| bornsinner a întrebat:

Salut.
Din momentul in care devii neangajat, mai esti asigurat medical un timp? Mai ai dreptul la servicii medicale de stat un timp? Daca da, cat timp?

Multumesc.

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Sunt 2 situatii:
1. Dupa incetarea angajarii obtii indemnizatia de somaj. In acest caz esti asigurat de sanatate pana la terminarea perioadei de somaj sau o noua angajare.
2.Nu ai dreptul la indemnizatie de somaj. In acest caz asigurarea de sanatate inceteaza, cu exceptia cazului ca inchei un contract de asigurare de sanatate.

| bornsinner explică (pentru Ioandelasal):

Mersi. Si care ar fi perioada maxima a indemnizatiei de somaj?

| Ioandelasal a răspuns (pentru bornsinner):

Conform Legii nr.76/2002, cu modificările şi completările ulterioare, perioada şi suma indemnizaţiei de şomaj sunt în funcţie de perioada de cotizare şi de media salariului brut pe ultimele 12 luni de cotizare, citez:
„ART. 39. (1)Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;  
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;  
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani."

7 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Daca nu mai esti angajat, inseamna ca nu mai plateste nimeni asigurari medicale pentru tine.
Dar poti sa-ti platesti singur, luna de luna, direct la Directia sanitara si esti asigurat mai departe.

| bornsinner explică (pentru Violleta2022):

Interesant. Dar varianta asta nu cred ca merita, cel putin nu in Romania, la ce sistem de sanatare avem.

Practic, ai plati luna de luna cam degeaba. De multe ori, tot la privat ajungi, dar am inteles ideea.

| Violleta2022 a răspuns (pentru bornsinner):

Te-ai gandit ce s-ar intampla daca faci o criza de colecist, cazi jos si ajungi la spital cu ambulanta?
Spitalizare, medici, tratament, 1 saptamana si apoi operatie.
Stii la cat se ridica factura celor mentionate mai sus?
Tu crezi ca oamenii se asigura medical de nebuni, sau pentru ca ii dau banii afara din casa?
Sa speram ca nu-i cazul si nu ai probleme de sanatate.
Ma rog, pe de alta parte poti merge oricand la o clinica privata, sau la consultatii cu medici privati, unde platesti tot.
Eu ti-am facut un scenariu care i s-a intamplat sorei mele, ramanad fara job si care a continuat sa plateasca din mana asigurarea medicala, ca sa poata beneficia de spital si gratuitati, in caz de urgente sau nevoie.
Personal traiesc intr-o tara occidentala, unde sistemul sanitar este unul din cele mai bune din lume, bucurandu-ma de medicatie si tratamente pe gratis chiar si pentru boli incurabile sau operatii si tratamente pentru cancere si fara spagi, cadouri sau stimulente la medici.
Mi-as dori ca Romania sa ajunga intr-o zi la acest nivel, ca oamenii sa aiba o sansa la viata si sa nu mai existe atata suferinta si frustrare din cauza lipsurilor din spital sau a corputiei.

| bornsinner explică (pentru Violleta2022):

Hei, cred ca m-ai inteles gresit. Normal ca asigurarea de sanatate nu e degeaba. Eu vorbeam doar de cazul in care esti intre joburi cateva luni si ai nevoie de un consult de specialitate, analize generale, din astea.

Exemplul dat de tine e un caz nefericit. Sper ca sora ta e bine. Daca ar fi sa dau un contraargument, pot spune si eu ca sunt de zeci de ori mai multi oameni care contribuie cu zeci de mii de lei la CAS anual fara ca macar sa faca o vizita la medic, si, cand o fac, au parte de servicii submediocre sau ajung tot la privat caci la stat "nu sunt fonduri" (asta se intampla cel mai des la analize cu trimitere).

In fine, asta e sistemul in care traim. Sanatate!

| Cristian29 a răspuns:

Pana se termina luna in curs, duapaia nu.