, ca de apar discrepante in declaratiile lor, Politia va pune cap la cap ca au fost 2 soferi si atunci va iesii la suprafata minciuna.
Nu esti deloc clar in explicatii!
Pacat ca cel prin este minorul, care are acum cazier judiciar pe viata. i-ati distrus unui copil un viitor bun, fiindca un cazier judiciar nu-i va permite multe lucruri sa faca, fiind deja delicvent.
Din pacate, judecatorul va fi cel care hotaraste, mai ales cand masina este avariata si se cerceteaza in ce conditii s-a produs accidentul si cat de grava este fapta minorului care a condus ilegal, fiindca tot lui i se va atribuii lui: accidentul masinii, ruperea gardului, conducerea ilegala fara permis, conducerea ilegala sub limita de varsta samd.
Nu cred ca va face puscarie juvenila (la centrul corectional) dar asta depinde doar de judecator.

Nu i-a distrus nimeni viata, lui i-a fost incredintata masina dinainte sa se intalneasca cu X si celalalt baiat, s-a mai plimbat cu ea pe aici si a mai bagat o prin niste santuri, nu este vina nimanui ca el si a dorit ca proprietarul sa ii incredinteze masina ca sa se "plimbe cu ea " nu este nimeni de vina pentru asta, el a fost constient cand i-a cerut masina, si proprietarul inconstient ca el nu are permis si este si minor.

Din pacate, nu ai habar ce isneamna sa ai cazier juduciar si sa fii stigmatizat pe viata, sa nu poti aplica niciodata la munci de stat, de guvern, la armata sau Politie, sa nu poti avea functii mari sau politice, sa nu poti fii angajat niciodata in functii unde se umbla cu bani sau se cere cazier judiciar "curat.
Prin asta m-am referit la "distrus viata" ca-i strigmatizat pe viata de o ilegalitate facuta in copilarie, fiind cazierul judiciar odata avut, nu se sterge niciodata, fiind deja in baza de date ale politiei, ca delicvent.

Te mai intreb ceva, scuze daca te am stresat, intreb pentru niste prieteni doar. daca politia nu are probe cu care sa se dovedeasca ca alt sofer a lovit masina, nu cel prins la volan atunci, au ce sa ii faca? el deocamdata este martor in dosar, singurul care aproba in declaratii ca a mai fost un sofer este cel prins la volan, dar sunt 2 care declara ca nu a condus X, adica sunt 2 contra 1, si ultima intrebare si iti multumesc frumos ca te ai deranjat sa imi raspunzi atat. este obligatoriu testul poligraf acum? din ce am inteles de la niste avocati daca vrei il faci daca nu nu, si ca nu este considerat ca proba la dosar, iti multumesc!

Daca sunt declaratiile celorlalti ca au fost 2 soferi, atunci politie are obligatia sa investigheze cine minte, pentru ca-i clar ca cineva minte odata ce declaratiile difera atat de mult.
Intr-un final se va ajunge la intimidare si pana la urma iese adevarul la iveala.
Nu cunosc procedurile obligatorii si nu stiu daca te pot obliga sa faci testul cu poligraf.

Acum am vazut celalalt topic al tau unde spui ca tu ai fost doar martor, fiind doar pasager in masina. Asadar, ai obligatia sa declari adevarul, fiindca de declari altfel, se ajunge la proces si pana la urma se spune adeavarul, tu putand face puscarie pentru declaratie falsa si inducerea in eroare a instantei. maia les ca exista acea inregistrare de la benzinarie unde se vede cine a fost soferul, deci usor de dovedit ca au fost 2 soferi.

https://www.tpu.ro/......-acesta-a/

La benzinarie tot cel ce a fost prins este soferul, sunt doar dovezi ca el a condus, nimic mai mult, alte dovezi nu sunt, doar ca a condus el, la benzinarie, etc

Propietarul are partea lui de vina si conform legii va avea si el de suferit, fiindca:
- daca minorul a furat masina, atunci i se mai adauga o vina la celelelate acuzatii
- daca minorul a luat masina cu consimtamantul propietarului, atunci si propietarul va avea de platit amenda si va avea dosar penal, fiindca a facut o ilegalitate, oferind masina ilegal, unui minor.

Minorul nu este iertat fiindca a fost inconstient, plateste conform legii, pentru ca avea ochi si gura sa citeasca legea, sau sa sune la Politie si sa intrebe daca are voie ca minor sa sofeze ilegal o masina.
De platit este cert ca vor platii amandoi, atat propietarul masinii care a oferit ilegal autoturismul unui minor, cat si minorul care a sofat-o.