| Hajdu_Zoltan_1995 a întrebat:

Salut,mi s-a suspendat permisul pe 90 de zile si poltistul acela mi-a spus ca pot sa dau testul acele 13-15, dar am vazut pe unele siteuri ca iti trebuie 1 an experienta dar nu am atata, sunt un pic in dubii avand in vedere ca am fost la politie si au zis ca pot sa il dau, idei?

1 răspuns:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu ti se reduce suspendarea daca la data contraventiei aveai mai putin de 1 an de la data obtinerii permisului de conducere.
Testul de 15 intrebari este obligatoriu in anumite cazuri, chiar daca nu soliciti reducerea.
Conform OUG nr.195/2002, rep. in 2006, cu md. si compl. ulterioare, citez:
„ART.106.(1)Până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier şi tramvai trebuie să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie, după cum urmează:
a)când permisul de conducere i-a fost reţinut pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice sau pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;"
Conform Regulamentului de aplicare a OUG 195/2002, cu md. si compl. ulterioare, citez:
ART. 221. (1) Perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, dacă sunt indeplinite, cumulativ, urmatoarele condiţii:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie;  
b) a obţinut permis de conducere cu cel puţin un an înainte de savarsirea faptei;"
In caz ca sustinerea testului este obligatorie si nu te prezinti pentru test atunci perioada de suspendare a dreptului de a conduce se meareste cu inca 30 de zile.