Este legal si ca procesul-verbal de contraventie sa fie incheiat ulterior constatarii contraventiei, nu este obligatoriu sa fie incheiat pe loc. Bineinteles ca acesta trebuie sa contina toate elementele prevazute de OG 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor si sa fie comunicat contravenientului in maxim 2 luni de la data aplicarii sanctiunii.
Eu as spune ca e o problema. E o problema de nulitate a procesului-verbal, pentru lipsa posibilitatii de a face mentiuni. Din moment ce organul de constatare avea posibilitatea sa te lase sa faci acele mentiuni, nu exista o justificare pentru care ar vrea sa iti faca procesul-verbal in lipsa.
Nu este.
Conform OG 2/2001, rep. in 2014, citez:
"ART. 17.Lipsa uneia dintre menţiunile privind numele şi prenumele agentului constatator, numele şi prenumele contravenientului, codul numeric personal pentru persoanele care au atribuit un asemenea cod, iar, în cazul persoanei juridice, lipsa denumirii şi a sediului acesteia, a faptei săvârşite şi a datei comiterii acesteia sau a semnăturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constată şi din oficiu."
Contravenientul isi poate face toate apararile in cadrul plangerii contraventionale, bineinteles daca face plangere.
Nu mai stiam exact articolul.
E la art.16(7), chiar inaintea art.17.
Stiu foarte bine dar aceasta prevedere se aplica doar daca se incheie procesul-verbal de contraventie pe loc, in prezenta contravenientului.
Stiu, eu vreau doar sa spun ca e o practica neconforma.
Ipoteza intrebarii presupune posibilitatea incheierii PV pe loc. Nu exista ratiuni pentru care nu ai incheia PV pe loc, cand exista posibilitatea.
Incheierea proceselor verbale ulterior sunt cazuri speciale. De exemplu atunci cand se constata depasirea vitezei legale cu radarul sau lipsa rovinietei prin aparatura de supraveghere etc.
OG2/2001 nu prevede incheierea procesului verbal ulterior atunci cand fapta a fost constatata la fata locului. Acest lucru este recunoscut implicit prin prevederile articolelor 16 (7), 18, dar mai ales 19.
Cum dovedeste in fata instantei organul constatator ca cele inscrise ulterior in procesul verbal sunt adevarate?
Ceea ce se trimite dupa cel mult 2 luni este actul de sanctionare atunci cand organul constatator nu are dreptul de a aplica sanctiunile sau faptele sunt constatate prin mijloace video, foto etc.
anonim_4396 întreabă: