anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Salut,ieri am luat o amenda de 2.000 lei, deoarece am aruncat un chistoc pe jos, tin sa mentionez ca, dupa ce m-am legitimat mi-am cerut scuze si l-am aruncat la gunoi.Sunt major, insa i-am rugat sa nu trimita nimic acasa, am 18 ani.Ei mi-au spus ca daca semnez procesul verbal nu imi va trimite nimic si ca amenda se va duce la taxe si impozite.Eu nu am nimic pe numele meu.Intrebarea este, dupa 15 zile imi trimite alt proces verbal? Ei mi-au spus ca daca nu lucrez sau nu am nimic pe numele meu nu se va intampla momentan nimic.Dar vreau sa stiu daca mai primesc ceva acasa sau executare silita.Pe langa asta, daca nu o platesc ramane 2.000 lei sau imi creste cu restante? Am citit pe site la anaf ca amenzile nu cresc daca nu le platesti, acum nu stiu...

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Amenzile neplatite nu cresc dar la amenda se pot adauga cheltuieli cu executarea silita.
Dacă nu plateşti amenda aceasta va fi trimisă la serviciul de impozite şi taxe de la domiciliul tău şi va fi luată când te vei duce să plateşti un impozit. Dacă nu eşti plătitor de impozite se va încerca executarea silită, în primul rând prin poprire pe salariu sau conturi din bănci.
Dacă nu ai bunuri executabile silit atunci se poate sesiza judecătoria, pentru transformarea amenzii în ore de muncă în folosul comunităţii, conform OG nr.2/2001, privind regimul juridic al contravenţiilor, cu md. şi compl. ulterioare, citez:
"ART.39^1.(1) În cazul în care contravenientul nu a achitat amenda în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a sancţiunii şi nu există posibilitatea executării silite, acesta va sesiza instanţa în circumscripţia căreia s-a săvârşit contravenţia, în vederea înlocuirii amenzii cu sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii, ţinându-se seama, după caz, şi de partea din amendă care a fost achitată.
(2) În cazul în care contravenientul, citat de instanţă, nu a achitat amenda în termenul prevăzut la alin. (1), instanţa procedează la înlocuirea amenzii cu sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii pe o durată maximă de 50 de ore, iar pentru minori începând cu vârsta de 16 ani, de 25 de ore.
(3) Hotărârea prin care s-a aplicat sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii este supusă recursului.  
(4) Urmărirea punerii în executare a sentinţelor se realizează de către serviciul de executări civile de pe lângă judecătoria în a cărei rază s-a săvârşit contravenţia, în colaborare cu serviciile specializate din primării."

| Anonim5647 a răspuns (pentru Ioandelasal):

Am vorbit cu acei politisti ca nu vreau sa imi vina nimic acasa, deoarece nu stiu, si mi au spus sa stau linistit ca atat timp cat nu lucrez sau am ceva pe numele meu, amenda se duce la taxe si impozite urmand sa trebuiasca s o platesc in viitor si ca sa stau linistit ca nu o sa mai primesc nimic, numai ca am niste prietenii care au zis ca dupa 15 zile imi trimite inca odt un proces verbal, nu stiu ce sa cred

| anonim_4396 explică (pentru Anonim5647):

Nu mai ai treabă cu poliția, titlu executoriu vei primi de la biroul executări din primăria unde va ajunge datoria ta, amenda.
Din momentul ăla cum ai bani într-un cont ți se vor bloca.
Nu se prescrie datoria că vei primi din nou alt titlu executoriu după 1 an și tot așa care întrerup termenul de prescripție a datoriei.

| Ioandelasal a răspuns (pentru Anonim5647):

Nu-i adevarat ce ti-au spus. Nu pot trimite amenda direct la impozite si taxe, prima data iti dau tie persoanal procesul-verbal de contraventie ori il trimit acasa si ai 15 zile sa platesti jumatate din minimul amenzii. Abia apoi se procedeaza asa cum ti-am explicat in primul raspuns.

| anonim_4396 explică (pentru Ioandelasal):

Și dacă nu plătește amenda ce se întâmplă după alea 15 zile?
Păstrează polițiștii Procesu Verbal să-l aștepte pe el 5 ani să se angajeze?
În noiembrie va primi titlul executorlu cu amenda + penalități.
Nu trebuie nici un proces pentru amenda aia.
https://lege5.ro/......ra-fiscala

Primul pas spre executarea silită

Dreptul de a cere executarea silită a creanțelor fiscale poateîncepe oricând după neplata a mai mult de un an a taxelor șiimpozitelor și după 15 zile de la data comunicăriiprocesului-verbal de contravenției.

