| mmry181818 a întrebat:

Salut, mă poate ajuta si pe mine sa mi dea macar un sfat ce ar trebui sa fac!
Astăzi trebuia sa ajung la un supermarket sa cumpar alimente!
Dar din anumite motive am ocolit drumul inițial cu masina si am virat la prima strada la dreapta.
Aveam o viteza de 40-45km/H.
Cand, iese un tir dintr-o firma de transport fara sa se asigure, imi taie fața, pun frâna brusc, dupa care el virează la stanga si nu avea loc de mine, eram obligat sa dau inapoi, m-am uitat in oglinzii, stanga dreapta.
Am stat oprit vreo 15 secunde pana m-am gandit ce sa fac.
Incep sa dau inapoi usor, cam 10-15cm.
Dupa care astept sa vad daca are loc, in zadar tot nu avea loc.
Apoi am decis sa dau mai mult inapoi, iar m-am uitat in oglinzi si am dat un pic mai tare vreo 15-20 cm sa nu exagerez.
Aud in spate buf si claxon pe urma.
Tipul susține ca am dat inapoi 10 metri, dar in 10 metri el nu a vazut ca m-am oprit, el nu a vazut situatia, el nu a vazut ca s-au aprins lămpile de mers inapoi? Intrebarea, sunt doar eu vinovat? Astept răspunsuri, multumesc mult! Tin sa menționez ca el circula foarte aproape de acostamentul de aceea nu am reusit sa il vad in oglinzi

Răspuns Câştigător
| Trixt3r a răspuns:

Teoretic cel din spate trebuia sa pastreze distanta mai mare si sa claxoneze din timp. Putea fi evitat, dar cel mai probabil cel pe care l-ai lovit a vazut ce urmeaza sa se intample si a decis sa mulga niste bani de la tine, ca-s multi bizoni dinastia in trafic.
Cel mai probabil vina cade pe tine, din pacate.

| mi25 a răspuns (pentru Trixt3r):

Ce distanta mai mare de 10 m sa pastrezi daca te-ai oprit? Unde scrie ca trebuia sa claxoneze?
Cine vrea sa-i accidentezi masina si sa trebuiasca sa mergi apoi la un atelier auto?
Nu-ti dai seama ce enormitati debitezi?
Ca putea fi evitat, da putea. Chiar si claxonand. Dar sa-l acuzi pe cel care a fost lovit de fapte care nu-i apartin, este diferenta.
Vna cade pe el (ea) cel care a dat inapoi, dar nu din pacate.

| Trixt3r a răspuns (pentru mi25):

A spus clar ca nu a dat 10m cu spatele, 10m sustine cel care a fost lovit.

| mmry181818 explică (pentru mi25):

Nimeni nu a zis ca el este de vina, sunt niste cauze care zic eu ca sunt mai multi de vina,
Tirul ca nu a dat prioritate, si celalalt din spate care trebuia sa păstreze distanta, nu conteaza daca esti oprit, nu stiu unde ai citit tu legislația dar distanta maxima este 30 de metri ca siguranta! In fine nu este nicio problema, pot sa ii dau asigurarea, dar eu tin sa cred ca nu a fost nu mai vina mea

| mmry181818 explică (pentru Trixt3r):

Asta e toata problema, nu imi facea nimic rau, puteam sa ii dau asigurarea, dar el banuiesc ca se uita pe telefon, facea alte activități, daca el susține ca era la 10 metri de mine cum nu a vazut obstacolul din fata, ca tirul mai avea 2 cm si ma lovea

| Trixt3r a răspuns (pentru mmry181818):

Incheie amiabila, completezi formularul si mentionezi exact ce daune i-ai facut, daca-i doar putin strambat numarul nu-i paguba mare, dar este important sa mentionezi asta in formularul de amiabila.
Daca erau 10 metrii cum sustine el, pai avea timp suficient sa te claxoneze din timp, sa te faca atent. Ori nu a fost atent, ori avea alte intentii.
Eu am vazut un caz similar la peco, erau doi baieti in masina si radeau de o gagica care dadea cu spatele, soferul chiar facea semne la misto sa-i dea mai mult...si dupa ce l-a atins a inceput sa-i faca scandal la gagica si ii cerea 300 de lei sa repare masina, cu toate ca nici nu era numarul indoit. Dar nu le-a mers, pentru ca stia gagica ca in peco sunt camere.
Eu consider totusi ca daca era atent celalt sofer se putea evita. Acum aia e, s-a intamplat, a fost ceva lejer si treci mai departe.

| suntserios a răspuns (pentru mmry181818):

Tirul daca nu a fost implicat fizic in toata treaba asta conform legislatiei nu are nicio vina.

Aia cu distanta de siguranta e valabila doar daca masina lui era in miscare si a ta nu. Atat timp cat ai dat cu spatele in el nu mai ai alta scuza.

| mi25 a răspuns (pentru Trixt3r):

Nu conteaza. Chiar si 10 cm daca a dat in spate fara sa se asigure ca nu este nimeni in spate, este vinovat. Iar 10-15 cm cat spune cel care a dat cu spatele chiar vrea sa-l cred? Nu vezi ca exagereaza?

| mi25 a răspuns (pentru mmry181818):

Chiar crezi ca toata lumea este naiva, de spui:
1. Am dat 10-15 cm inapoi;
2. Tirul mai avea 2 cm si ma lovea.
Iti spun doar atat: singurul vinovat pentru coliziune esti tu, ca nu te-ai asigurat cand ai dat inapoi. Tirul nu te-a lovit.
Ai auzit de conducere preventiva?

