| coadadematura a întrebat:

Salut. De curand m-am apucat sa invat legislatie pentru admitere la politie si am vazut ca la unele articole scrie "articolul X a fost abrogat in data de..." iar la altele scrie "dispozitiile referitoare la... din cuprinsul art X isi inceteaza aplicabilitatea"
Care e diferenta dintre cele 2 formulari? Care este sensul? Stiu ca a abroga o lege inseamna a anula-o, dar cealaltă formulare nu inseamna fix acelasi lucru? Si daca inseamna acelasi lucru atunci de ce nu au scris peste tot la fel si au scris diferit?

Răspuns Câştigător
| Zartbitter a răspuns:

Abrogarea intervine relativ automat atunci când apare o nouă reglementare de același nivel (sau de nivel superior) într-un alt act normativ.

Încetarea aplicabilității nu impune existența unui act normativ care o abrogă, pot fi alte motive. Sigur, poate fi și o suprapunere (adică încetează aplicabilitatea pentru că a fost abrogată), însă nu e obligatorie legătura asta.

De exemplu poate fi constată neconstituționalitatea, iar asta duce la încetarea aplicabilității. Sau există o normă la baza acelei legi care ea însăși a fost abrogată, iar asta duce la consecințele încetării aplicabilității.

Deci abrogarea e strict legată (actul curent de actul nou), iar încetarea e indirect legată. Așa, pe înțelesul tuturor :-)

1 răspuns:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

1.Abrogarea inseamna ca articolul respectiv a fost anulat de un act normativ egal sau superior actului normativ respectiv.
2.La incetarea aplicabilitatii pot fi 2 situatii:
-Printr-o decizie a CCR a fost stabilita neconstitutionalitatea articolului sau prevederii respective si Parlamentul sau Guvernul nu au intervenit pentru punerea de acord in maximum 45 de zile de la data deciziei.
-Articolul sau prevederea au fost temporare, respectiv s-au aplicat numai o anumita perioada si perioada respectiva s-a implinit.
Sa stii ca articolele/prevederile respective nu mai trebuie sa le inveti, deoarece nu mai sunt in vigoare.