| KlanDestinN a întrebat:

Daca un copil are 15 ani si parintii lui sunt despartiti, poate parasi tara fara procura mamei atata timp cat el sta la tata? Spuneti-mi daca se poate fara procura mamei sau prin alta metoda care nu necesita procura. Precizez ca in actele de divort scrie ca parintii o sa aiba drepturi egale doar ca baiatul o sa stea la tata ca asa a hotarat el.

Răspuns Câştigător
Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Daca au divortat pe legea veche (pana in octombrie 2011), atunci i s-a incredintat custodia exclusiva si, cu o hotarare legalizata poate pleca linistit. Daca au divortat pe legea noua (dupa oct 2010) atunci nu se mai pune problema de custodie ci de exercitarea autoritatii parintesti si probabil s-a dat exercitarea in comun - va trebui ca mama sa dea o declaratie notariala de acceptare.

6 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu se poate fara declaratia mamei.
Daca mama refuza atunci se mai poate doar prin hotarare judecatoreasca, conform art.31, alin.3 din L.248/2005, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"(3) Ieşirea din România a minorilor, în situaţia în care există neînţelegeri între părinţi cu privire la exprimarea acordului ori unul dintre părinţi se află în imposibilitatea de a-şi exprima voinţa, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 30 alin. (2) şi (3), se permite numai după soluţionarea neînţelegerilor de către instanţa de judecată, în condiţiile legii."

bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

Bună!

Dacă în Hotărârea Judecătorească se precizează că este vorba de "custodie comună", este OBLIGATORIE Declaraţia ( NU "Procura" ) mamei tale!

Vezi alte detalii în răspunsurile pe care le-am dat la linkul :
http://www.tpu.ro/......acanta-de/

Toate cele bune!

| BJK1903 a răspuns:

NU,daca vrei sa parasesti tara cu unul din parinti trebuie sa aiba procuratura. precum mama/tata este de acord ca tu sa pleci impreuna cu un parinte. daca nu are procuratura parintele poate fi dat in judecata. Si eu am parasit tara la 15 ani, si am avut nevoie de procura de mama. Numai bine si sper ca te-m-a ajutat. Funda? happy

| Stefancalin1997 a răspuns:

Salut, nu se poate deoarece ai nevoie de procura sau de un apropiat al copilului, sa fie o ruda

| Lorenzo31 a răspuns:

Nu se poate fara acordul ambiilor parinti. Minorul nu poate parasi tara fara procura mamei...

| alexandrafarcas28 a răspuns:

Copilul nu poate parasi tara fara acordul ambilor parinti.