Ce-mi plac mie oamenii care se pricep la toate dar nu citesc, nu se documenteaza. Mai si citeste si nu-mi da mie raspunsuri ca nu te-am intrebat nimic! https://bit.ly/3JnSn16
Citez o interpretare a Curtii de Apel Cluj-Napoca: "Anularea permisului de conducere nu intervine de drept în baza hotărârii instanței, ci hotărârea instanței trebuie pusă în aplicare printr-un act administrativ al șefului serviciiului rutier de poliție; abia atunci anularea produce efecte juridice. Abia de la data emiterii de către seful serviciului rutier a actului administrativ de anulare, permisul este anulat și deci dreptul de a conduce se stinge. Dreptul de a conduce nu se stinge și permisul de conducere nu este anulat de la data emiterii hotărârii judecătorești."
Poti obtine iarasi un permis de conducere dupa trecerea unei anumite perioade, in functie de condamnare.
Conform OUG 195/2002, rep. in 2006, cu modificările şi completările ulterioare, citez:
"ART. 116. (1) Persoana al cărei permis de conducere a fost anulat ca urmare a rămânerii definitive a unei hotărâri judecătoreşti de condamnare pentru una dintre faptele prevăzute la art. 114 alin. (1) şi la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obţinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, după caz, dacă a intervenit una dintre situaţiile următoare:
a) au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau a pedepsei în regim de privare de libertate ori la locul de muncă;
b) a trecut un an de la data graţierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;
c) a intervenit amnistia;
d) interzicerea dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanţă prevăzută la art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal, a expirat sau a fost revocată."
Anularea permisului nu incepe la data hotararii instantei ci la punerea ei in aplicare printr-un act administrativ al Inspectoratului Judetean de Politie. De obicei acest act administrativ este dupa hotararea instantei, Hotararea care trebuie sa fie definitiva si executorie. Daca te uiti peste motivarea Hotrararii poate te dumiresti mai usor. Este o lacuna in lege si faptul ca nu exista un termen in care sa se puna in aplicare Hotararea. In aceste conditii ar trebui prevazut in Hotarare ca sa se puna in aplicare imediat sau in termen de cateva zile, saptamani. Mai repede ar fi sa le iei pe amndoua si sa te duci la un avocat!
Hotararea judecatoreasca definitiva este suprema. Nici un act administrativ nu poate interveni pentru a stabili data de la care este anulat permisul de conduceere. Vezi art.116 din Codul rutier.
Hotararea judecatoreasca definitiva este suprema. Nici un act administrativ nu poate interveni pentru a stabili data de la care este anulat permisul de conducere. IPJ doar pune in aplicare hotararea judecatoreasca. Data de cand inceteaza suspendarea se calculeaza conform prevederilor art. 114-116 din Codul rutier.
Nu citi comentariile unuia sau altuia. Citeste Decizia ICCJ respectiva (nu este a Curtii de Apel Cluj) si vezi ce spune referitor la dreptul de conducere si vezi ce zice comentariul avocatului. Se contrazic in cateva puncte.
Da, anularea incepe la data emiterii dispozitiei administrative de anulare. Dar... anularea nu are un termen, iar perioada care trebuie sa treaca pentru a se prezenta la examen pentru un nou permis de conducere nu se calculeaza de la data anularii permisului, ci in conformitate cu prevederile art. 116 din Codul rutier.
Nu am gasit nicaieri in Decizia 27 din aprilie 2021 a ICCJ citatul tau. De altfel cel care a pus intrebarea nu spune de ce i-a fost anulat permisul si se cere o perioada de 3 ani pentru a dobandi un nou permis.
Asta e! Daca citesti si nu intelegi eu n-am ce face! E chestie naturala. https://imgur.com/iI4XADG
Ti-am recomandat sa ciresti Decizia ICCJ. Da, ai dreptate, nu se anuleaza ermisul decat prin act administrativ, dar ICCJ stipuleaza ca intre data hotaraii judecatoresti si data deciziei de suspendare nu exista drept de conducere.
De altfel chiar ICCJ reliefeaza vidul de legislatie pentru aceasta perioada. De aceea, prin aceasta decizie, luata cu majoritate, nu cu unanimitate (vezi ca si marii juristi se contrazic), s-a stipulat ca in aceasta perioada nu exista drept de conducere.
Dar ce te faci daca politia iti anuleaza permisul dupa cateva luni?
De aceea Codul rutier prevede la art. 116 alte date de care se tine cont pentru obtinerea unui nou permis.
Desigur, exista posibilitatea anularii dreptului de conducere si prin legi speciale, dar acestea sunt de alta natura.
Baradania este specifica subofiterilor in armata.
De ce? Esti subofiter?
M-a ferit cel de sus! Dar ii cunosc foarte bine.
Eu ii cunosc mai bine. Am avut multi subofiteri subordonati. Sunt tot oameni ca si noi. Cel ce acuza la gramada nu stie ce vorbeste.
Daca ai facut analiza psihologica a maselor pe categorii de militari si ai facut studii in aceasta privinta, mai discutam. Altfel nu mai raspund la postarile tale pe aceasta tema.
Da! Dupa jurist esti si psiholog. Mai ramane sa vad unul cu premiul Nobel.
Am fost propus, dar a fost acceptat un subofiter.
Ce-mi plac mie oamenii care se pricep la toate dar nu citesc, nu se documenteaza. Mai si citeste si nu-mi da mie raspunsuri ca nu te-am intrebat nimic! https://bit.ly/3JnSn16
Citez o interpretare a Curtii de Apel Cluj-Napoca: "Anularea permisului de conducere nu intervine de drept în baza hotărârii instanței, ci hotărârea instanței trebuie pusă în aplicare printr-un act administrativ al șefului serviciiului rutier de poliție; abia atunci anularea produce efecte juridice. Abia de la data emiterii de către seful serviciului rutier a actului administrativ de anulare, permisul este anulat și deci dreptul de a conduce se stinge. Dreptul de a conduce nu se stinge și permisul de conducere nu este anulat de la data emiterii hotărârii judecătorești."
Acum am observat in intrebarea ta o nuanta de deosebire despre ce discutam. Daca vrei, spune: permisul a fost anulat inainte de a ramane definitiva hotararea judecatoreasca? Prin ce decizie, a cui?
In cazul dosarului tau penal din momentul in care ti s-a pronuntat sentinta definitiva care iti interzice si dreptul de a da de permis curge de la data pronuntarii acesteia NU din momentul in care te-au prins politistii si ti-au retinut permisul. Deci da ai inteles bine ce ai spus.
Da, dar de la data pronuntarii hotararii judecatoresti definitive, care poate fi diferita de cea data de prima instanta.
Apropo! Dupa ce ca nu te pricepi mai dai si calificative negative! Macar daca te-ai abtine cand nu esti sigur.
Daca citesti Decizia 27 a ICCJ o sa vezi cum se contrazic si nu se abtin sa comenteze juristi de inalta clasa.