Prezumtia de nevinovatie se pastreaza pana ce hotararea de condamnare ramane definitiva. O hotarare poate ramane definitiva si dupa condamnarea in prima instanta, daca nu este atacata de cel condamnat, de procuror sau partea vatamata sau ramane definitiva dupa judecarea caii de atac.
Conform art.23, alin.11 din Constitutia Romaniei, citez:
"ART. 23.Libertatea individuală
(11) Până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti de condamnare, persoana este considerată nevinovată."
De asemenea conform Codului de procedura penala, citez:
"ART. 4.Prezumţia de nevinovăţie
(1) Orice persoană este considerată nevinovată până la stabilirea vinovăţiei sale printr-o hotărâre penală definitivă.
(2) După administrarea întregului probatoriu, orice îndoială în formarea convingerii organelor judiciare se interpretează în favoarea suspectului sau inculpatului."
Nu, caci daca ar fi asa ar pune incupatul intr-o pozitie dezavantajoasa la apel. La apel totul se analizeaza de la inceput, de alt complet de judecata.
La apel.
La apel, normal, caci pentru recurs trebuie sa aduci probe noi. Corectez, sa nu incurc pe cineva.
Prezumtia de nevinovatie, juridic se pastreaza pana cand hotatarea de vine definitiva, irevocabila si executorie. Perceptia publica este mult mai apropiata de adevarul faptic. Adevarul juridic nu este acelasi lucru cu adevarul faptic; in instanta se apreciaza probele prezentate de partile implicate. " Lumea insistă cu "decizia nu-i definitivă" Bine, mă... așa e și erecția. Și tot se bucură lumea de efectele ei."
sabin89 întreabă: