| viorelalyn a întrebat:

Salut, poate sa imi spuna si mie cineva, daca la 20 de ani pot conduce TIR pe comunitate.(Franta, Germania, Olanda)....Nu sunt singur pe TIR, sunt cu un unchi d-al meu. Multumesc!

16 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

In mod legal poti conduce doar daca ai permis de categoria CE si acesta se obtine la varsta de 21 ani.

| FerLin a răspuns (pentru Ioandelasal):

Legea s-a schimbat de cativa ani. Eu mi-am scos la 18 permis cu categoriile C+E. NU conteaza unde conduce atat timp cat are permis valabil, atestat de transport marfa sau aferent tipului de marfa transportat si angajare la firma in cauza.

| Ioandelasal a răspuns (pentru FerLin):

Legea s-a schimbat anul trecut si este in vigoare din 19 ianuarie anul acesta, este vorba de L.203/2012 prin care a fost modificata OUG 195/2002, citez:
"(4) Vârsta minimă pentru obţinerea permisului de conducere este de:
d) 21 de ani pentru categoriile de vehicule C, CE, D1 şi D1E, precum şi pentru triciclurile cu motor din categoria A;"
Inainte de a da un raspuns verifica legislatia in vigoare acum. Si nu mie trebuie sa-mi raspunzi ci celui care a pus intrebarea.

| FerLin a răspuns (pentru Ioandelasal):

Ok. Nu vreau sa te enervez, Inca nu m-am obisnuit cu modul romanilor de a schimba legile dupa cum bate vantul deci, nu stiam ca s-a schimbat DIN NOU legea.

| Ioandelasal a răspuns (pentru FerLin):

Nu m-am enervat, doar ti-am explicat.

| valentingb a răspuns (pentru Ioandelasal):

Domnule, eu nu mai inteleg nimic. Mi-ati spus in urma cu doua saptamani ca legea nu se aplica retroactiv. Noi avem permisele pe categorii C, CE, card tahograf, atestate profesionale, le-am luat pe vechea lege, la 18-19 ani. Sunt drepturi castigate, nu? Deci ar trebui sa putem sa ne folosim de ele. Ori pe exterior se aplica alte reguli?

| Ioandelasal a răspuns (pentru valentingb):

Este adevarat, dar daca bine retin, ti-am spus ca este doar parerea mea, nu stiu cum interpreteaza politia legea si inca n-am aflat, nu au fost publicate inca dispozitii tranzitorii, respectiv cum se procedeaza cu cei care au obtinut permisul de conducere anterior intrarii in vigoare a L.203/2012.

| valentingb a răspuns (pentru Ioandelasal):

Deci nu ne ramane decat sa asteptam. Asta meritam, am votat cu niste lenesi. Daca nu va suparati ca insist, acum ca mi-ati dat un deget, va iau mana, baiatul intreba daca in comunitate poate conduce la varsta mai mica de 21 cu actele lui. Daca stiti, poate?

| Ioandelasal a răspuns (pentru valentingb):

Nu pot spune exact, nu cunosc legislatia din fiecare tara a CE. Daca la noi o sa se poata atunci o sa fie valabil permisul si in tarile UE.

| valentingb a răspuns:

Daca ai toate actele, sigur ca poti, ma gandesc ca vrea sa te lase pe tine le drum drept, pe autostrada. Ai castigat dreptul de a conduce in tara, deci poti conduce pe oriunde. Sa ii faci o cinste unchiului tau, as vrea si eu sa am pe cineva sa ma ajute asa, norocosule. happy

| viorelalyn explică (pentru valentingb):

Da am permis B, C, E, Atestat transport marfa, Card tahografic.

| viorelalyn explică (pentru valentingb):

Da, dar eu as vrea sa ma duc pe TIR, adica sa ma si angajez sa fac si ceva vechime.

| valentingb a răspuns (pentru viorelalyn):

Cu totii vrem, dar sa vedem ce spune Ioandelasal, ca sunt dat peste cap. Eu stiam ca poti cu atestat, cartela si permis. Nu stiam si de varsta, din moment ce ai permisul, nu credeam ca mai conteaza. Dar nu eu sunt expertul, asa ca asteptam.

| Neagu_Fanica_1980 a răspuns:

Ceeace doresti e un lucru serios. Informatia de aici poate fi gresita. Intreaba la informaii Politia rutiera.

| thetoxick23 a răspuns:

Nu poti trebuie sa ai 5 ani experenta ca sa conduci tiruri camioane etc
bafta

| valentingb a răspuns (pentru thetoxick23):

5 ani experienta pe B, ca sa conduci C? Unde scrie asta? Singura regula pe 5 ani o stiam pentru soferii de autospeciale, ambulante, care au nevoie de 5 ani experienta pe C si D.