| george10033 a întrebat:

Salut, ieri am patit ceva destul de neobisnuit. Am avut un telefon de vanzare pe olx, un iphone 12. M-am intalnit cu un baiat sa-l vand in cartier, in jurul orei 7 seara. Ei erau doi baieti, unul de 16 ani si respectiv 14 ani din ce mi-au zis. In timp ce le-am dat telefonul sa-l probeze, a venit cineva cu o trotineta electrica si masca si i-a smuls telefonul din mana baiatului in timp ce il proba. Ei au inceput sa fuga dupa el si eu fiind un fumator inrait nu prea am reusit sa fac nimic. S-au facut nevazuti toti. Am incercat sa ii sun dar nu raspund. Credeti ca pot sa fac ceva? Sau politia poate sa le faca ceva?

4 răspunsuri:
| darrio2007 a răspuns:

Erau complici toti trei, asta e clar. Metoda este luată de pe Facebook.
In cazul tău a fost eficientă pentru ei.

| george10033 explică (pentru darrio2007):

Si daca merg la politie le face ceva sau o sa stea degeaba? Am vazut ca se intampla lucruri de genul asta si politia nu face nimic

| Simpatic a răspuns:

Ei ti-au dat teapa, cine? toti cei 3! cel care a venit pe trotineta era un complice al lor.
Se pare ca acesti jucatori de GTA si Fortnite sunt ingeniosi cand este vorba sa faca infractiuni, daca le dai ca tema sa dezvolte ceva bun pentru comunitate nu vor reusi niciodata!

Mergi la politie!

Daca ai avut discutii cu unul dintre ei pe olx, salveaza-le si prezinta-le politiei

Orice discutie ai avut cu ei prin mesaje/sms sau whatsapp arate-le politiei

De restul se va ocupa politia!

Pe viitor si pentru ceilalti vanzatori adolescenti, va dau eu sfaturi din procedurile proprii nu ca domnul Alexfabian de pe ChatGPT!

pentru vanzarea fata in fata, vanzator vs.cumparator:

1. Nu muta discutia de pe olx pe whatsapp, de preferat discuta cu cumparatorii pe mesageria olx! daca esti foarte sigur de cel interesat sa cumpere poti discuta cu el prin whatsapp dupa ce ati vorbit prin olx, doar in acest caz!
insa nu accepta niciodata plata prin whatsapp, nu accesa linkuri primite acolo de la potentialul cumparator!

2. Intalneste-te cu potentialul cumparator intr-o zona populata unde sunt camere de luat vederi;
Cand ai lucruri de oarece valoare este de preferat sa te intalnesti fix la o benzinarie, pentru ca acolo sunt camere de rezolutie mare!

3. La orice vanzare vino insotit de un amic, pentru orice eventualitate, astfel poti scapa de ceea ce a patit baiatul care a pus intrebarea si in anumite cazuri poti evita sa nu fii talharit!

4. si nu in ultimul rand pune raul in fata! daca persoana de la telefon sau prin mesagerie iti lasa impresia ca este o persoana dubioasa, greseste anumite detalii, are o exprimare ce da semne de intrebare, nu pare in regula din orice motiv etc EVITA sa te intalnesti cu acea persoana!

Acestea sunt niste reguli pe care eu le aplic, si cred ca sunt un bun ghid de practica atunci cand esti vanzator prin intermediul platformelor precum olx, publi24 etc

Ceea ce am descris eu mai sus, nu este nicidecum o lista exhaustiva!

| ioana748 a răspuns:

Trebuie sa anunti la politie.
Poate exista ceva camere de luat vederi in zona.
Sau le întinde politia o cursa.
Cu siguranță vor mai practica aceasta modalitate de furt.