| Constantin_Catalin_1992 a întrebat:

Salut,
Ma numesc Catalin, Sunt mostenitor impreuna cu sora si mama. Dezbaterea de mostenire a fost facuta. Vreau sa stiu acum ce trebuie sa fac ca sa imi iau partea de 12.5%. Din valoarea tuturor imobilelor. Unde trebuie sa merg si ce trebuie sa fac.

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Ai mostenit procentajul din imobile ca si constructii/terenuri si nu valoarea lor.
Pentru a obtine bani este necesar sa te intelegi cu unul dintre ceilalti mostenitori ca sa-ti cumpere partea ta ori sa vindeti un imobil si sa-ti dea valoarea procentajului ce ti-a revenit prin mostenire.
De asemenea puteti face partajul imobilelor pe cale amiabila, daca toti mostenitorii sunt de acord sau pe cale judiciara si atunci vei putea vinde singur partea ta.

| Constantin_Catalin_1992 explică (pentru Ioandelasal):

In acte nu scrie nimic de procente. Spune ca Mama are Jumate, Iar din cealalta Jumate ia iar Mama Jumate. Iar din sfertul care a ramas se imparte la copii. Chestia e ca eu nu am actele pentru ca mi le-au luat. Ce pot sa fac sa-mi intru in posesia bunurilor.

| Ioandelasal a răspuns (pentru Constantin_Catalin_1992):

In certificatul de mostenitor sunt prevazute cote-parti si acelea nu sunt cele aratate de tine.
Din cate spui acum bunurile imobile ale parintilor au fost dobandite pe perioada casatoriei si de aceea mama este proprietar exclusiv pe jumatate din ele si numai jumatatea tatalui a constituit masa succesorala.
Din aceasta a revenit mamei cota parte de 1/4 si voua, celor doi copii cota parte de 3/4, in mod egal, deci cate 3/8 pentru fiecare. Cota de 3/8 parte din jumatate reprezinta, in procente, 37, 5% din jumatate sau 18, 75% din totalul bunurilor imobile.
Fiecare mostenitor trebuia sa primeasca cate un certificat de mostenitor, daca n-ai primit du-te si cere-l de la notarul unde s-a facut procedura succesorala.
P.S. Am dat acest raspuns pornind de la premisa ca tatal tau a fost cetatean roman, cu domiciliul in Romania si procedura succesorala s-a facut conform legii romane.

2 răspunsuri: