anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Salut, de la ce varsta poate cineva sa-si imputerniceasca copilul pe mine? Adica ce varsta trebuie sa am eu? Eu am 20 si fata 15, părinți despartiti(nu au fost niciodată casatoriti) mama in strainatate si tatal vrea sa plece si el cat de curand, ca sa nu aibe probleme cu protecția copilului vrea sa imputerniceasca fata pe mine, deci ce varsta minima trebuie sa am, unde facem asta si cat ar costa? Si pe 3 ani daca se poate, pana face fata 18
si inca ceva, daca vreau sa o duc sa se opereze de hernie pot sa merg doar eu cu ea?

11 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Varsta ceruta de lege este de minimum 18 ani.
Conform L.272/2004, rep. in 2014, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART. 104
  (1) Părintele care exercită singur autoritatea părintească sau la care locuieşte copilul, care urmează să plece la muncă în străinătate, are obligaţia de a notifica această intenţie serviciului public de asistenţă socială de la domiciliu, cu minimum 40 de zile înainte de a părăsi ţara.
  (2) Notificarea va conţine, în mod obligatoriu, desemnarea persoanei care se ocupă de întreţinerea copilului pe perioada absenţei părinţilor sau tutorelui, după caz.
  (2^1) Părintele care exercită singur autoritatea părintească sau la care a locuit copilul, care este plecat la muncă în străinătate, are obligaţia de a transmite de îndată serviciului public de asistenţă socială din raza de domiciliu notificarea cu privire la desemnarea persoanei care se ocupă de întreţinerea copilului pe perioada absenţei sale.
(3) Confirmarea persoanei în întreţinerea căreia va rămâne copilul se efectuează de către instanţa de tutelă, în conformitate cu prevederile prezentei legi.
  (4) Dispoziţiile prezentului articol sunt aplicabile şi tutorelui, precum şi în cazul în care ambii părinţi urmează să plece la muncă într-un alt stat.
  ART. 105
  (1) Persoana desemnată potrivit art. 104 alin. (2) trebuie să facă parte din familia extinsă sau dintre rudele, altele decât cele de gradul III inclusiv, afinii, prietenii familiei ori ai familiei extinse a copilului faţă de care acesta a dezvoltat relaţii de ataşament sau alături de care s-a bucurat de viaţa de familie, să aibă minimum 18 ani şi să îndeplinească condiţiile materiale şi garanţiile morale necesare creşterii şi îngrijirii unui copil.
(2) Serviciile publice de asistenţă socială organizate la nivelul municipiilor, oraşelor, comunelor asigură persoanelor desemnate consiliere şi informare cu privire la răspunderea pentru creşterea şi asigurarea dezvoltării copilului pe o perioadă de 6 luni.
  (3) La solicitarea părintelui sau, după caz, din oficiu, instanţa va dispune delegarea temporară a autorităţii părinteşti cu privire la persoana copilului, pentru o perioadă de maximum un an, către persoana desemnată potrivit art. 104 alin. (2). În situaţia în care părinţii nu revin în ţară, instanţa poate prelungi succesiv delegarea temporară, pe durata lipsei acestora, pentru perioade de cel mult un an.
(4) Acordul persoanei căreia urmează să-i fie delegată autoritatea părintească se exprimă de către aceasta personal, în faţa instanţei.
  (5) La cerere se ataşează acte din care să rezulte îndeplinirea condiţiilor prevăzute la alin. (1), precum şi raportul de anchetă psihosocială întocmit de serviciul public de asistenţă socială de la domiciliul persoanei desemnate.
(6) Cererea se soluţionează în procedură necontencioasă, potrivit Codului de procedură civilă. Soluţionarea cererii de delegare a drepturilor şi îndatoririlor părinteşti se face în termen de 3 zile de la depunerea acesteia.
  (7) Hotărârea va cuprinde menţionarea expresă a drepturilor şi îndatoririlor care se deleagă şi perioada pentru care are loc delegarea.
  (8) Pentru situaţia prevăzută la alin. (2), după ce instanţa hotărăşte delegarea drepturilor părinteşti, persoana în sarcina căreia cad îngrijirea şi creşterea copilului trebuie să urmeze, obligatoriu, un program de consiliere, pentru a preveni situaţii de conflict, neadaptare sau neglijenţă în relaţia cu minorul.
  (9) Instanţa de judecată va comunica o copie a hotărârii de delegare primarului de la domiciliul părinţilor sau tutorelui, precum şi primarului de la domiciliul persoanei căreia i se acordă delegarea autorităţii părinteşti."
Avand in vedere aceste prevederi nu cred ca poti obtine incredintarea minorei, chiar daca indeplinesti conditia de varsta, nu cred ca le indeplinesti pe celelalte.

| Violleta2022 a răspuns:

Daca tu vei deveni tutorele legal al fetitei, ai mare grija ca faci puscarie daca te culci cu ea!

Uite aici legea:
https://www.juridice.ro/......-2023.html

In ce priveste operatia de hernie se poate face la spitalul local, cu semnatura unui parinte.
Este un caz ciudat ca o fetita de 15 anisori sa aiba hernie si daca este ceva suspect, spitalul va anunta Politia si se va investiga cazul.

| anonim_4396 explică (pentru Violleta2022):

Lu tasu nu-i pasa... fata are hernie de mica

| anonim_4396 explică (pentru Violleta2022):

Din cate am inteles au ceva acte doveditoare de acum cativa ani, legat de hernie

| Violleta2022 a răspuns (pentru anonim_4396):

Stai ca am gasit ceva, ce nu cred ca te face eligibil sa fi tutorele legal al unei minore, fiindca tu ai epilepsie si alte boli psihice serioase, fiind incapabil sa ai grija de tine, dapai de un alt minor.

"în 20 Iulie 2022 | Alex0400 a întrebat:
Pot intra la facultate daca in 2015 (la 11 ani) am fost diagnosticat cu:
Tulburări anxioase, întârziere mentala ușoară, alte boli cerebro-vasculare, epilepsie..."

https://www.tpu.ro/......la-usoara/

| anonim_4396 explică (pentru Violleta2022):

Am facut toate analizele necesare si sunt sanatos, dar doamna)) eu nu sunt într-o relatie cu fata?

| Violleta2022 a răspuns (pentru anonim_4396):

"Tulburări anxioase, întârziere mentala ușoară, alte boli cerebro-vasculare, epilepsie."

Astea sunt boli grave care iti limiteaza posibilitatea sa porti raspunderea cuiva, odata ce tu ai o problema psihica serioasa, precum epilepsia si restul bolilor, putand face o criza urata in care tu nu ai control, doar cazi jos si agonizezi acolo, pana primesti primul ajutor medical.

| anonim_4396 explică (pentru Violleta2022):

Am luat bacu cu 6:80 si joc footbal de performanță, nu cred ca as fi reusit asta cu problemele de mai sus)))

| Violleta2022 a răspuns (pentru anonim_4396):

Nu are nici o treaba scoala si bac-ul cu problemele psihice, ca nu esti prost sau retardat mental, dar ai boli la care tu insuti necesiti atentie medicala si nu ti sepoate incredinta viata altcuiva in maini, odata ce nu poti sa o protejezi pe a ta.

| Violleta2022 a răspuns:

Cred ca-i cel mai sanatos si cel mai bine pentru fetita asta, sa intre in Caminul pentru copii, unde va primi hrana, atentie, educatie si ingrijire medicala gratuita, de la stat, pana la 18 ani.

| Dragobeta a răspuns:

Cel mai bine este ca autoritatea sa o aiba Protectia copilului. Mai ales daca e vorba de sanatate.