| Suliman_Dous_1995 a întrebat:

Salut, este obligatoriu sa primesti pauza de masa, la locul de munca? Daca da, care ar fi intervalul de timp si as putea sa nu imi folosesc pauza de masa si sa pot pleca mai devreme de la munca?

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Conform Codului muncii, citez:
"ART.134.(1) În cazurile în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 6 ore, salariaţii au dreptul la pauză de masă şi la alte pauze, în condiţiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
  (2) Tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de o pauză de masă de cel puţin 30 de minute, în cazul în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 4 ore şi jumătate.
  (3) Pauzele, cu excepţia dispoziţiilor contrare din contractul colectiv de muncă aplicabil şi din regulamentul intern, nu se vor include în durata zilnică normală a timpului de muncă."
Fata de aceste prevederi ai dreptul la pauza de masa dar durata acesteia nu se include in timpul de munca, durata acestuia fiind tot de 8 ore, la care se va adauga pauza de masa. Pauza de masa este reglementata prin CCM aplicabil sau regulamentul intern.
Fiindca aceasta este in timpul programului nu poti pleca mai repede de la munca.

7 răspunsuri:
| darrio2007 a răspuns:

Asa este specificat in Codul Muncii. Oricum ar fi, orarul de munca este acelasi. Asa ca accepta-l asa cum este.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Nu ai putea.

| Catrice a răspuns:

Nu țin minte sa se fi făcut obligatorie chestia asta. Depinde de tura, în principiu când tura e 8-16 pauza e la 12. Dar ghici ce, tu tot la 4 pleci.

| mi25 a răspuns (pentru Catrice):

Citeste art. 134 din Codul muncii.

| Lukasssz a răspuns:

Ar trebui sa adauge si pauza de sex

| mi25 a răspuns:

Articolul 134 din Codul muncii
(1) În cazurile în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 6 ore, salariații au dreptul la pauză de masă și la alte pauze, în condițiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Nu, nu poti sa te folosesti individual de acest timp pentru a pleca mai devreme de la munca.
Totul se reglementeaza prin regulamentul de ordine interioara.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Citesti in contractul tau de munca.