1. Copii, orfanii de ambii parinti, pot primi o pensie de urmas al carui cuantum se stabileste prin insumarea drepturilor de pensie de urmas, calculate dupa fiecare parinte.
2.Nu vei primi pensie de urmas din partea tatalui de la data decesului acestuia pentru ca NU ai cerut/solicitat Casei de Pensii acordarea ei---poti sa o faci acum, dupa decesul mamei!
3. Vezi in link https://www.cnpp.ro/pensia-de-urmas mai multe amanunte care te intereseaza despre:
* ce conditii trebuie sa indeplineasca copilul pentru a primi o pensie de urmas dupa decesul ambilor parinti
*cuantumul pensiei de urmas si din ce anume va fi calculata
* actele necesare acordarii pensiei
* cand si cum se plateste
* cand se suspenda si cand inceteaza plata pensiei
*copii, beneficiari ai unei pensii de urmas, pot cumula pensia de urmas cu un salariu (de angajat) NUMAI daca urmeaza o scoala si numai daca varsta lor nu depaseste 26 de ani.
Asadar, daca indeplinesti conditiile articolului 84 din Legea 263/2010:
"Articolul 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b). "
du-te la Casa de Pensii si depune cererea si actele necesare.
Nu spui doua elemente importante, respectiv ce varsta ai si daca esti in perioada studiilor.
Conform Legii nr.263/2010, privind pensiile publice, citez:
"ART.83.Pensia de urmaş se cuvine copiilor şi soţului supravieţuitor, dacă susţinătorul decedat era pensionar sau îndeplinea condiţiile pentru obţinerea unei pensii.
ART.84.Copiii au dreptul la pensie de urmaş:
a) până la vârsta de 16 ani;
b) dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani;
c) pe toată durata invalidităţii de orice grad, dacă aceasta s-a ivit în perioada în care se aflau în una dintre situaţiile prevăzute la lit. a) sau b).
ART.89.(1) Pensia de urmaş se stabileşte, după caz, din:
a) pensia pentru limită de vârstă aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, susţinătorul decedat;
b) pensia de invaliditate gradul I, în cazul în care decesul susţinătorului a survenit înaintea îndeplinirii condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă.
(2) Cuantumul pensiei de urmaş se stabileşte procentual din punctajul mediu anual realizat de susţinător, aferent pensiei prevăzute la alin. (1), în funcţie de numărul urmaşilor îndreptăţiţi, astfel:
a) 50% - pentru un singur urmaş;
b) 75% - pentru 2 urmaşi;
c) 100% - pentru 3 sau mai mulţi urmaşi.
ART. 90.Cuantumul pensiei de urmaş, în cazul orfanilor de ambii părinţi, se stabileşte prin însumarea drepturilor de pensie de urmaş, calculate după fiecare părinte.
ART.91.În cazul modificării numărului de urmaşi, pensia se recalculează în conformitate cu dispoziţiile art. 89 alin. (2).
ART.93.Persoanele prevăzute la art. 84 lit. c) şi la art. 86 alin. (1) sunt expertizate, revizuite medical şi au obligaţia de a urma programele recuperatorii, conform reglementărilor prevăzute pentru pensia de invaliditate."
"ART.104.(1) În sistemul public de pensii, pensiile se cuvin de la data îndeplinirii condiţiilor prevăzute de prezenta lege, în funcţie de categoria de pensie solicitată.
(2) Pensiile se stabilesc prin decizie a casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale, după caz, emisă în condiţiile prevăzute de prezenta lege, şi se acordă de la data înregistrării cererii.
(3) În funcţie de elementele specifice fiecărei categorii de pensie, pensiile se acordă şi de la o altă dată, după cum urmează:
b) din prima zi a lunii următoare celei în care a avut loc decesul, dacă cererea a fost depusă în termen de 30 de zile de la data decesului, în situaţia pensiei de urmaş acordate persoanei al cărei susţinător era pensionar, la data decesului;
c) de la data decesului, dacă cererea a fost înregistrată în termen de 30 de zile de la această dată, în situaţia pensiei de urmaş acordate persoanei al cărei susţinător nu era pensionar, la data decesului;
d) de la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare, dacă cererea a fost înregistrată în termen de 30 de zile de la această dată, în situaţia pensiei de urmaş acordate persoanei care îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege, referitoare la vârsta standard de pensionare, ulterior decesului susţinătorului."
Fata de aceste prevederi poti primi pensie de urmas, dupa ambii parinti, de la data decesului lor, dar numai daca parintii erau pensionari ori indeplineau conditiile de pensionare si tu te incadrezi la conditiile prevazute de art.83.
Pensia vei primi numai daca NU ai implinit 18 ani!
Apoi vei primi pensie numai de la un singur parinte si se va socoti de la data când ai depus actele NU de când a murit! O zi buna!