Șoferul tirului înainta odata cu mine, citeste mai bine ce am scris si nu te mai grăbi sa raspunzi la intrebari, doar pentru ca tiristul nu a vrut sa astepte sa trec nu inseamna ca eu trebuia sa ii dau prioritate, asta e conducere preventivă, am avut grija sa opresc la timp, sa ii fac loc, daca eram ce crezi tu, intram in el, si pe românește imi belea p*** si imi facea si masina, asa ca ai grija cum descrii, vad ca nu ai treaba sa ajuti lumea!

Nu mai acuza. Daca te lovea in timp ce tu sedeai pe lod, era problema ca nu a vazut obstacolul. Daca tu ai dat inapoi si l-ai lovit inseamna ca si el stationa. Nu exista prevedere legala la ce distanta sa opresti de vehiculul di fata.
Toata lumea-i de vina, numai tu nu, care esti, conform legii, singurul vinovat de tamponare. Da, tirul poate fi - zic poate - vinovat de neacordare de prioritate, dar nu ca tu ai tamponat masina din spate.

Băi omule, am zis eu ca nu sunt de vina? Cum citesti tu? Pui telefonul cu capu in jos sau ce? Am spus daca,, nu mai eu sunt de vina’’
Eu sunt ala care a lovit,
Dar din multe situati, cum ai spus tu,, conducere preventiva’’ șoferul din spate daca era atent la drum, stia ce urma sa se intample, si ca sunt fortat sa dau inapoi cu spatele, dar tipul care era in spate statea pe telefon, in momentul in care m-am dat Jos din masina, el avea telefonul in mana! Omul din spate nu sa mișcat un cm! Pur si simplu a stat sa il lovesc, circula aproape pe acostament, si tu imi vorbesti de conducere preventivă! Pai daca eram vreun maniac nu ii dadeam voie la tir sa intre, si ma lovea si ma plătea, dar am preferat sa evit, se pare ca am avut 2 prosti in trafic! Atata tot! La revedere

Hai ca discutam vorbe. Citeste legea. Da, la lovirea ccelui din spatele tau, legal numai tu esti de vina.
Conducerea preventiva nu este ceea ce sustii tu: sa prevada ca tu vei da masina cu spatele si sa opreasca la 100 de metri de tine, ca tu nu stii ca atunci cand mergi inapoi trebuie sa te asiguri ca nu ai nimic in spate.
Ce are acostamentul in aceasta problema? Tu ne vezi ca vorbesti aiurea?
Si cu asta gata, ca tu esti unul care considera ca toata lumea este de vina, numai el nu. Esti jenant.

20 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Nu te ai asigurat la manevra de mers cu spatele
da, esti singurul vinovat

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Scuzele tale sunt de bun simț, dar poliția nu va ține cont de ele.

floresdemayo
Userul Lunii
| floresdemayo a răspuns:

Camere de supraveghere in zonă, nu erau? Acum, cam peste tot sunt... Poți solicita in scris, politiei rutiere să verifice (dacă consideri că vina nu iti apartine in totalitate). Deși... sad

| mi25 a răspuns (pentru floresdemayo):

Vina legala o poarta numai cel ce a manevrat inapoi autovehiculul. Vina morala o poarta si ceilalti doi soferi, dar asta nu se pedepseste decat cu aratatul obrazului sau poate o injuratura.

| mmry181818 explică (pentru floresdemayo):

Banuiesc ca sunt,
Astăzi o sa il sun si o sa ii dau asigurarea, asta e, dar logica mea este ca putea fii evitat, o zi buna

| mi25 a răspuns:

Dar n-am raspuns la intrebare: ce sa faci.
1. Trebuia sa incheiati o intelegere amiabila (exista formulare in acest sens).
2. Cu acea intelegere mergeati la asiguratorul tau de RCA si faceau pe baza politei tale constatarea si dovada de reparatii.
3. Daca tu ai asigurare facultativa faci acelasi lucru la asiguratorul tau.
4. Daca n-ai asigurare facultativa te duci la un atelier auto cu intelegerea amiabila stampilata de asiguratorul pagubitului.
Daca este un cost mic este bine sa platesti reparatie, deoarece altfel te va afecta la incheiere asigurarilor pe urmatorii ani.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Vai dar cat te agiti, esti asa concentrat pe cum s-a petrecut fiecare minut, cred ca omiti sa ne dai sfarsitul, s-a intamplat macar ceva l-ai accidentat rau? Si ai scapat de el fara politie in drum spre TPU? Poti sa dai si vina pe intuneric daca era.

| mmry181818 explică (pentru anonim_4396):

Foarte mici zgârieturi pe plastic, nu pe metal nu pe capota,
Suportul numărului era un pic rupt intr-un colt, deci nu vorbim de daune, daca ma apucam sa sterg urmele alea nici zgârieturi nu mai erau, sfârșitul e ca el a sunat la politie si politia i-ar fi zis ca nu poate veni, si el mi-a cerut asigurarea, si nu am vrut sa ii dau, i-am zis sa mergem la cea mai apropiată secție, iar el mi-a cerut nr de telefon ca se duce el, i-am dat nr, si azi m-a sunat,, ai fost la politie’’ si i-am zis clar, bai omule tu ai zis ca te duci, ca tu esti ala lovit pana la urmahappy