| Mihai_Miţă_1999 a întrebat:

Ma numesc Mihai am 15 ani si 9 luni.
Vreau sa dau de carnet de moto (a1). Am aflat ca, cursurile se pot incepe cu 3 luni inainte de 16 ani. Vreau sa stiu daca este adevarat. (Va rog daca puteti sa imi dati si o lege)
Vreau sa stiu daca as putea sa conduc un Yamaha yzf r125 de la astia 16 ani.
Multumesc frumos.
Daca as putea sa il conduc. M-as apuca cat de curand de scoala.
Mersi fain si ii rog pe cei care nu stiu despre ce este vorba, sa nu se bage.
Inca o data mersi fain

Răspuns Câştigător
| JohnnyBi a răspuns:

Iete maaa, inca un donator de orga's'me laughing.

da, poti sa dai la varsta ta de a1, da, poti conduce yzf 125 (sa nu aiba power commander sau altceva sa depaseasca 11 k).

vezi ca scolile inca nu incep poligonul. cam dupa 10 grade afara incep. daca ai noroc pe la sfarsitul lunii asteia. eu am inceput cam pe 3-5 martie cursurile (asa am prins vremea). instructorii nu ies sa tremure de frig pe motor cu tine. dar ai timp sa iti faci teoria (orele obligatorii) si actele (psiho, medical, etc). bafta la oferit organe. sau orga's'me happy

2 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Da, poti incepe cursurile scolii de conducere de la 15 ani si 9 luni.
Pentru acea motocicleta ai nevoie de categoria A1 si permisul se poate obtine de la 16 ani.
Conform OUG 195/2002 (Codul rutier), rep. in 2006, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"b) categoria A1:
1. motociclete cu cilindree maximă de 125 cmc, cu puterea maximă de 11 kW şi cu un raport putere/greutate de cel mult 0, 1 kW/kg;
2. tricicluri cu motor cu puterea maximă de 15 kW;"
"(4) Vârsta minimă pentru obţinerea permisului de conducere este de:
a) 16 ani împliniţi, pentru categoriile de vehicule AM, A1 şi B1;"
De asemenea, conform art.29, alin.4 din Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002, citez:
"(4) Pot efectua cursurile practice de învăţare a conducerii unui vehicul pe drumurile publice şi persoanele care nu au încă vârsta minima prevăzută de prezentul regulament pentru categoria sau subcategoria din care face parte vehiculul respectiv, dar nu cu mai mult de 3 luni înainte de împlinirea acesteia sau, dacă urmează cursurile unei instituţii de învăţământ preuniversitar cu profil auto, nu cu mai mult de 1 an înainte de împlinirea vârstei."

Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Da. Poti.
http://www.scoala-de-soferi.ro/conditii-de-inscriere/
Cat priveste motocicleta: da. Poti conduce: "Categoria A1:
- motociclete cu cilindree maximă de 125 centimetri cubi, cu puterea maximă de 11 kW și cu un raport putere/greutate de cel mult 0, 1 kW/kg;
- tricicluri cu motor cu puterea maximă de 15 kW;
- vârsta minimă pentru categoria A1 este stabilită la 16 ani".