Nu este adevarat.
Pentru moped ai nevoie, cel putin, de permis categoria AM si acesta se obtine doar dupa o examinare cu 2 probe: teoretica si practica (conduce in poligon).
P.S. Nu exista Cod Legislativ. Exista cateva coduri, prevederile privind categoriile de permise si cum se obtin sunt cuprinse in Codul rutier (in prezent OUG 195/2002, republicat in 2006, cu modificarile si completarile ulterioare).
Vă las aici link-ul dacă doriți să vizionați: https://www.google.com/......https?/url
Vă mulțumesc pentru toate răspunsurile, am să dau de permis că să fiu sigur că nu are nimeni ce să îmi spună. Mulțumesc frumos! Zi frumoasă!
Aceasta prevedere a existat pana in urma cu vreo 10 ani, dar Regulamenul de aplicare a Codului rutier, art.160, forma din prezent, prevede:
"ART. 160
(1) Bicicletele şi trotinetele electrice, atunci când circulă pe drumul public, trebuie conduse numai pe un singur rând.
(2) Dacă pe direcţia de deplasare există o pistă pentru biciclete, semnalizată ca atare, conducătorii vehiculelor prevăzute la alin. (1) sunt obligaţi să circule numai pe această pistă. Se interzice circulaţia altor participanţi la trafic pe pista pentru biciclete."
Mobra 50/Hoinar nu prea este acceptată pentru înscrierea la primărie, pentru a fi condusă cu subcategoria AM.
Trebuie trecută prin RAR și condusă cu A1, pe care o poți obține tot de la 16 ani.
Nu știu exact de ce nu se încadrează Mobra la AM, probabil din cauza vitezei maxime de 60km/h.
Ea este înregistrată la primăria unde domiciliez și a trecut și pe la RAR. Cu ceva modificări, mi s-a permis circulația pe drumurile publice. Am să dau de permis ca să fiu sigur că nu ajung în situații nasoale. Cât despre viteză, îți spun că a mea, mai mult de 29-30 km/h nu prinde . Mulțumesc frumos pentru răspuns! Zi frumoasă!
Eu am 50 Super, trage lejer până la cei 60km/h.
Hoinarul e mai sportiv pe drum drept, ar trebui să prindă și 70.
Înseamnă că e obosit rău al meu. Aveam în plan să achiziționez un motor nou pentru mobră, dar din câte îmi spui, se pare că a devenit prioritar. Am găsit cu 3.000 ron, am să mă interesez și pentru niște stickere, dacă tot o recondiționez, să o fac total. Mă bucur măcar că și-a păstrat cuplul. Oricum, nu am testat-o, cei drept, și pe asfalt. Dar tot îi schimb motorul =)
Poate trebuie doar reglat avansul și carburatorul. Nu îți trebuie motor nou, cauți un pasionat care ți-l poate recondiționa.