| Belugul a întrebat:

Salut, la mine in liceu profesorii sunt foarte pusi pentru orice chestie sa iti scada nota la purtare.
Eu ma incadrez pentru bursa de merit, iar dupa ordinul 5870/2021 s-a modificat conditia ca daca nu ai 10 la purtare nu primesti bursa cu daca nu promovezi, nu primesti bursa mentionat in cap2 art 5 (4) din ordonanta.
Totusi, atunci cand am intrebat pe presedinta consiliului judetean al elevilor aceasta mi-a spus ca daca nu ai 10 nu primesti bursa.
Nu imi este greu sa evit scaderea notei dar dupa un an de semi abuz si amenintari cu astfel de lucruri m-as simti mult mai bine daca mi-ar scadea nota si mie nu mi-ar pasa.
Poate sa ma lamureasca cineva? Este un articol de lege care sa il modifice pe acesta sau pot sa merg bazat ca la anul primesc bursa oricum?
Dau funda

1 răspuns:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

In primul rand nu mai este in vigoare acel ordin, in prezent bursele pentru elevi sunt reglementate de Ordinul nr. 5.379 din 7 septembrie 2022, pentru aprobarea Criteriilor generale de acordare a burselor elevilor din învăţământul preuniversitar, cu md. si compl. ulterioare.
In al doilea rand acest ordin nu contine o prevedere privind media la purtare, avand urmatorul continut (privind bursa de merit):
ART. 9
  Bursele de merit se acordă elevilor din clasele a VI-a-a XII-a de la cursurile cu frecvenţă din învăţământul preuniversitar de stat, în funcţie de rezultatele obţinute la învăţătură.
  ART. 10
  (1) Bursele de merit se acordă elevilor care se încadrează în cel puţin unul dintre cazurile următoare:
  a) au obţinut media anuală generală de cel puţin 9, 50 şi au acumulat cel mult 20 de absenţe nemotivate/an în anul şcolar anterior, cu excepţia elevilor din clasa a IX-a;
  b) au obţinut media de admitere în învăţământul liceal sau profesional de cel puţin 9, 50 şi au acumulat cel mult 20 de absenţe nemotivate în anul şcolar anterior, pentru elevii din clasa a IX-a;
  c) au obţinut locurile I, II sau III la etapele judeţene/zonale în cazul învăţământului vocaţional de artă ale competiţiilor şcolare naţionale organizate de Ministerul Educaţiei;
  d) au obţinut locurile I, II sau III la etapele judeţene ale competiţiilor/concursurilor cultural-artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-ştiinţific, de nivel naţional, organizate de Ministerul Educaţiei.
  (2) Lista competiţiilor şcolare naţionale, precum şi lista competiţiilor/concursurilor pentru care se acordă bursele de merit menţionate la alin. (1) lit. c) şi d) este aprobată şi publicată anual de Ministerul Educaţiei.
  (3) Bursele de merit obţinute în baza prevederilor alin. (1) se acordă pe perioada anului şcolar următor celui în care s-au obţinut rezultatele. Prin excepţie de la aceste prevederi, pentru elevii din clasele terminale ale învăţământului liceal şi profesional, bursa de merit se acordă începând cu luna următoare obţinerii rezultatelor, până la finalul anului şcolar.
  (4) Pot primi bursă doar elevii promovaţi la toate disciplinele, la finalul cursurilor din anul şcolar anterior.
  ART. 11
  Bursele de merit se acordă elevilor pe baza rezultatelor obţinute conform prevederilor art. 10 alin. (1) lit. a)-d), atestate prin documente şcolare, respectiv prin copii certificate conform cu originalul la nivelul unităţii de învăţământ, de pe diplomele obţinute la competiţii, la propunerea dirigintelui, nefiind condiţionate de depunerea unei cereri în acest sens."