Dupa strabunic sunt mostenitori fiicele sale, daca nu au alte surori sau alti frati, asa ca ele trebuie sa faca succesiunea dupa tatal lor.
Daca bunica ta nu mai traieste atunci in locul ei vin la mostenire copiii acesteia, ei mostenesc partea care i-ar fi revenit bunicii, respectiv jumatate din masa succesorala ramasa dupa strabunic.
Costul mostenirii este in functie de valoarea bunurilor, asa ca nu se poate spune cat costa succesiunea. Mergi la un notar public si afli, acestia au o valoare evaluata a terenurilor si constructiilor.
Pana nu se face mostenirea si partajul (impartirea pamantului) nu poti vinde nimic, deoarece nu esti proprietar si numai proprietarul de carte funciara poate vinde legal.
Sunt calculatoare aproximative pentru taxa notariala si impozit.
Valoarea terenului se poate lua din catalogul (grila) camerei notarilor publici de pe langa curtea de apel in raza caruia este terenul. Acestea difera (preturile) de la camera notariala la alta camera notariala.
Taxa (deoarece a treut mai mult de 2 ani de la deces) se compune din taxa notariala, impozit 1% din valoarea terenului si o suma (mai mica) pentru intabulare (care nu este obligatorie).
Un exemplu: pentru un teren care costa 50000 de lei, taxa notariala minima (fiecare notar are grila lui) este de 721 lei, cadastru 75 lei, impozit 500 lei. Deci aproximativ 1300 lei. Asta este minim.
Dar aici intervin 2 succesiuni: dupa strabunica si dupa bunica (care, daca am inteles bine, este decedata).
Taxa este platita de toti mostenitor, dar fiecare certificat de mostenitor si inscriere la cadastru se plateste separat. Asa ca este foarte greu de stiut cat se va plati.