| rindi a întrebat:

matusa mea detine un apartament, de care nu s-a folosit timp de vreo 10 ani, alegand sa traiasca acest timp cu parintii ei deoarece sunt bolnavi. in urma unuor lucrari de reparatii la casa parintilor, patronul firmei (care pare un om de incredere) s-a oferit sa renoveze apartamentul matusii si sa il faca locuibil. va investi el bani in reparatii, renovare, schimb usi si ferestre, ca mai apoi matusa mea sa il poata inchiria si impreuna, dupa calcule, sa imparta intre ei chiria. de asemenea, el a mai venit cu o propunere: sa stea chiar el cu chirie, dupa ce termina renovarea si sa nu ii dea niciun ban matusii, tinand cont ca el a efectuat repararatiile cu banii lui. mentionez ca matusa mea nu are posibilitati financiare sa isi fi renovat vreodata singura acel apartament. intrebarile mele sunt:
- ce poate sa faca matusa mea sa fie sigura ca nu va avea de pierdut din aceasta intelegere?
-cum vor calcula la sfarsit valoarea investitiilor pe langa valoarea apartamentului ca sa stie ce procent va lua fiecare daca apartamentul va fi dat inspre inchiriere?
- daca patronul se hotaraste sa ramana el in chirie. cum va calcula perioada de timp in care el are voie sa stea pana acopera matusa mea cheltuielile investitiei sale?
- ce se intampla daca in sa spunem 2 ani, matusa mea se hotaraste sa se intoarca sa traiasca in acel apartament?
Ideea este cum sa faca ei ca totul sa fie legal, corect si fara riscuri viitoare. va multumesc frumos!

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

1.Sa faca un contract de inchiriere, preferabil la notar sau sa-l inregistreze la impozite si taxe.
2.Pentru lucrarile efectuate trebuie sa existe acte, cu valoarea lucrarilor. Va aduna aceasta valoare cu aceea a apartamentului si vor socoti in functie de procentul rezultat (sa spunem ca da 65% matusa si 35% patronul, am dat un exemplu, din calcul pot reiesi alte procente).
3.In functie de chiria lunara stabilita si de valoarea lucrarilor vor stabili numarul de luni pentru care vor incheia contractul de inchiriere (se imparte valoarea la chiria stabilita).
4.Pot fi 2 situatii:
-daca inchiriaza altcuiva va face contractul pe maximum 2 ani. Va afla cat a dat patronului si restul sumei, pana la valoarea lucrarilor, va trebui sa-l plateasca patronului, dupa cum se vor intelege.
5.Ar fi bine sa stabileasca varianta avuta in vedere si, in functie de aceasta, sa incheie un contract cu patronul, in care se va trece lucrarile ce se vor efectua, o valoare estimata si modul cum va fi platita in varianta aleasa, asa cum am aratat mai sus, inclusiv ce se intampla daca matusa hotaraste sa se mute in apartament inainte de a face integral plata pentru lucrari.

| rindi explică (pentru Ioandelasal):

Multumesc frumos pentru raspuns! apreciez atentia ta pentru intrebarea mea. weekend placut!

1 răspuns: