| Lorenzo1 a întrebat:

Salut,

Dacă la un proces esti citat ca martor esti obligat sa mergi in instanță?

Mulțumesc anticipat!

11 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Da, esti obligat sa te prezinti, daca nu o faci poti fi amendat si dus de politie cu mandat, mai ales daca marturia ta este importanta pentru proces si nu se poate fara aceasta.

| Sure14 a răspuns (pentru Ioandelasal):

Dar, daca procesul este civil, mandatul de aducere are alt efect. Se poate aplica amenda judiciara, dar tot ce se poate intampla e ca politia sa mearga la domiciliul/resedinta martorului si sa ii puna in vedere ca trebuie sa mearga la proces. In caz contrar, daca le inchizi usa in nas, nu vor putea intra cu forta. Instanta va trece peste marturia ta.

| mi25 a răspuns (pentru Sure14):

Instanta poate sa treaca peste marturia ta daca:
1. Din anumite cauze obiective nu te poti prezenta.
2. Marturia ta nu are o importanta deoasebita in rezolvarea cauzei.
3. Sunt alte probe care sustin ceea ce tu ar trebui sa prezinti.

| mi25 a răspuns (pentru Sure14):

Si inca ceva: daca judecatorul emite mandat de aducere a martorului, politia poate intra cu forta in locuinta.

| Sure14 a răspuns (pentru mi25):

Ceea ce spui tu se aplica pentru caracterul concludent, util, etc al probei. Asta inseamna ca nu exista impedimentul de a nu putea fi administrata din motive extrinseci.
Eu ma refeream la art. 313 (3) CPC. Nu m.am exprimat bine, asa e. Atat Boroi, cat si Briciu au cam aceleasi argumente, in sensul in care procesul civil nu beneficiaza de un imperium comparabil cu cel penal.

| Sure14 a răspuns (pentru mi25):

Dap, asta in cazul unui proces penal. E scris in n locuri in CPP. In CPC nu este mentionat. Tinand cont de caracterul unei astfel de norme, nu putem aplica o analogie si trebuie sa aplicam o interpretare restrictiva.

| darrio2007 a răspuns:

Da, esti obligat. Mergi singur daca nu vrei sa te ia Politia de acasa.

| Violleta2022 a răspuns:

Da, esti obligat!

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Da.

| ReddY25 a răspuns:

Evident

Răspuns utilizator avertizat