| anonim_4396 explică (pentru anonim_4396):

Nu confundați executarea silită făcută pentru o datorie la bancă sau la alt privat cu executările silite făcute pentru datoriile la stat.

| Ioandelasal a răspuns (pentru anonim_4396):

Se vede ca n-ai citit prevederile OG 2/2001, privind regimul juridic al contraventiilor, pe care le-am citat in primul meu raspuns, acestea se aplica in cazul contraventiilor si nu cele din procedura fiscala.

| ANONlM a răspuns (pentru Ioandelasal):

Citește cu atenție ce scrie în OG 2/2001
Capitolul V Executarea sancțiunilor contravenționale
Articolul 37
Procesul-verbal neatacat în termenul prevăzut la art. 31, precum și hotărârea judecătorească definitivă prin care s-a soluționat plângerea constituie titlu executoriu, fără vreo altă formalitate.

17 răspunsuri:
| Simpatic a răspuns:

Partea buna este ca ai /aveai la dipozitie 15 zile sa platesti jumatate de minim, adica din 2000 aveai de platit 1000 de lei amenda.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Nu iti trimite acasa nimic decat atunci cand se va ajunge la exacutare, daca se ajunge. Si amenzile nu cresc.

| siriusblack98 a răspuns:

Nu o sa primesti nici un fel de executare silita sau vreo instiintare acasa dar amenda va ramane si cu cat se va invechi, cu atat va creste ca orice datorie catre stat. Daca in 2015 ti-a dat o amenda de 100 de lei si te duci maine sa o platesti, o vei gasi probabil dubla. Orice amenda neplatita te afecteaza in momentul in care vrei sa treci ceva pe numele tau sau vinzi ceva care e pe numele tau (un teren, o masina, o casa) si automat faci un drum pana la primarie. Iarasi, primul drum la primarie pe care il vor face parintii tai ca sa plateasca un impozit ceva, fii sigur ca vor afla de amenda.Inca o chestie, daca nu platesti amenda si iti deschizi cont in banca, au voie sa puna ''sechestru'' pe acel cont iar banii depusi ti-i vor lua pana acopera paguba.Gen un card unde iti vireaza seful salariul.Alta chestie, daca ai datorii catre stat iti va pune piedici sa obtii un imprumut bancar.

| Anonim5647 a răspuns (pentru siriusblack98):

Pai daca sunt major, parintii mei nu au treaba cu impozitul casei daca am eu amenda pentru ca nu e pe numele meu din cate stiu.Dar am citit pe site la anaf ca amenzile nu cresc daca sunt neplatite.D aia intreb

| siriusblack98 a răspuns (pentru Anonim5647):

Iti zic din experienta proprie ca amenzile cresc daca nu sunt platite la timp, esti liber sa crezi sau nu dar te vei convinge singur.Nu am zis ca or sa aiba treaba parintii tai cu amenzile tale, am crezut ca tu vrei ca ei sa nu afle de vreme ce erai asa de speriat sa nu iti vina vreo notificare acasa.Am zis doar ca ei vor afla de la primarie faptul ca ai amenzi pe numele tau pentru sunteti la aceeasi rubrica in baza de date avand acelasi nume de familie.

| Holiday a răspuns (pentru siriusblack98):

"Iti zic din experienta proprie ca amenzile cresc daca nu sunt platite la timp,"

Amenzile nu produc dobanzi sau penalitati. Deci nu va creste.

| TheGentleman a răspuns:

Altă dată nu mai semna procese verbale. Le spui că ai înțeles, ai luat la cunoștință, le ceri un exemplar, dar nu semnezi NIMIC

| suntserios a răspuns (pentru TheGentleman):

Si ce rezolva daca nu semneza? absolut nimic, astepata doar procesul verbal prin posta

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Vei primi titlu executoriu acasă cu suma pe care o vei avea de dat - amenda + penalitățile.
Ai 15 zile să mergi la biroul executări din primăria care ți-a trimis titlul executoriu.
După perioada așta îți blochează conturile unde primești bani, salariul dar nu se scoate nici un ban din conturile alea.
Ori vei plăti suma și îți vor debloca conturile, ori vei avea conturile blocate.
Sechestru nu ți se pune pe case sau mașini că nu ai pe numele tău.

| nustiusaraspund a răspuns:

Ai tai stiu ca nu fumezi si de asta nu vrei sa iti vina nimic acasa. cu placere