| RazzyFUnik a întrebat:

Salut
La schimbarea cartii de identitate la 24 de ani mai este nevoie de prezenta parintelui la sectia de politie, tinand cont de faptul ca apartamentul in care locuiesc este pe numele tatalui meu? in cat timp se elibereaza un CI? multumesc

8 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

In Romania preschimbarea cartii de identitate se face la 25 ani, se poate face cu maximum 180 zile inainte de implinirea varstei de 25 ani.
Nu este nevoie de prezenta unui parinte.
CI se elibereaza in cca 10 zile, in functie si de aglomeratia la SPCLEP.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Vad ca respondentii anteriori nu au habar cand se elibereaza CI, citez:
"ART.16.(1) Cartea de identitate se eliberează:
a) cu valabilitate de 4 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani;
b) cu valabilitate de 7 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 şi 25 de ani;
c) cu valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 25 de ani;
d) cu valabilitate nelimitată, după împlinirea vârstei de 55 de ani.
(2) De la data punerii în circulaţie a cărţii electronice de identitate, cartea de identitate şi cartea electronică de identitate se eliberează:
a) cu valabilitate de 4 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani;
b) cu valabilitate de 5 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani."

| andreia67 a răspuns (pentru Ioandelasal):

Foarte multa vreme s-a schimbat la 10 ani, deci cel care a intrebat o avea scoasa pe legea veche. Vad ca acum se schimba mai des pentru persoanele tinere si s-a ridicat varsta "ultimei" CI de la 45 la 55 de ani. Ce e aiurea e ca sunt batrani care au inca buletine cu RSR scoase chiar inainte de 1980. Eu am avut primul buletin RSR in 1981, din cel cu loc pentru 2 poze, si mi l-au prelungit tot pe ala in 1991 in Romania democrata asa ca am avut CI de plastic abia in 2001.

| Xname a răspuns:

Nu la 28 de ani se facea schimbarea cartii de identitate?

| 0rlando a răspuns (pentru Xname):

Se face o dată la 10 ani, deci la 24, respectiv 32 de ani.

| besleaganicolaecosmin a răspuns:

Da, 2 saptamani

| 0rlando a răspuns:

Este foarte posibil să ai nevoie de proprietarul imobilului pentru a-și da acordul prin semnătură, sau măcar de un certificat de rol, dar este mult mai simplu să vină cu tine.
Casa în care locuiesc eu, este pe numele bunicii mele și am rezolvat toate probleme, cu certificatul respectiv.

andreia67
| andreia67 a răspuns:

Da, este nevoie de "acordul proprietarului spatiului in care se declara domiciliul" in cazul tau tatal. Declaratia o face mergand cu tine la biroul de evidenta populatiei atunci cand depui actele. Cam in 2 saptamani se elibereaza noua CI.
Iti recomand sa faci 1-2 copii dupa vechea CI ca sa ai in perioada in care nu vei avea CI. Procedura e identica la orice varsta, eu am schimbat CI in 2011 la 44 de ani, tot asa am mers cu tata, apartamentul e pe numele parintilor.