Prin testarea psihologica se urmareste daca subiectul dispune de anumite insusiri psihice si motorii necesare conducerii unui autovehicol. Intrucat atentia este una dintre insusirile psihice cele mai solicitate in timpul sofatului, sunt testate distributivitatea si concentrarea atentiei precum si spiritul de observatie al candidatului. Probele psihologice pe simulatoare urmaresc viteza de reactie a persoanei, respectiv cat de repede dupa ce a perceput stimulul a reactionat in mod corespunzator la acesta.
Prin intermediul mai multor probe psihologice se masoara aptitudinile cognitive (perceptia, atentia concentrata, atentia distributiva, gandirea etc) si aptitudinile psihomotorii care includ coordonarea si reactii complexe: timp de reactie, sincronizarea mainilor cu picioarele, autoreglare, rapiditate, exactitate, invatare motorie, etc. Astfel, intr-o oarecare masura, se contureaza si profilul de personalitate al subiectului (prin chestionare de personalitate, probe proiective).
Se utilizeaza o baterie de probe psihologice validate, specifica tipului de transport efectuat sau functiei de siguranta circulatiei exercitate si care va cuprinde:
a. probe creion/hartie;
b. probe cu aparate informatizate;
c. probe personalizate;
d. observatia dirijata asupra manifestarilor comportamentale, atitudinii si conduitei la examen pe care o exercita;
e. anamneza/informatii privind adaptarea si integrarea institutionala, evenimente majore din viata socio/profesionala, stare de sanatate, evenimente, accidente;
f. consultanta/consiliere.
Dupa aplicarea bateriei de probe specifice se evalueaza nivelul competentei atins de subiect in raport cu cerintele si solicitarile cerute. Se evidientiaza punctele forte sau cele slabe pentru elaborarea si emiterea avizului si a recomandarilor, iar pe baza discutiei interactive cu subiectul in baza performantelor obtinute poate avea loc o consiliere. I se transmit strategiile necesare depasirii punctelor slabe, se lamuresc unele aspecte contradictorii ale rezultatelor obtinute / se motiveaza avizul.
Testarea psihologica dureaza in medie 3 ore dar durata poate varia in functie de particularitatile subiectului. Rezultatele testului psihologic pot fi contestate si solicitata repetarea examenului psihologic intermen de 30 de zile.
Ti se dau niste siruri din care lipsesc cateva numere. Tu trebuie sa cauti acele numere lipsa. Dar e pe timp.
In acel test, exista întrebări (sa le spun asa) de logica, foarte usoare. Un exemplu preluat din test : Sa nimeri cuburile (trebuie sa le numeri atent deoarece sunt si suprapuse